Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Migas (Migas del pastor)

Migas (Migas del pastor)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Migas (Migas del pastor)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
17/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
16 min.
Ukupno
31 min.
Porcije
4
"Čorizo, slaninica, jaja - ukusnim jelima nije potreban prevod, oni govore univerzalnim jezikom gladnika"

Potrebni sastojci

  • hleb - 500 g, suv
  • čorizo - 200 - 250 g
  • beli luk - 6 - 7 čenova
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • slanina - 150 g (po želji)
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • jaja - 4 komada
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Migas je tradicionalno špansko jelo koje se osnovno priprema u oblastima; Mursija, Andaluzija, Ekstremadura i Aragon.

Priča se da potiče iz vremena kada su pastiri provodiili dane u planini i od hrane koja im je ostajala (osnovno hleb i čorizo), pripremali su ovo jelo, čim dođu kući, zato što nije bilo ničeg drugog.

Smatra se takođe da Migas možda potiče iz vremena kada su španci bili pod ropstvom i pravili su nešto slično kao arapski kuskus magrebi, na hrišćanskim teritorijama su priprememali od suvog hleba i svinjskog mesa, da bi odvojili arapsku od jevrejske kuhinje.

U zavisnosti od oblasti Migas del pastor (pastor - pastir, migas - izmrvljn hleb, mrve) priprema se sa malim razlikama u sastojcima.

Ovde vam predstavljamo osnovni recept koji, uprkos tome što izgleda mnogo prosto, neverovatno je ukusan i zasti.

Prvo počnite sa hlebom, koji treba da bude dovoljno suv. Izmrvite ga i stavite u posudu, obilno posipte vodom (oko 1 šolja) ostavite tako 1 sat.

Čorizo i slaninu (može i meso od vratne šnicle, dovoljno je da ima više masti) isecite na komade.

Čenove belog luka operite, nemojte ih ljuštit, izgnječite ih širokim delom noža.

Ugrejte maslinovo ulje i propržite na kratko beli luk da pusti aromu.

Izvadite i uradite isto sa čorizom i slaninom.

Čim izvadite i njih sipajte mrvice i mešajte 3-4 minuta, ili dok ne vidite da počinje da dobija boju. Stavite alevu papriku i ponovo mešajte oko jedan minuta.

Vratite beli luk, čorizo i slaninu i skinite sa vatre, ostavite jelo da odstoji 3-4 minuta, da hleb upije sve ukuse.

Za to vreme isržite jaja na oko.

Servirajte posebno u glinenim posudama, na svaku porciju stavite po jedno jaje.

Jednostavno, ukusno, ekonomično!

Prijatno!

Savet: Preporučujem da ostavite žumance tečno i da ga rasporedite po mrvicama hleba koje postaju raskošnije na taj način.

Da biste dobili malo pikantiji ukus, koristite pikantan čorizo ili suvu kajensku papriku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: