Majoran
Začini

Majoran

0

Majoran je klasičan začin za prženu džigericu. Majoran se smatra srodnim origanu. Sve o majoranu na jednom mestu.

1

Začini

Sve o začinima, čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
Začini - SusamZačini

Susam

15.05.20170

Susam nije samo odličan izvor bakra i mangana, već sadrži i dva jedinstvena sastojka - sezamin i sezamolin. Seme susama je najstariji poznati začin. Istorij

Začini - Menta (nana)Začini

Menta (nana)

12.05.20170

Menta je bogat izvor tradicionalnih nutrijenata. Menta je neverovatan izvor mangana, vitamina C i A, od kojih je poslednji koncentrisan u kartenoidima, uključujući i beta-karoten. U narodnoj medicini menta se koristi za lečenje nesanice.

Začini - KorijanderZačini

Korijander

09.05.20170

Korijander je začin bogat fitonutrijentima. Korijander štiti od salmonele. Najčešće se koristi kao sredstvo protiv gasova, nadutosti, lenjih creva, zatvora i nedostatka apetita.

Začini - MirođijaZačini

Mirođija

08.05.20170

Mirođija je jedina biljka iz svoje porodice kod koje se listovi i seme koriste kao začin. Korist i čuvanje mirođije. Flavonoidi, kojih ima u mirođiji, pomažu u zaštiti od slobodnih radikala i kancera.

Začini - Bugarski lukZačini

Bugarski luk

05.05.20170

Bugarski luk je začin tipičan za Balkansko poluostrvo, i jedan je od osnovnih sastojaka tradicionalnog začina - šarene soli. Bugarski luk se koristi kao začin za krompir, jagnjetinu, jaja, pečurke.

Začini - PiskavicaZačini

Piskavica

03.05.20170

Piskavica je popularan začin, koji kod nas raste gotovo svuda. Piskavica, nazvana još i grčko seme, sadrži eterično ulje sa preko 40 sastojaka. Piskavice je obavezan sastojak šarene soli i redovno se koristi za pripremu sudžuka.

Začini - VasabiZačini

Vasabi

26.04.20170

Vasabi je poznat kao japanski ren. On je neka vrsta japanskog začina svetlo zelene boje, najčešće korišćen za suši. Vasabi je često u obliku senfa sa jako ljutim, ali relativno kratkotrajnim ukusom.

Začini - Majčina dušicaZačini

Majčina dušica

25.04.20170

Majčina dušica je korišćena još od davnina zbog svojih kulinarskih, aromatičkih i lekovitih svojstava. Majčina dušica je začin, bogat vrednim materijama i antioksidansima. Majčina dušica leči disajne probleme.

Začini - CimetZačini

Cimet

16.04.20170

Cimet predstavlja braon koru istoimenog drveta, koja se suši, uvija i dobija oblik poznatiji kao štapić cimeta. Lekovita svojstva i korist od cimeta. Cimet se koristi u eteričnim uljima i smanjuje šećer u krvi.

Začini - KardamonZačini

Kardamon

14.04.20170

Kardamon je egzotični začin, koji ima ogromnu primenu u istočnoj kuhinji. Mleveni kardamon je osnovni sastojak karija. Kardamon je skup, ali veoma aromatičan začin.

Začini - RuzmarinZačini

Ruzmarin

12.04.20170

Ruzmarin najbolje uspeva na sunčevom i toplom mestu, i dobro podnosi suv vazduh. Eterično ulje ruzmarina se koristi za masažu, smiruje nerve i širi krvne sudove. Ruzmarin je jedan od najaromatičnijih začina u kulinarstvu.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne