Svinsjki bonfile sa sosom od pečuraka i glaziranim šargarepama

16/06/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3270
"Mari definitivno zna kako da povisi kriterijume, i to sa toliko običnih sastojaka"
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano29
  • Pregledi tokom meseca13
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se od pripreme svinjskog bonfilea.

1. Meso se oštirim nožem očisti od svakakvih žila i opni. Nož se provuče tačno ispod njih i odstrani se. Svako parče mesa se seče na 4 parčeta. Okreće se kao kocka i izlupa se prstima da se dodatno oblikuje.

2. Ruzmarin se isecka nožem, posoli se solju i biberom. Promeša se.

3. Svako parče mesa se uvalja sa svih strana u smesu, a posle se uvalja u brašno.

4. Pečurke se oljušte i iseku na kriške zajedno sa drškama.

5. U tiganj sa zagrejanim maslinovim ulje, ali na umerenoj temperaturi ringle, se stavljaju prvo pečurke i zapeku se nekoliko minuta, dok ne promene svoju boju. Sole se i stavlja se biber. Vade se rešetkastom kašikom. Ostavljaju se sa strane.

6. U tiganj se dodaje još malo maslinovog ulja i stavlja se meso da se zapeče sa donje i gornje strane dok ne dobije lepu koricu. Izvadi se, poređa se u vatrostalnu posudu i stavlja se u rernu na 180 stepeni na 20 minuta.

7. U istom tiganju ponovo se zagreva maslinovo ulje i sipa se vino, ali pazi se, jer će da pršti od vreline, pomoću gorionika se flambira, to je po želji, i drvenom špatulom se prelazi po dnu, da se odlepe čestice zalepljenog mesa. Dodaju se pečurke, bujon, pavlaka i posoli se. Ostavlja se na umerenoj vatri da se krčka, da se sos redukuje oko 10-15 minuta.

8. Meso se vadi iz rerne, servira se u tanjiru po tri parčeta i preliva se sa 2-3 kašike sosa. Posipa se usitnjenim peršunom.

Glazirane šargarepe:

Šargarepe se očiste i iseku pod uglom na klinove, dok se svaki put kad se seku okreću na četvrtine.

U posudi se pomešaju so, biber, maslinovo ulje i balsamiko. Meša se. Sipaju se šargarepe i mnogo dobro se uvaljaju, svako parče treba da bude "okupano" u marinadi. Prebacuju se u posudu za pečenje srednje veličine gde se ređaju.

Peče se na 180 stepeni oko 20 minuta. Nakon tog vremena se vade, mešaju se i dopeku oko 5 minuta.

U šerpi se istopi maslac da bude vruć, dodaje se smeđi šećer i sok od pomorandže. Promeša se.

Iz rerne se izvade šargarepe i uvaljaju se u marinadu. Posipaju se usitnjenim peršunom. Serviraju se uz glavno jelo.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija