Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Pečena jagnjetina sa bulgurom i pirinčem

Pečena jagnjetina sa bulgurom i pirinčem

PetyaPetya
Kuvar
531027814
Pečena jagnjetina sa bulgurom i pirinčem
Fotografije: Petya
2 / 4
25/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
6
"Klasičan predlog, koji je aktuelan u svako doba godine"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća plećka - 1 komad, isečena na porcije
  • jagnjeće iznutrice - 1/2 posude, prethodno skuvane i isečene na sitno
  • bulgur - 1/2 posude
  • pirinač - 1 posuda
  • mladi luk - 2 komada
  • nana - 1 vezica
  • aleva paprika - 1 kašika
  • biber - prstohvat
  • so - po ukusu
  • ulje - 70 ml
  • Smesa za valjanje porcija jagnjetine
  • ulje - 2 kašike
  • aleva paprika - 1 kašika
  • suva nana - 1 kašika
  • čubar - 1 kašika
  • biber - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Tradicija u našoj familiji je bila da se Đurđevdansko jagnje napuni bulgurom u blago zaprženom mladom luku i pirinču, skuvanim iznutricama i mnogo nane i da se celo ispeče u babinoj pećnici... i prvu porciju gotovog jagnjeta i struk maldog belog luka se davao komšijama za zdravlje i blagoslov...

Eh, uspomene, uspomene! ...pomešane sa aromom najukusnijeg jagnjeta... Sada živim u gradu, peć nemam, jagnje je još na selu. Spremam ga, pridržavajući se starog porodičnog recepta, prilagođenog za moju gradsku rernu! Delim ga sa zadovoljstvom sa vama i nadam se da vam se sviđa :)

Porcije jagnjetine se skuvaju. Izvade se i dobro se uvaljaju u smesu, napravljenu za tu svrhu, a bujon se procedi.

Rerna se uključuje da se zagreva na 250 stepeni.

U posudu za pečenje se stavlja ulje i u njemu se blago zaprži isečen luk. Dodaju se iznutrice i one se zaprže. Sledi pirinač dobro opran hladnom vodom, prži se dok ne postane staklast. I na kraju se dodaje oprani bulgur.

Prži se 1-2 minuta i cela smesa se preliva sa 6 posuda jagnjećeg bujona. Soli se po ukusu. Stavljaju se i začini - biber i isečena nana.

Meša se dobro. Odozgo se poređaju porcije jagnjetine dobro uvaljane u začine. Posuda se prekriva folijom i stavlja se u rernu da se peče.

Nakon oko sat vremena folija se sklanja i posuda se vraća da se prijatno zapeče jagnjetina i da uhvati hrskavu koricu.

Rezultat vidite sami, a ukus je skoro kao kod jagnjeta iz mog detinjstva, pečenog u peći. Porcije se obavezno serviraju sa mladim belim lukom!

Prijatno i srećan praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: