Bonapeti.rs»Recepti»Recepti za Zdravlje»Lekoviti melem od nevena po receptu Marije Treben

Lekoviti melem od nevena po receptu Marije Treben

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Lekoviti melem od nevena po receptu Marije Treben
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 4
11/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Dobro je da u frižideru uvek ima po jedna teglica lekovitog melema od nevena po receptu Marije Treben, čovek ne zna kad može da mu zatreba"

Potrebni sastojci

  • neven - 2 šake biljke
  • mast - 250 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Neven (Calendula officinalis) je baštenski mediteranski cvet jakog lekovitog svojstva. Melem, napravljen od ove biljke ima široku primenu u narodnoj medicini.

Oprane i dobro osušene cvetiće zajedno sa zelenim drškama isečemo na sitno, Stavljamo ih u staklenu posudu, zajedno sa svinjkom neslanom mašću.

Zagrevamo smesu na veoma slaboj vatri da ne pregorimo masnoću. Nakon što se cvetovi nevena blago proprže, promešamo smesu i sklonimo posudu sa vatre.

Pokrivamo je folijom i ostavljamo da odstoji na hladnom 24 sata. Sledećeg dana smesa se blago zagreva ali na vodenoj pari.

Filtrira se kroz lanenu krpu i sipa se u prethodno spremljene čiste i suve staklene teglice. Uvek čuvam one od kavijara, senfa ili čak od krema za lice, pogodne za tu svrhu. Praktične su kao vredan lekoviti poklon bliskim prijateljima. Čuvamo ih u frižideru.

Ostatke isceđenih cvetova koristimo kao oblogu na lanenoj krpi kod problema sa proširenim venama. Obloge mogu da se koriste do 3-4 puta.

Melem od nevena pomaže zarastanju rana i formiranju novog tkiva. Pogodan je kod upala vena, čireva koji ne zarastaju, proširenih vena, fistula, promrzlina ili rana od opekotina.

Savet: Ako imate netoleranciju na svinjsku mast, možete da je zamenite drugom masnoćom ili maslinovim uljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: