Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart Taten sa jagodama

Tart Taten sa jagodama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Tart Taten sa jagodama
Fotografije: marcheva14
1 / 4
28/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Improvizacija sa jagodom na origanalnom tartu Taten, koja će vas zavesti"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 1 list
  • jagode - 350 g
  • Karamel
  • šećer - 100 g
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190 stepeni; Kalup za tart ili neki drugi okrugli kalup - 20 cm.

Lisnato testo iseče po prečniku kalupa. Izbuši se viljuškom. Ostavlja se u frižideru dok se ne pripreme jagode.

Jagode se očiste pomoću slamčice za sok. Sa donje strane jagode se provuče slamčica ka njenoj drški blagim pritiskom. Lakim kružnim pokretom se odstranjuje drška. Na taj način se sklanja njen zeleni deo i list i dobija se rupa koja će kasnije biti popunjena karamelom.

Šećer se stavlja u posudu i na slaboj vatri se istopi. Kada se dobije prijatan zlatast karamel dodaje se maslac da se istopi i dodaju se jagode osušene na kuhinjskom ubrusu. Meša se špatulom pažljivo da se ne oštete.

Gotove jagode se ređaju u kalup, blago namazan maslacem. Testo se vadi iz frižidera i poklapa se preko jagoda, po krajevima se blago pritiska špatulom.

Peče se na 190 stepeni oko 40-45 minuta dok ne dobije lepo zlatastu preplanulost testa. Da li je kolač gotov može da se vidi kada jagode počnu da vru lagano i teško u velikim mehurima. Vadi se iz rerne i čeka se oko 10 minuta da se blago ohladi.

Sprema se odgovarajući tanjir, veći od prečnika kalupa, poklapa se preko kolača i naglim pokretom se okreće. Ostavlja se da se ohladi potpuno. Servira se u parčićima kao torta sa kuglom sladoleda ili pavlake.

Beleška: Ovaj kolač nije ni nalik originalnom tartu Taten, koji je u principu s kruškama i koji svi mi pravimo. Ali ovo je jedna replika tog poznatog kolača i mnogo je prijatan, lagan letnji desert, bez ikakve pretenzije ka originalu.

Na ovaj način može da se spremi i sa svežim malinama, breskvama ili trešnjama. nisam spremala sama lisnato testo, jer je veoma toplo i teško se radi i iz tog razloga sam koristila takvo gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: