Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Punjeni Patlidžan»Ukusni punjeni patlidžani

Ukusni punjeni patlidžani

ZoriZori
Guru
7272345k206
Ukusni punjeni patlidžani
Fotografije: Zori
1 / 8
15/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Toliko su ukusni da nećete želeti da ih podelite čak ni sa najdražim ljudima"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 600 g, mešano
  • patlidžan - 2 komada, dugi
  • paradajz - 400 g
  • mladi luk - 1/2 vezice
  • mladi beli luk - 1/2 vezice
  • zelene paprike - 1 - 2 komada
  • šargarepe - 1 - 2 komada
  • ulje - nekoliko kašika, ili maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • kumin
* merne jedinice

Način pripreme

Operite patlidžane, ne ljuštite ih, već samo otstranite drške i isecite po dužini po sredini. Oštrim nožem pažljivo napravite dijagonalne razreze po sredini patlidžana pazeći da ne probodete koru.

Rastvorite razreze prstima i pospite obilno solju. Stavite u cediljku sa sredinom na dole bar 20 minuta da se odvoji gorki sok.

Nakon toga blagi stiskanjem iscedite gorki sok.

Tako prirpemljene patlidžane stavite razrezima na dole sa malo ulja ili maslinovog ulja u tiganj i zapržite na kratko.

Ostavite patlidžane da se prohlade i pomoću kašike izgrebite sredinu i sačuvajte je za nadev.

U tiganj se sipa malo ulja ili maslinovog ulja i stavlja se mleveno meso. Prži se dok se ne pretvori u mrvice. Postepeno mu se dodaju usitnjeni luk, beli luk, paprike, šargarepa i na kraju - ustinjen paradajz. Ostavlja se nekoliko minuta da se prokrčka na ringli, soli se začinima po ukusu i sklanja se sa vatre.

Patlidžani se poređaju u blago podmazanu posudu za pečenje. Pomoću kašike se pune smesom. Ako vam ostane nadev - kao u mom slučaju, samo ga rasporedite oko patlidžana.

Posuda se stavlja u prethodno zagrejanu rernu na 180-200 stepeni i peče se na srednjoj rešetki dok ne bude gotovo - oko 20-25 minuta.

Punjeni patlidžan može da se servira kako vruć tako i hladan - prema vašoj želji. U oba slučaja je veoma ukusan!

Po želji pospite svežim zelenim začinima - peršunom, mirođijom ili bosiljkom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Odlican je
13.10.2022 12:38