Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Svež kupus sa prazilukom i ćurećim batakom

Svež kupus sa prazilukom i ćurećim batakom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Svež kupus sa prazilukom i ćurećim batakom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
13/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Đakonija za dvoje - probajte naš predlog za sočne ćureće batake"

Potrebni sastojci

  • ćureće meso - 600 g, gornji batak
  • kupus - 800 g, svež
  • luk - 1 glavica
  • prazuiluk - 1 struk od 50 - 60 g
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz pire - 200 ml
  • lovorov list - 1 komad, veliki ili dva manja
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - po ukusu
  • pivo - 80 ml
  • ulje - oko 80 ml
  • bujon - 1 kocka, od mesa ili mešani
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk i praziluk na sitno, a šargarepu i beli luk narendajte. Kupus isecite na tanke tračice i natrljajte solju da se slegne. Bujon rastvorite u oko 1500 ml vode i stavite na slabu vatru da bude toplo kad dođe vreme da se koristi.

2. U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj vatri i zapržite prvo luk 4-5 minuta, nakon toga stavite u njega praziluk, šargarepu i beli luk, dodajte so po ukusu, da brže omekša povrće.

3. Nakon oko još 3 minuta stavite batake i zapržite ih sa svih strana dok blago ne preplanu, odmah nakon toga nalijte pivo i dodajte lovorov list i biber.

4. Čim pivo ispari, stavite paradajz pire, alevu papriku i kupus, promešajte i nalijte vruć bujon - toliko da prekrije sve sastojke. Poklopite poklopcem od šerpe u kuvajte oko 45 minuta na srednjoj vatri, kada dodajete vodu ili ostatak bujona, ako je neophodno. Probajte meso da li je dovoljno skuvano i krhko i po želji ga odvojte od koski i iskidajte na krupne parčiće.

Beleška: Ja serviram batke cele, jer nas je dvoje kod kuće, a naznačena gramaža u receptu je tačno za dva bataka, ali budući da su dosta veliki, iskidani budu tačno za četiri porcije.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: