Bonapeti.rs»Saveti»Zašto sir ima rupice?

Zašto sir ima rupice?

MarianeMariane
Džedaj
1460876
Zašto sir ima rupice?

U poslednje vreme ljudi postaju sve zahtevniji prema hrani koju konzumiraju i što je najvažnije - sve bolje informisani o njenom kvalitetu. Uprkos tome, mnogi mogu biti zavedeni od nedobronamernih trgovaca i da kupe nekvalitetne proizvode.

Jedan od najčešće komentarisanih proizvoda u prodavnicama je sir. Osim na njegovu cenu, treba da se obrati pažnja i na njegov kvalitet, koji se može odrediti čak i vizuelno - prema boji, kao i prema prisustvu ili odsustvu rupica.

Zašto su rupice važan pokazatelj kvaliteta belog sira i uopšte zašto sir ima rupice?

Prisustvo izvesnog broja rupica u siru je potpuno normalno, s tim što u procesu proizvodnje postoje dve vrste nastanka rupica - rani, koji nastaje zbog koliformih bakterija i kasni, koji se dešava zbog bakterija masne kiseline.

Rano najstajanje rupica se javlja još na dan proizvodnje ili tokom prve sedmice sazrevanja sira, dok se kasni nastanak rupica dešava nakon 20-tog dana. U oba slučaja nastanak velikog broja rupica u siru govori, da postoji nekakav problem sa sirom.

Obično je veliki broj rupica u siru izazvan korišćenjem nečistog sirišta, nedezinfikovanim posudama, mleka sa bakterijama, ili je mleko bilo previše zagrejano, ili se pak radi o kombinaciji svih nabrojanih faktora.

Borba protiv rupica na siru se vodi tako što se održava visok nivo higijene tokom proizvodnje, kao i održavanjem procesa kišeljenja mleka na potrebnom nivou.

Kada se sir pravi u domaćim uslovim, obavezno treba oprati posude sa kojima se radi, i treba raditi sa kvalitetnim sirištem.

Kada e rupice na siru pojave rano, sir ima trvdu strukturu, suv je i lomi se. Kada se ripice pojave kasnije, veoma često su izrazito veće i ispunjene su neprijatnim miridom salamure. Takav sir ne treba konzumirati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji