Bonapeti.rs»Saveti»Kako se jede bulgur?

Kako se jede bulgur?

MarianeMariane
Džedaj
1460870
Kako se jede bulgur?

Korisna svojstva bulgura poznata su vekovima. Buglur je veoma zdrava žitarica, koja je nekada bila nezaobilazni deo trpeze na Bliskom Istoku. Jela sa bulgurom naći ćemo i u balkanskoj kuhinji, turskoj kuhinji, jermenskoj kuhinji, indijskoj kuhinji i mnogim drugim.

Bulgur se dobija od blanširanih, osušenih i tucanih zrna meke i tvrde pšenice. On ima veliku hranljivu vrednost, i istvovremeno je veoma bogat vitaminima i mineralima. Bulgur je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, vitamina B grupe, vitamina A, vitamina C, vitamina D.

Kod nas se bulgur prodaje u pakovanjima od pola ili jednog kilograma. Može se naći u četiri varijante - veoma sitan (odgovara za pripremu Tabule salate), dve srednje veličine i najkrupnija.

Bulgur je osnovna namitnica u brojnim specijalitetima od mesa i vegetarijanskim jelima. Može na se konzumira skuvan i zaslađen medom sa sušenim voćem za doručak, mužete da pripremite ćufte sa bulgurom, aromatičnu supu sa crvenim sočivom i bulgurom, kao pilav sa bulgurom.

Postoji na desetine recepata za jelima sa bulgurom, kao jagnjetina sa bulgurom, punjene paprike sa bulgurom, čak i pita sa bulgurom. Ova žitarica se preporučuje zbog toga što je spremna za upotrebu nakon veoma kratke kulinarske obrade. Oko 20 minuta kuvanja ili potapanje u vrelu vodu su potpuno dovoljni za bulgur, da bi bio spreman za upotrebu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji