Bonapeti.rs»Saveti»Kako se seče krompir za prženje

Kako se seče krompir za prženje

Kako se seče krompir za prženje

Prženi krompir (pomfrit) zauzima glavno mesto na listi naših omiljenih jela, ne samo zbog svog ukusa, već i zbog lakoće pripreme.

Mnogo iskusnih kuvara tvrdi da neverovatni ukus krompira, kao i njegova hrskavost zavise od načina na koji se krompir seče.

Evo nekoliko načina za sečenje krompira za prženje:

Krompir nasečen na kockice:

Ovaj način se najčešće koristi kod pripreme salata i čorbi i idealan je i za dinstanje krompira.

Krompir na trakice:

Ovo je najčešći način sečenja koji koriste domaćice i kuvari. Ovaj način sečenja krompira je idealan za prženje, jer se krompir prži jednako i izgleda estetski lepo.

Krompir se seče na trake i neposredno pre prženja ga treba veoma dobro oprati, kako bi se smanjio nivo skroba. Ako ste se odlučili za ovaj način pripreme, preporučuje se da krompir pržite u suncokretovom ulju, a količina ulja u posudi treba da je dovoljna da prekrije krompir. Jedna od karakteristika ovog načina pripreme je to da se krompir spušta u zagrejano ulje i na taj način se smanjuje kolilina ulja koju on upije.

Krompir nasečen na kolutove:

Ovaj metod sečenja se manje koristi. On je takođe veoma jednostavan i koristi se za sečenje krompira i za prženje i za pečenje.

Krompir se seče na kolutove, pere se i prži se u tiganju. Po vašoj želji, možete ga pržiti u više ili manje ulja, a ako izaberete manje ulja treba da pazite da okrećete kolutove, a da ih u isto vreme ne oštetite.

Savet, koji treba da zapamtite je da, kod prženja u mnogo ulja, krompir treba da se promeša tek kada uhvati koricu, a da ukupan broj mešanja krompira ne treba da bude veći od 4-5 puta. U suprotnom slučaju, krompir će omekšati i raspasti se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji