Bonapeti.rs»Saveti»Da li se pravi zaprška za pihtije?

Da li se pravi zaprška za pihtije?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Da li se pravi zaprška za pihtije?

Prema većini, pihtije su klasika. Kod nas ima toliko mnogo recepata za pripremanje pihtija, da bukvalno svaka kuća ima svoj. Ovo neverovatno ukusno jelo može da se konzumira i toplo i hladno, ali obavezno začinjeno sa mnogo belog luka i ljutom tucanom paprikom.

Pihtije se mogu jesti hladne, kada se bujon pretvori u žele ili kao tople u formi pihtija kao čorbe. Kada jedemo hladne pihtije, one nemaju potrebu da imaju zapršku, već samo malo kiselih krastavaca i dobru domaću rakiju.

Tople pihtije su pak druga stvar. Čorba od pihtija može se pripremiti sa ili bez zaprške, a prema ukusima onih koji je jedu. Neki vole da samo skinu meso sa kostiju svinjskih nogu i da dodaju malo brašna rastvorenog u vodi.

Drugi pripremaju šorbu od pihtija, kao što pripremaju škembe čorbu - dodaju u bujon sveže mleko i prave zapršku sa uljem i alevom paprikom.

Ima i kulinara, koji više vole sa pripreme čorbu od pihtija sa zaprškom od kiselog mleka, brašna i jaja. Majstori uzimaju samo žumance od 2-3 jaja, 1 čašu kiselog mleka i 1 kašiku brašna. Umute sve i nakon pažljivog dodavanja vrućeg bujona zaprže čorbu.

Možete napraviti i čorbu od pihtija sa kuvanom zaprškom, a za to vam treba kiselo mleko, jaje i brašno, ali treba da budete sigurni da ćete sve pojesti za jedan ili 2 dana, jer će nakon toga čorba da se pokvari zbog zaprške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji