Pogača bundeva za Noć veštica

02/06/2018
"Šaljiva i veoma ukusna pogača za praznik koji deca toliko vole "
Priprema30 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno65 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano18
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 740 g + za mešenje
  • jaja 2 komada
  • kvasac - 25 g, svež
  • bundeva - 350 g, očišćena, bez semenki i kore
  • bujon - 130 ml, iz kuvanja bundeve
  • šećer - 3 - 4 supene kašike
  • so - 2 prstohvata
  • ulje - 2 supene kašike + za premazivanje
  • maslac - 20 g
  • sirće - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte bundevu u posoljenonj vodi i ispasirajte je. Odvojite 130 ml bujona u kome se kuvala, a ostalo bacite. Ostavite da se ohladi, ali ne sasvim.

2. Rastvorite kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 2 supene kašike brašna i mlakom bujonu od bundeve i pokrijte posudu 8-10 minuta da nadođe.

3. Prosejte brašno u duboku posudu i napravite udubljenje. Posebno umutite jaja (jedno žumance ostavite za premazivanje na kraju) sa preostalim šećerom, uljem prstohvatima soli i sirćerom. Ako želte da vam pogača bude slađa, stavite još šećera.

4. U udubljenje sipajte smesu od jaja, pire od bundeve i nadošao kvasac i zamesite srednje meko testo, dodajte još malo brašna prilikom mešenja. Oblikujte loptu i namažite je uljem. Vratite u posudu i ostavite na toplom da nadođe oko 1 sat.

5. Nadošlu loptu testa razvucite na debelu koru i presavijte je od 4 ivice, nakon toga je okrenite naopako i rukom savijte ka unutra i oblkujte loptu.

6. U sredini napravite rupu i oštrim nožem isecite po dužini od rupe prema osnovi, ostavite oko 6 cm, od proreza do proreza. Na ovaj način ćete dobiti oblik bundeve. Ponovo ostavite na nadođe 30-40 minuta.

7. Umutite žumance koje ste odvojili sa malo ulja ili 1 supenom kašikom svežeg mleka i ovom smesom namažite bundevu.

8. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta ili proverite čačkalicom za zube.

9. Kad izvadite iz rerne namažite pogaču maslacem i uvijte čistom krpom oko 10 minuta.

10. Pre nego što je stavite na trpezu ukrasite zelenim listićima po izboru ili prethodno odvojenu dršku od bundeve i stavite je u rupu u sredini. Prazničnu trpezu ukrasite ovom ukusnom pogačom-bundevom!

Neka vam je slatko!slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija