Uvrnuti hlepčići

Potrebitel#206952Potrebitel#206952
Početnik
113
Uvrnuti hlepčići
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
28/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
14 min.
Ukupno
74 min.
Porcije
12
"Uvrnute ili ne - garantujemo vam, da ćete ih jesti tople-tople"

Potrebni sastojci

  • mineralna voda - 150 ml, topla
  • sveže mleko - 150 ml, toplo
  • kvasac - 7 g, suv
  • ulje - 100 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 i 1/2 kašičica
  • belance - 1 na sobnoj temperaturi
  • brašno - 490 - 500 g
  • žumance - 1 + 3 kašike vode (za mazanje)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pomešajte sveže mleko i vodu.

2. Dodajte u njih kvasac i šećer. Ostavite ovu smesu da naraste oko 10 minuta.

3. Sipajte smesu u posudu multipraktika.

4. Dodajte ulje i belance. Mešaju se na kratko.

5. Dodajte pola brašna i ponovo promešajte.

6. Dodajte so.

7. Dodajte drugu polovinu brašna. Treba da se dobije meka nelepljiva lopta.

8. Pokrijte duboku posudu streč folijom i blago namažite sa sasvim malo ulja. Stavite testo unutra i presavitje ga visećim krajevima folije. Ostavite posudu na toplom, dok ne testo ne udvostruči svoj obim - oko 1 sat.

9. Podelite naraslo testo na 12 parčića. Svako parčence napravite u fitilj dužine oko 30 cm. Presavijte na pola, uvrnite i uvijte.

10. Stavite hlepčiće na rastojanju jedno o drugog u posudu za pečenje od rerne, nakon što ste je pre toga pokrili papirom za pečenje. Ostavite ih na toplom da narastu.

11. Namažite ih umućenim žumancem i vodom. Ako treba, podelite hlepčiće u dve posude. Peku se na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni. Za 14 minuta su gotovi. Nadgledajte ih i nemojte ih prepeći. Kada dobiju ukusan izgled, gotovi su.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: