Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Ukusan grčki šnjur

Ukusan grčki šnjur

ZoriZori
Guru
7272345k206
Ukusan grčki šnjur
Fotografije: Zori
2 / 10
01/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
14 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
3
"Zatvorite oči, probajte grčki šnjur i skoro ćete moći da osetite prohladni dah Mediterana"

Potrebni sastojci

  • grčki šnjur - 6 komada (svaka riba po oko 150 g)
  • sucokretovo ulje - 12 supenih kašika
  • biber - po ukusu
  • limun - 2 komada
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Šnjur treba da bude sveže upecan - oči treba da budu bistre, škrge jarko crvena i riba treba da mirše na more.

Kako kažu ribolovci Riba ima sedam cenjenh kvaliteta i sa svakim satom koji prođe, ona gubi po jedan od njih!

Ribu perite tekućom, hladnom vodom, očistite škrge i unutrašnjost, ostavite glavu i ponovo dobro operite tekućom hladnom vodom. PAZITE prilikom čišćenja oštrih kostiju koje su skrivene tačno kod analnog otvora, zato što su mnogo oštre i mogu vas povrediti.

Posolite spolja i iznutra, nemojte zabraviti i glavu. Stavite u pleh i stavite na kratko u frižider, poželjno je da ribe budu pod naklonom sa glavama na dole, da se cede.

Nakon što odstoje oko 30 minuta, lepo ih ocedite i svaku ribu stavite na široko parče aluminijumske folije. Pospite biberom, suncokretovim uljem i sokom od limuna spolja i iznnutra. Foliju uvijte čvrsto u paketić.

Paketiće sa ribom pecite na dobro ugrejanom roštilju oko 6-7 minuta sa svake strane.

Lepo je da grčki šnjur servirate u tanjirima zajedno sa folijom.

Ukrasite kriškom limuna i ružice od šargarepe, marinirane u soku od limuna.

Za ukras izaberite zeleni začin po vašem ukusu - peršun, mirođiju, bosiljak, ruzmarin.

Prijatno i živeli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: