Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Oktopod a la Gajega

Oktopod a la Gajega

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Oktopod a la Gajega
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
02/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Eto, već znate kako se sprema najukusniji oktopod, zaslužujemo da nas počastite, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • oktopod - 1 komad (1, 5 kg) očišćen
  • krompir - 4 komada, srednji/veliki
  • aleva paprika - za posipanje
  • ljuta aleva paprika - za posipanje
  • maslinovo ulje - za posipanje
  • so - 3 kašičice
  • krupna so - u ljuspama, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Nalijte u veliku šerpu obilnu količinu vode i ostavite je da odstoji da ispari hlor iz nje. Posolite je sa tri kašičice soli i stavite na srednju do jaku vatru.

2. Kada provri, uhvatite zgodno oktopoda za glavu i potopite tri puta za redom u kipuću vodu (ovaj proces se naziva vrištanje), nakon toga ga ostavite unutra. Treba da bude potpuno pokriven tečnošću.

Kuvajte 25-30 minuta. U zavisnosti od veličine, vreme kuvanja je različito, razume se. Otprilike 10 minuta po svakom kilogramu. Ne preporučuje se da se kuva u ekspres loncu!

3. Skuvanog oktopoda ostavite da odstoji u vodi još 10-15 minuta i izvadite. Isecite pipke na krugove debljine 1 centimetar ili malo tanje. Glavu isecite na parčiće.

4. Skuvajte krompir u istoj vodi, ako želite, tako će se začiniti i dobiti blago crvenkastu boju. Možete da ga skuvate i u drugoj, čistoj vodi. Blago ohladite, oljuštite i isecite na kriške.

5. U velikom tanjiru ili u nekoliko porcija poređajte krompir u jedan sloj, odozgo stavite sloj oktopoda.

6. Pospite biberom, alevom paprikom, maslinovim uljem i krupnom solju.

Beleška:

Ovo tipično špansko jelo je iz oblasti Galicije, servira se u drvenom pljosnatom tanjiru sa debelim dnom. Španci veruju da je tako ukus drugačiji i bolji, čak je i pribor koji se koristi drven. Ja sam ga servirala u glinenoj posudi jer nisam imala taj poseban tanjir.

Ako koristite svežeg oktopoda, obavezno ga zamrznite 24 sata pre nego što spremate jelo i posle odmrznite. To je važno da bi se skratila mišićna vlakna i da bi bio krhak u našem tanjiru. U suprotnom koliko god da ga kuvate biće tvrd i žilav. Ima i druga tehnika za kidanje mišićnih vlakana, ali ova je najbolja.

Proces vrištanja takođe je obavezan, da bi se savio i da mu se koža ne raspadne i ne izgubi oblik.

Samo priprema je veoma laka i uvek ispadne kako treba, ako pratite ova uputstva.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: