Fondu je jelo tipično za švajcarsku kuhinju. Mnogo ljudi misli da njegovo poreklo ide iz Francuske, zbog vina i zbog toga što se sirevi povezuju sa vinom, ali to nije tačno.
Razume se, ima mnogo recepata i za francuski fondu, ali je njegova zemlja porekla ipak Švajcarska.
Poznat podatak je da se upravo Švajcarska ponosi kvalitetom i količinom različitih vrsta sireva. Svake godine se u Švajcarskoj organizuju različiti konkursi za različite vrste zrelih sireva i za njih postoji veliki interes.
Prema legendi o pojavi fondua, on se upravo prvi put pojavio na jednom od godišnjih praznika sira, na kome su birani najbolji sirevi i nekome je palo na pamet da upravo ti sirevi budu kombinovani u nekakvo jelo. Na taj način je nastao fondu, koji danas raduje desetine hiljada poštovalaca u svim krajevima zemljine kugle.
Sama reč fondu, znači otopiti.
Jelo se sastoji od različitih vrsta topljenog sira. Već nekoliko godina se i kod nas na tržištu može pronaći komplet za pripremu fondua. On predstavlja posudu u kojoj se tope sirevi i štapiće, na koje se stavljaju komadi prepečenog hleba.
Iako su današnje potrebe u mnogome promenile tradiciju, forma fondua nije pretrpela velike promene i on se i dalje priprema od rastopljenog sira. Najpopularniji sirevi za pripremu fondua su i dalje plavi sir, Ementaler, Bri i Kamember.
Razume se, pored nabojanih vrsta sireva uvek možete da dodate belo vino, pavlaku, kao i neke domaće vrste topljenih sireva.