Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Sepionet na tiganju ili na ploči

Sepionet na tiganju ili na ploči

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Sepionet na tiganju ili na ploči
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
02/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
6 min.
Ukupno
21 min.
Porcije
2
"Šta je sipa i kako da je spremite na najukusniji način - naučićete samo ovde"

Potrebni sastojci

  • sepionet - 350 g ( 2 ili 4 komada, zavisi od veličine)
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • peršun - 1 šačica listova
  • beli luk - 2 čena
  • kikiriki - 6 zrna, pečeni i oljušteni
  • so - po ukusu, krupna ljuspasta
  • sok od limuna - 5 - 6 kapi
  • limun - za garnirannje
  • majonez - za garniranje
* merne jedinice

Način pripreme

Sepionet je mala sipa (ali ne bejbi), koja je veličine od 6-7 do 15 centimetara. Dobro kod nje je što je veoma krhka i nema potrebe da se mnogo čisti, dok kod velike sipe (40 cm i vše), opna koja je pokriva je debela i obavezno treba da se oljuši.

Od sepioneta jedino odstranjujemo okruglu tvrdu lopticu u osnovi pipaka, a otklanjamo i ako ima visećih odlepljenih kožica po krajevima tela.

Isplaknemo kratko vodom, ne peremo čak ni toliko pažljivo, jer od starih majstora kuvara morskih plodova znamo da bi smo tako oprali i otklonili najaromatičniju esenciju morskog ploda (to važi i za neke ribe).

Moguće je ako kupite zamrznut sepionet da je on već očišćen.

Koraci za pripremu su prosti i lagani, bude gotovo brzo i na trpezi ćete imati izvrsno predjelo neverovatnog ukusa i arome.

1. U avanu ili ručnim mikserom sameljite peršun, beli luk i kikiriki. Sipajte u njih maslinovo ulje, malo soli i nekoliko kapi soka od limuna i promešajte.

2. Namažite površinu tiganja ili ploče sa malo maslinovog ulja, zagrejte na jakoj vatri i čim počne balgo da se puši pospite krupnom ljuspastom solju (ako nemate takvu možete da koristite himalajsku ili najobičniju). Stavite sepionete udubljenim delom na dole i pecite 3 minuta ili dok ne dobiju braonkastu preplanulost.

3. Okrenite i pecite još 3 minuta i sa druge strane. Izvadite odmah i prelijte pripremljenim pestom od peršuna.

4. Garnirajte sa parčetom limuna i majonezom i servirajte odmah.

Sipa treba da se konzumira topla!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: