Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Svinjski kontrafile sa medom i senfom

Svinjski kontrafile sa medom i senfom

MalvinaMalvina
Početnik
24
Svinjski kontrafile sa medom i senfom
Fotografije: Malvina
1 / 3
15/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
4
"Zapanjujuća aromatična kombinacija, koja će vas nadahnuti ne za jednu, već bar za 2-3 poprcije"

Potrebni sastojci

  • svinjski kontrafile - 800 g
  • Za marinadu
  • med - 1 kašika, ušećeren
  • voda - 3 - 4 kašike
  • začin za meso - 2 kašike
  • soja sos - 1 šolja
  • šećer - 1 prstohvat
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje - 1/2 kašičice
  • beli luk - 1 čen
  • Za pripremu
  • dižonski senf - 1, 5 kašika
  • pčelinji med - 1 kašika
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • crno vino - oko 1 šolja (treba da pokrije dno posude)
  • parmezan - (ili druga vrsta kačkavalja)
  • maslac - oko 125 g (jedno pakovanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Meso se posipa solju i biberom i ostavlja se u posudi da se začini dok se za to vreme priprema marinada. U posudu na umerenu vatru stavljate jednu kašičicu ušećerenog meda, prstohvat šećera i 3-4 kašike mlake vode. Ostavljate da se istope med i šećer. Dodajete kednu šolju soja sosa, pola kašičice ulja i začin za meso. Ostavljate na ringli da ugreje ne da provri.

Isečete na veoma sitno jedan čen belog luka. Prelivate meso marinadom i dodajete beli luk. Mešate i zapečatite aluminijumskom folijom. Ostavljate da se marinira minimum sat, najbolje dva.

Kada se približi vreme da odvijete meso, počinjete da spremate smesu od senfa i meda. U malu posudu stavljate jednu i po do dve kašike dižonskog senfa (ili kakav imate), kašiku pčelinjeg meda (da nije ušećeren) i pola kašičice soka od limuna. Mešate dok se ne dobije homogena smesa.

Mažete posudu i ređate začinjeno meso. Prelivate crinm vinom, da prekrije dno, ali na da meso pliva u njemu. Pažljivo sipate smesu od meda i senfa preko mesa, pazeći da prekrije svaki deo fileta.

Dodajete grudvu maslaca preko svakog parčeta mesa. Uvijate u aluminijumsku foliju i pečete na 200 stepeni oko sat vremena.

Nakon što je prošao sat, vadite iz rerne i sklanjate foliju, dodajete parmezan i pečete, dok ne dobije zlatastu boju.

Pogodan garnirung za gotovo meso je pirinač ili neki pire.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: