Tart sa kremom od pomorandžinog soka

31/05/2018
"Nije teško da pripremite ovu veličanstvenu tortu, teško dolazi posle, kada treba da je ostavite samu celu noć u frižideru "
Priprema30 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno45 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano55
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • keks - 200 g
  • maslac - 100 g, rastopljen
  • kokosovo brašno - 5 supenih kašika
  • crna čokolada - 30 - 40 g
  • za fil od pomorandžinog soka
  • pomorandže - 5 - 6 komada
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 2 komada
  • maslac - 50 g
  • skrob 65 g, prirodan
  • šećer - 170 g
  • za mering
  • belanca - 2 komada
  • so - 1 prstohvat
  • šećer u prahu - 80 g
  • sok od limuna - 2 kapljice
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sameljite keks u blenderu ili ručno, stavite ga u čistu kesu i odozgo prelazite oklagijom dok ne dobijete fin prah ili mrvice. Pomešajte ih sa kokosovim brašnom, izrendanom čokoladom i rastopljenim maslacem.

2.Sipajte smesu od keksa u pleh za tart, sa dnom koje se skida. prečnika 24-25 cm. Pritskajte kašikom po ivicama i dnu i dobro poravnajte. Kora treba da bude maksimalno kompaktna, da se ne bi slomila. Stavite u frižider da se stegne 30 minuta, a za to vreme napravite fil.

3. Iscedite pomorandže, od njih treba da dobijete 500 ml soka. Izrendajte kore od dve, samo narandžasti deo, na fino rende.

4.Umutite jaja i žumanca sa šećerom na mekan krem. Sok od pomoradže ugrejte na pari na umerenoj vatri, odvojite 100-200 ml i u njemu rastvorite skrob.

5. Dodajte jaja u ugrejan sok i mešajte 5 minuta. Smesa nikad ne treba da provri, zato kuvajte na pari, može i direktno na ringli, ali na veoma tihoj vatri.

Sipajte skrob i kore od pomorandže, i nastavite da mešate dok se krem ne zgusne. Na kraju stavite i komadiće maslaca, čim se rastopi skinite sa vatre. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi, mešajte da se ne uhvati korica. Sipajte krem preko kore od keksa i ostavite da se potpuno ohladi i stegne.

6. Za kraj umutite belanca na sneg sa prstohvatom soli i kapljicama soka od limuna. Dodajte šećer u delovima uz neprestano mešanje. Dobićete gladak mereng. Njime možete namazati površinu torte i napraviti ukras uz pomoć šprica po vašoj želji.

Mereng od belanaca malo možete sagoreti da bi lepše izgledao.

Da bi se torta sasvim stegla, dobro je da odstoji nekoliko sati u frižideru, nakon toga je možete odvojiti od kalupa.

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti