Slatko od višanja

17/06/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3716
"Za majstore, izelice i sve koji obožavaju palačinke - aromatično slatko od višanja "
Priprema15 min.
Kuvanje70 min.
Ukupno85 min.
Porcije3
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 074
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Voće se očisti pod tekućom vodom. Odstrane se drške, a koštice se odstrane pomoću zihernadle ili ukosnice.

Očišćeno voće se sipa u doboku posudu u zasipa se šećerom. Ostavlja se da odstoji tokom jedne noći.

Sledećeg jutra voće se prebacuje u duboku šerpu. Stavlja se na umerenu vatru. Nakon što provri, formira se pena, koja se skida rešetkastom kašikom. Ostavlja se da slatko vri na slaboj vatri da se krčka na četvrtom stepenu od mogućih devet, dok se povremeno meša i sklanja se pena koja se formira.

Vreme kuvanja slatka je različito i zavisi od toga koliko je bilo sočno voće i kakva se gustina želi. Ali za oko sat, sat i po bi trebalo da bude gotovo.

Klasičan znak za to da je jedno slatko gotovo je kada se kapne kapljica na porcelanski tanjirić i ona se ne razliva. Drugi način je da se sipa malo soka od slatka u čašu hladne vode i ako se formira loptica šećera, znači da je slatko gotovo.

Meni je to malo varljivo i smatram da je najbolji rezultat kad je gotovo prema boji slatka, a ono bi trebalo da je ljubičasto-ružičasto. Ne treba da dobije braonkastu boju.

Nakon što je slatko od višanja gotovo dodaje se limontus rastvoren sa malo vode. Meša se i ostavlja 2-3 minuta. Sklanja se sa ringle i ostavlja se 5-7 minuta da odstoji.

Naliva se u suve vruće tegle, koje se odmah zatvaraju i okreću da se vakuumiraju.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti