Bonapeti.rs»Saveti»Kako se potapaju pasulj i leblebija?

Kako se potapaju pasulj i leblebija?

MarianeMariane
Džedaj
1460870
Kako se potapaju pasulj i leblebija?

Mahunarke su veoma omiljene u balkanskoj kuhinji. Samo je potrebno da otvorite stranice bilo koje knjige o kulinarstvu i otkrićete desetine recepata za čorbast pasulj, različite janije, kao i omiljenu janiju od leblebija i tako dalje.

Ipak, mnoge porodice ograničavaju upotrebu mahunarki, uprkos tome što su one fantastičan izvor vlakana i proteina, a sve zbog određenih problema sa stomakom.

Iskusne domaćice znaju odlično da štetne materije, kao što su naprimer saponini i lektini, kojih ima u pasulju i leblebiji, lako mogu da se eliminišu samo dužim potapanjem u vodi i obaveznim odstranjivanjem prve vode nakon što ona provri prilikom kuvanja.

Čak i oni kuvari, koji ne znaju da potapanje pasulja i leblebije pomaže za odstranjivanje iritantnih materija za naša creva, preferiraju potapanje pasulja i leblebija, jer na taj način smanjuju značajno vreme kulinarske obrade.

Razume se, neće biti problem ako skuvate pasulj ili leblebiju i pre prethodnog potapanja, ali u tom slučaju vas savetujemo da se naoružate strpljenjem i vremenom.

Vreme za potapanje pasulja i leblebije se određuje u zavisnoti od toga da li želite da ih potopite u toplu ili hladnu vodu. Potapanje u toplu vodu skraćuje proces, dok potapanje u hladnu vodu, obično uzima sate čekanja.

Postoji čitava grupa pristalica prirodne ishrane, koja kaže da pasulj i leblebiju treba potopiti u vodu ne samo preko noći, već mnogo duže. Oni preporučuju da potapanje traje najmanje 18-24 sata, a da se na svekih nekoliko sati voda promeni. Neće biti problem i ako ih potapate manje.

Voda u kojoj ste potopili pasulj ili leblebiju obavezno se izbacuje, namirnice se peru, prelivaju se novom vodom i onda se prokuvaju. 10-15 minuta nakon što voda proključa izbacuje se i ta voda, dolije se nova i pasulj ili leblebija se kuvaju dok ne budu gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji