Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čiste kraljevski škampi?

Kako se čiste kraljevski škampi?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Kako se čiste kraljevski škampi?

Škampi su jedan od najukusnijih morskih plodova. Kraljevski škampi su osnova brojnih salata, supa, predjela i td., a u psolednje vreme mogu se videti i na balkanskoj trpezi. Pošto su kraljevski škampi prilično nepoznate domaćicama kod nas, većina izbegavaju da ih kupuju i da rade sa njima, jer nisu sigurni kako se čiste kraljevski škampi i ne bi htele da bacaju novac u vetar.

U stvari kraljevski škampi se čiste lakše, od svojih manjih rođaka, koji su dobro poznati kod nas. Kod obrade kraljevskih škampi, kao i kod svih ostalih vrsta morskih životinja - školjki, škampi, riba i td., treba da se poštuje pravilo da budu hladne. Zbog toga se preporučuje da se razmrzavaju samo u frižideru ili u hladnoj vodi, nikada na sobrnoj temperaturi, u toploj vodi ili u mikrotalasnoj peći.

Ohlađeni kraljevski škampi se čiste od glave, nezavisno od toga da li su blanširane ili sveže. Kako protiče samo čišćenje - uhvatite telo škampe jednom rukom, a glavu drugom, i istovremeno je okrećete i lagano povlačite prema napred. Tako ćete uklanjanjem glave uskloniti i deo iznutrice škampe. Sledi skidanje nožica, da bi se nakon toga lakše uklonila čvrsta roznata ljuštura. po pravilu, poslednja ljuska, koja je okačena o rep škampe se ostavlja, da bi se lakše baratalo njome a i iz estetskih razloga.

Važno je da se posle čišćenja škampi skine i sluzava žilica, koja se nalazi na njihovim leđima. To se radi oštrim nožem, kojim napravite rez u mesu, na kome bi trebalo da se nalazi "kičma", da ima takve. Ova žilica je obično crno-braon ili žuto-zelene boje, ali može da bude i bezbojna. Odlubi se vrhom noža i lagano povuče. Očišćeni škampi se operu hladnom vodom i gotovi su da se pretvore u ukusnu salatu sa škampima ili pohovane škampe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji