Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Čokoladni kolač Babka

Čokoladni kolač Babka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Čokoladni kolač Babka
Fotografije: marcheva14
1 / 4
29/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
2
"Nežan kolač, zasićenog čokoladnog ukusa, to se krije iza šaljivog naziva Babka"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g, belo
  • šećer - 100 g
  • jaja - 3 komada, L
  • maslac - 150 g, na sobnoj temperaturi
  • mlaka voda - 120 ml /36 - 27 stepeni/
  • so - 1/2 kašičice
  • kvasac - 7 g, suv i koji brzo deluje (ili 20 g svež)
  • ČOKOLADNI NADEV
  • mlečna čokolada - 130 g
  • maslac - 120 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - ne više od 50 g
  • kakao - 35 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni; kalupi za kuglof 30-12 obloženi papirom za pečenje i sa strane da ima drške od papira; Prema receptu se potpuno radi rukama, ali kolač sam pravila mikserom.

U posudi rastvorite kvasac sa mlakom vodom, zajedno sa šećerom, promešajte. Kad nadođe, dodajte jaja i so. Promešajte žicom.

U posudu sipajte brašno i u sredinu sipajte smesu sa kvascem i jajima, i mešajte debelom drvenom kašikom. Dodajte maslac, isečen na kockice i mesite testo oko 10 minuta. Za to vreme testo treba da može da se sakupi u lepu loptu, ostavite je u namazanoj posudi da nadođe oko 1-1.30 vremena.

Za to vreme rastopite čokoladu na pari, dodajte maslac, isečen na kockice i mešajte žicom dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte i šećer u prahu i kakao. Mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu i ostavite u frižideru da se stegne, periodično mešajte.

Nadošlo testo premesite u samoj posudi i prebacite na papir za pečenje, posut brašnom. Podelite na dva jednaka dela. Svaki deo razvucite na pravougaonik uz pomoć oklagije.

Ohlađenu čokoladu podelite na dva dela i jedan deo stavite na loptice na testo, uz pomoć noža gusto razmažite po celom testu. Uz pomoć papira uvijte u rolat. Isto uradite i sa drugim parčetom testa. Dva rolata uvijte i stavite u kalupe da nadođu ponovo još 30 minuta.

Pecitena 180 stepeni oko 30 minuta. Proverite dugim drvenim štapićem, i ako se ne zalepe mrvice, rolati su gotovi.

Kad se dovoljno ohladi da možete da izvadite rukom, izvadite iz kalupa i skinite papir, da se ne stvori kondenzacija. Kad se ohladi obilno pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: