Bonapeti.rs»Saveti»Kako da ušećerimo jabuku?

Kako da ušećerimo jabuku?

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
22137
Kako da ušećerimo jabuku?
Fotografije: Bilyana Vladova

Ušećerene jabuke su poslastica, omiljena skoro svima koji su odrastali osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. One su jedan od specijaliteta, koji se i dan-danas nude na vašarima.

Ušećerene jabuke su desert, koji se priprema veoma lako i veoma brzo i možete obradovati decu, koja ga nisu probala, ili prosto ako poželite da se prisetite ukusa iz detinjstva i da ga ponudite već odrasloj deci. Svaka jabuka može biti ušećerena, ali je najbolje da ona bude crvena.

Recept, koji ćemo vam ponuditi, je autentičan i "ukraden" je od žene koja ih priprema i prodaje na vašarima. Neophodno je da imate 1 kg šećera, 1 kašiku sirćeta, vodu, boju za hranu i jabuke. Šećer sipajte u šerpu i dodajte sirće. Prelijte vodom da pokrije šećer, ali ne više od toga. Stavite na vatru da se šećer istopi. Nemojte mešati.

Kada počne da kuva, uz pomoć štapića za ražnjić proverite da li je gotova šećerna smesa. Potopite štapić i kada se ohladi, šećerna smesa na njemu ne treba da se lepi. Ako je tako, onda je gotovo. Sledeći korak je stavljanje boje za kolače - možete iskoristiti boju kakvu vi želite, ali je naravno najuobičajenija boja crvena.

Promešajte lagano, kako bi se boja dobro rasporedila. Svaku jabuku nataknite na drveni štapić i potopite je u šećerni rastvor. Jabuke poređajte jednu do druge, ali da se ne dodiruju, u pleh pokriven papirom za pečenje. Ostavite ih na hladnom mestu, ali ne u frižider, na jedan do dva sata.

Po želji, možete ih umotati u celofan ili ih pojesti odmah. Na hladnom mestu mogu se čuvati celu nedelju. Ušećerena jabuka vraća samo prijatne i bezbrižne trenutke i uspomene svakom odraslom detetu. Neka vam je prijatno i ušećereno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji