Šenin Blan
Vrste Vina

Šenin Blan

Šenin blan (Chenin blanc) je stara sorta vinove loze, koja vodi poreklo iz Francuske, dolia reke Loare. Prvi put je šenin blan pomenut u dokumetima daleke 845. godine. Šenin blan može da se servira sa mediteranskom hranom, sušijem, pa čak i težim mesima.

1

Vrste Vina

Vrste vina u Srbiji i svetu. Pogledaj po čemu su karakteristične različite vrste vina i kakva su njihova svojstva.
Vrste Vina - NebioloVrste Vina

Nebiolo

18.02.2018

Nebiolo /Nebbiolo/ je crna sorta vinove loze, koja je vinogradarima poznata već vekovima unazad. Ono je tipično za Italiju, ali se gaji i u drugim zemljama, u koje spadaju SAD, Argentina, Meksiko i Australija. Ukus nebiola savršeno se kombinuje sa govedin

Vrste Vina - Vino MarsalaVrste Vina

Vino Marsala

16.02.2018

Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji.

Vrste Vina - SenzoVrste Vina

Senzo

14.02.2018

Senzo /Cinsault/ je desertna sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ako hoćemo da istražimo poreklo ovog grožđa, onda bi trebalo da se vratimo u samu Francusku. Senzo može da se kombinuje sa mesom živine, sirevima i salatama.

Vrste Vina - Pino BlanVrste Vina

Pino Blan

13.02.2018

Pino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Od nje se proizvode bela vina, koja imaju providnu žućkastu boju.

Vrste Vina - Vino MadeiraVrste Vina

Vino Madeira

12.02.2018

Madeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okean, prekoputa zapadnih delova Afrike.

Vrste Vina - VionijeVrste Vina

Vionije

10.01.2018

Vionije /Viognier/ je bela sorta grožđa, od koje se dobija kvalitetno vino. Ova vinova loza je najviše rasprostranjena na desnoj obali reke Rone u Francuskoj.

Vrste Vina - KanajoloVrste Vina

Kanajolo

10.01.2018

Kanajolo /Canaiolo/ je crna sorta vinove loze, koja se dosta gaji u centralnoj Italiji, a najviše u Toskani. Može se naći i u Markeu, Laciju i na Sardiniji.

Vrste Vina - BordoVrste Vina

Bordo

09.01.2018

Bordo (Bordeaux) je francusko vino, koje se proizvodi u poznatom gradu Bordou, koji se nalazi na obalama reke Garone. Kada birate hranu za vaš Bordo, imajte u vidu vrstu. Vina koja su proizvedena u Bordou serviraju se u specijalnoj čaši, koja nosi isti na

Vrste Vina - ŠirazVrste Vina

Širaz

09.01.2018

Širaz (Syrah) je crna sorta grožđa, koja je poznata u Australiji i zemljava Novog sveta poznata pod ovim nazivom, dok se u drugim zemljama naziva i - sira. Širaz se smatra vinom za muškarce.

Vrste Vina - TrebijanoVrste Vina

Trebijano

08.01.2018

Trebijano ima prave loze. Listovi su veliki, puni i zaobljeni, obično trodelni. Grubi su i mahovinasti sa naličja. Osim u Italiji, ova so

Vrste Vina - SanđovezeVrste Vina

Sanđoveze

08.01.2018

Kao jedan od najboljih predstavnika crnog vina, sanđoveze se odlično kombinuje sa krhkim šniclama, pečenom piletinom i divljači. Sanđoveze je stara italijanska vinska sorta. Sanđoveze relativno dobro uspeva na različitim vrtsma zemljišta.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne