Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Prlenke»Prlenke sa lukom, spanaćem i sitnim sirom

Prlenke sa lukom, spanaćem i sitnim sirom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5039k435
Prlenke sa lukom, spanaćem i sitnim sirom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
17/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Sa lukom, razume se, tako se prave najukusnije prlenke"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • voda - 200 ml, mlaka
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • suvi kvasac - 7 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 prstohvat
  • ražano brašno - 1 šolja
  • brašno - 2 šolje, belo
  • ulje - 3 kašike
  • nadev
  • sitan sir - 150 g
  • mladi luk - 3 struka
  • spanać - 2 šake, zamrznut
  • maslac - i ulje za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se aktivira u mlakoj vodi sa šećerom i kada naraste, sa ostalim sastojcima se zamesi meko testo. Maže se uljem i ostavlja se jednu noć u frižideru. Ako želite možete i odmah da napravite, nakon što udvostruči svoj obim.

Naraslo testo se podeli na 8-9 delova.

Sprema se nadev, tako što se u posudi pomešaju sitan sir, isečen mladi luk i dve šake zamrznutog spanaća sa jednim do dva prstohvata soli. Meša se, da se pomešaju sastojci. Svaka lopta se razvija u malu okruglu pogaču.

Stavlja se odozgo nadev u krajevi se skupljaju u sredinu, dok se pritiska prstima. Okreće se glatkom stranom na gore u blago se razvija još na veličinu malog tanjira.

Oblikovana prlenke se ređaju na namazanu tablu. Zagreva se tiganj, namazan uljem i sa nelepljivim dnom.

Prlenke se peku sa dve strane dok ne porumene.

Izvade se u tanjir i pomoću četke se namažu maslacem.

Serviraju se tople sa šoljom jogurta - đakonija!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: