Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Ražnjići»Ražnjić od oktopoda i dimljenog lososa

Ražnjić od oktopoda i dimljenog lososa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78216k953
Ražnjić od oktopoda i dimljenog lososa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
30/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Ne treba vam poziv, već povod da pripremite ovaj izuzetan ražnjić"

Potrebni sastojci

  • oktopod - 700 g
  • dimljeni losos - 100 g
  • zelena paprika - 2 komada
  • gran padano - 120 g
  • jabukovo sirće - 4 kašike
  • maslinovo ulje - 5 - 6 kašika
  • lovorov list - 2 komada
  • biber - 4 - 5 zrna
  • balsamiko - za posipanje
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ako koristite svežeg oktopoda treba da ga očistite i skuvate. Čistite tako što okrenete glavu/telo i izvadite sadržaj. Operete temeljno pod tekućom vodom. Zbog mnogo vlakana u mesu, ono je tvrdo i žilavo, a način da ga učinimo mekim i da se topi u ustima je sledeći:

Morski plod se zamrzne 24 sata, nakon čega se odmrzava i tek tad možemo da ga skuvamo. Udarajući oktopoda jako i više puta takođe dobijamo ovaj efekat, ali preporučujem prvu varijantu.

U veliku posudu stavljamo obilnu količinu vode na jaku vatru sa lovorovim listovima i zrnima bibera. Čim provri oktopod se ubacuje i vadi 3-4 puta iz vrele tečnosti. Poslednji put se ostavlja unutra i vatra se smanjuje na umerenu. Tako vri 40 minuta (za ovaj recept nam je potrebno da ostane veoma mekan, zato ga više kuvamo).

Sklanjamo sa vatre i ostavljamo da odstoji u vodi 15 minuta, nakon toga dobro ocedimo i sačekamo da se ohladi.

Sečemo pipke na debele krugove, telo na kocke.

Losos sečemo na parčiće ili trake, po želji.

Nižemo oktopoda na ražnjić, dok tu i tamo između parčića stavljamo i lososa. Ređamo u veliki tanjir za serviranje i posipamo sa malo maslinovog ulja i soli.

Odvojeno rendamo zelenu papriku i sir gran padano na krupno rende. Mešamo ih sa maslinovim uljem, sirćetom i solju i biberom po ukusu i ovom smesom posipamo ražnjić. Dodatno ukrašavamo balsamikom po krajevima tanjira.

Serviramo blago ohlađene sa belim vinom ili rozeom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: