Artičoka sa romesko sosom

30/05/2018
"Vreme je da probate artičoku sa romesko sosom, i ne prihvatamo nikakva opravdanja "
Priprema30 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno75 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano31
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. Suvu papriku potopite u vodu prethodnog dana. Artičoke očistite očistite od tvrdih listova. Razumećete kada ste stigli do krhkog dela, kada savijete listić i on je krhak i lomi se. Isecite 1-2 cm od vrha, a ako imate stabla njih takođe oljuštite do svetlijeg dela unutrašnjosti - stabla treba da budu duža, ne više od 5 cm od osnove.

2. Svaku oljuštenu artičoku odmah secite na četvrtine i stavite u posudu sa vodom, u koju ste prethodno iscedili jedan limun, da se spreči kiseljenje i potamnjavanje povrća.

3. Možete pripremiti artičoke na pari u specijalnoj posudi za to, dok ne omekšaju, nakon toga ih posolite i pospite maslinovim uljem. Druga variata je da ih skuvate u vodi sa malo soli i maslinovog ulja - ponovo dok ne omekšaju (ali ne treba da dobijete kašu, nego da stoje cele).

4. Sos pravite dok kuvate artičoke. Paradajz i beli luk operite i kako su celi i neoljušteni pecite ih u ugrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15-20 minuta, ili dok ne dobije lepu boju. Ostavite da se ohlade, oljuštite, i stavite u blender - to je osnova sosa.

5. Oštrim nožem izvadite meso iz natopljene suve paprike. Stavite u paradajz, zajedno sa bademima - sirovi i oljušteni, so po ukusu i izmrvljen suvi hleb. Po želji dodajte ljutu papriku. Sipajte veći deo maslinovog ulja i sve sameljite dok ne dobijete glatku konzistenciju, sipajte još maslinovog ulja, dok ne dobijete željenu gustin.

6. Jelo servirajte tako što na dno dubkog tanjira stavite željenu količinu sosa, a odozgo poređajte atričoku - toplu, oceđenu iz vode, ako ste ga kuvali. Odozgo stavite tanke komadiće slanine, zečene u suvom tiganju.

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti