Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Parfe»Nežni parfe od jagode

Nežni parfe od jagode

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
322101216102
Nežni parfe od jagode
Fotografije: Vanya Velichkova
1 / 5
11/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
6
"Dobro došli u klub gurmana koji umiru da probaju parče ovog nežnog parfea od jagode"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 5 kašika
  • brašno - 5 kašika
  • vanila - 2 komada
  • Za krem
  • jagode - 1 kg
  • kisela pavlaka - 250 ml
  • slatka pavlaka - 250 ml
  • šećer u prahu - 3 kašike
  • želatin - 1 kesica
  • Dodatno
  • želatin - 1 pakovanje
  • banane - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo patišpanj koru za osnovu parfea. U dve posude se odvoje belanca i žumanca. Jaja, kao i svi ostali sastojci, treba da su sa sobne temperature. Belanca se umute u sneg, dok smesa ne postane dovoljno gusta.

Žumanca se umute zajedno sa šećerom dok ne pobele, nakon čega se dodaje brašno postepeno. Smesa treba da se pretvori u mrvice. Pažljivo se dodaju belanca i lakim pokretima se meša dok se ne dobiije ujednačena smesa. Dobijenu smesu pečemo u prethodno zagrejanu rernu oko 20 minuta na 180 stepeni.

Dok se kora peče, spremamo krem. Slatka pavlaka se muti dok se ne zgusne, nakon čega se dodaje kisela pavlaka i šećer u prahu. Smesa se muti dok se ne dobije glatka supstanca. Jedna kesica želatina se rastvara u 100 ml vode dok ne nabubru, nakon čega se rastapa na vodenoj pari.

Dve trećine količine jagoda se iseku na male parčiće i zajedno sa želatinom se dodaje već gotova smesa.

Preko ohlađene kore (kora se stavlja u kalup za tortu) poređaju se banane isečene na kolutove, nakon čega se odozgo sipa smesa od pavlake.

Izravna se sa svih strana i stavlja se u friz od frižidera na oko pola sata da se stegne. Kada se smesa stegne, parfe se vadi iz kalupa i ukrašava se preostalim jagodama.

Da se sačuva svež izgled voće se namaže istopljenim želatinom. Vraća se u friz na još dva sata, nakon čega se konzumira sa čašom dobrog vina od maline.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: