Bonapeti.rs»Saveti»Kako se jede papaja?

Kako se jede papaja?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Kako se jede papaja?

Papaja je u stvari plod žbuna, a ne drveta. Žbun dostiže visinu do 3 metra u prvoj godini i oko 9 metra u svojoj punoj zrelosti. Žbun papaje ima šuplje stablo, a grane su zelene ili izrazito ljubičaste boje. Vađno je da kažemo da i stablo i listovi i plodovi papaje sadrže mlečno beli lateks.

Plod papaje sličan je dinji. Ima ovalni duguljasti oblik, skoro je okrugla i veličine od 15 do 50 cm. Težina ploda takođe varira, pa se mogu sresti i plodovi težine čak 9 kg.

Zreli plodovi papaje imaju jarku žuto-roze boju i debelu, aromatičnu, žuto.narandžastu, sočnu i prilično slatku unutrašnjost, koja svoje mesto pronalazi u kulinarstvu. Plodovi sa crvenom korom su skoro prezreli i treba ih odmah koristiti, a meka kora ploda je siguran znak da je plod na nekim mestima pokvaren i nije za upotrebu.

Papaja se obično jede sveža, oljuštena, sa uklonjenim semenkama i poslužena sa malo limuna ili limete. Kuvana papaja je odličan prilog za ribu i pečena mesa. Možete zapeći papaju i da je poslužite kao jelo ili kao prilog. Plod se odlično slaže sa limunovom travom, limunima, zelenim maslinama i avokadom.

Od papaje mogu da se pripreme sveže salate, deserti sa papajom, pa čak i osvežavajući smuti sa papajom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji