Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa kvascem i slatkom od trešanja

Kolač sa kvascem i slatkom od trešanja

Elena Stefanova JordanovaElena Stefanova Jordanova
Inovator
4621772k110
Kolač sa kvascem i slatkom od trešanja
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 4
18/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
14
"Nek vam se nađe malo trešanja, jer znamo jedan sjajan recept za kolač sa kvascem"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (sobna temperatura)
  • sveže mleko - 200 ml (mlako)
  • ulje - 100 ml
  • šećer - 150 g
  • kvasac - 25 g
  • so - 1 prstohvat
  • vanila - 2 komada
  • brašno - oko 700 g
  • slatko - 150 g
  • Za glazuru
  • čokolada - 250 g (crna ili mlečna)
  • maslac - 1 kašičica
  • sveže mleko - 70 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte 100 ml mleka. kašičicu šećera, 2 kašike brašna i izlomljeni kvasac. Blago promešajte, pokrijte i ostavite kvasac da se aktivira. U drugoj posudi umutite jaja i šećer. Dodajte preostalo mleko, ulje, vanile, so, aktivirani kvasac i promešajte.

U posudu za pečenje stavite 600 g brašna i napravite udubljenje. Sipajte smesu sa kvascem i počnite da mesite dok postepeno uzimate brašno. Dodajte još brašna dok ne dobijete meko testo. Pokrijte i ostavite da udvostruči svoj obim.

Naraslo testo podelite na šest delova i razvijte u tanke pravougaonike. Preko svakog pravougaonika po dužini stavite po 2 kašike slatka i uvijte u rolate.

Namažite kalup za kolač i pospite brašnom. Poređajte rolate u krug jedan preko drugog. Pokrijte i ostavite da naraste 1 sat.

Pecite na 170 stepeni oko 50 minuta i ostavite da se ohladi. Ako je neophodno tokom pečenja kolač se prekriva folijom. Za to vreme pripremite glazuru.

Na vodenoj pari rastopite čokoladu sa kašičicom maslaca i 70 ml svežeg mleka. Mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi. Ohlađen kolač se preliva čokoladnom glazurom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: