Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena treba da narasta hleb?

Koliko vremena treba da narasta hleb?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Koliko vremena treba da narasta hleb?

Jedan od ključnih momenata u pripremi domaćeg hleba, pogače ili lepinje je narastanje testa. Testo koje nije dobro naraslo, čak i kada je dobro ispečeno, nikako ne može biti vazdušasto i mekano, već će biti vlažno i gnjecavo i neće biti ukusno.

Tajna mirisnog hleba sa hrskavom koricom i neodoljivim mirisom maslaca je u njegovom pravilnom narastanju.

Nažalost, teško možemo da damo tačan odgovor na pitanje koliko vremena treba da narasta hleb da bi bio spreman za pečenje. To je tako, jer proces narastanja zavisi od niza faktora - veličine testa, vrste korišćenog kvasca, temperature prostorije u kojoj testo narasta, količine šećera u testu i dr.

Ustaljeno pravilo u kulinarstvu je da umešeno testo treba da bude ostavljeno da narasta na toplom mestu, a pod toplim mestom se podrazumeva da temperatura u prostoriji bude između 24 i 30 stepeni. U ovom temperaturnom opsegu, vreme narastanja biće oko 1-2 sata, a dobro je da testo bude pokriveno vlažnom krpom, kako se ne bi osušilo.

Vreme narastanja testa može da bude skraćeno, ako se testo stavi na toplije mesto ili obrnuto, da bude produženo - ako umešeno testo ostavimo u prostoriji sa nižom temperaturom ili u frižideru.

Dobro naraslim testom se smatra ono testo koje je udvostručilo svoju zapreminu. Nije preporučljivo da ostavite testo da previše naraste. Nakon prvobitnog procesa narastanja, testo se premesi lagano, oblikuje se i stavlja se u posudu za pečenje, gde treba ponovo da naraste, pre nego što bude ispečeno.

Sada, kada smo vam otkrili sve pojedinosti oko narastanja testa, možete prijatno iznenaditi vaše bliske osobe Domaćim hlebom sa mlekom, Pikantnim hlebom sa prosom ili Domaćim integralnim hlebom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji