Šarena penjurlija (tutmanik)

21/06/2018
"Aromatična, šarena, neodoljiva - tri reči sa kojima opisujemo ovu penjurliju "
Priprema180 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno220 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano181
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • jaja - 2 komada + jedno belance
  • suvi kvasac - 7 g
  • kiselo mleko - 100 g
  • voda - 250 ml
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • za nadev
  • slanina - 50 g
  • masline - 15 - 20 g
  • zelene paprike - 1 komad
  • sir - 100 g
  • origano
* merne jedinice

Način pripreme

Od sastojaka za testo zamesite glatko testo koje se ne lepi.

Kvasac pomešajte sa brašnom, napravite udubljenje u njemu i tamo stavite ostale sastojke za mešenje testa.

Kad umesite testo, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom jedan sat lepo da nadođe.

Nakon toga ga podelite na 7 jednakih lopti. Uzmite jednu loptu, razvucite je na koru.

Namažite je uljem, pospite delom prethodno propržene slanine, isečene na kockice, delom isečenih maslina, nekoliko kockcia isečene paprike i malo mrvljenog sira.

Na kraju sipajte origano po ukusu.

Ovako pripremljenu koru uvijte u rolat. Isecite rolat po sredini. Jedan deo uvijte u oblik puža, a drugi deo oko njega.

Oblikujte ivice rolata, savijte ih odozdo da se ne otvori prilikom pečenja.

Velikom kašikom-lopaticom prenesite napravljene puževe u pleh, ređajte ih na malom rastojanju jedan od drugog.

Tako oblikujte i ostale lopte od testa.

Pokrijte pleh ovako napravljenom penjurlijom i nakon 30-40 minuta je namažite umućenim žumancem sa malo vode i ulja.

Penjurliju stavite u hladnu rernu, uključite na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta.

Penjurliju servirajte toplu sa ajranom.

slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti