Lazanja bez testenine sa patlidžanom

02/06/2018
"Baš tako - lazanja bez testenine - pravo ludilo od povrća i aromatičnog sosa "
Priprema20 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno75 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano39
  • Pregledi tokom meseca38
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite patlidžan po dužini na kriške debljine oko 1/2 cm. Poređajte ih u pleh, pospite maslinovim uljem i solju, i pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

2. Za to vreme luk sitno iseckajte i pržite u preostaloj količini maslinovog ulja, ako je potrebno dodajte još. Kad bude skoro gotov, stavite mleveno meso, mešajte intenzivno da se izmrvi. Dodajte biber i so.

3. Kad mleveno meso promeni boju, odmah sipajte belo vino i mešajte dok ne ispari, nakon toga dodajte origano, bosiljak, cimet i paradajz pire sa kakšičicom šećera. Kuvajte na srednjoj/tihoj vatri dok ne ostane na masti, i na kraju sipajte sveže mleko. Dobro mešajte ono će se pomešati sa smesom i daće nežniju boju i omekšaće ukus.

4. Skinite sa vatre i stavite iseckan peršun.

5. U pleh prečnika oko 40/25 cm poređajte sloj krišaka patlidžana, odozgo ravnomerno rasporedite bolonjeze sos i izrendajte polovinu od sireva. Preko njih ponovo poređajte patldižan i preostali sos. Ostavite sa strane i počnite sa pripremom bešamel sosa.

6. U šerpi ugrejte maslac i maslinovo ulje na rednjoj/tihoj vatri. Kad se maslac potpuno rastopi, odjednom sipajte brašno i mešajte oko dva minuta, nakon toga sipajte malo po malo mleka (dobro je da ude hladno), mešajte neprestano dok ne dobijete željenu gustinu i dok bešamel ne postane gladak. Nemojte se plašiti ako se u početku stvore grumenčići od brašna, oni će se rastvoriti prilikom mešanja. Na kraju začinite solju, belim biberom i muskatntnim oraščićem.

7. Gotov bešamel sipajte u pleh u patlidžan, ravnomerno rasporedite. Izrendajte preostale sireve i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobijete lepu boju odozgo.

8. Gotovo jelo pospite peršunom ili drugim zelenim začinom za raskoš.



slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija