Čubar
Začini

Čubar

0

Čubar je jedan od najstarijih začina na svetu, a u Bugarskoj vekovima ima široku popularnost. Ukus popularne šarene soli ne bi bio isti, da u njoj nema čubra.

1

Začini

Sve o začinima, čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
Začini - BiberZačini

Biber

22.06.20170

Biber ima impresivna antioksidansna i antibakterijska svojstva. Korisna svojstva bibera. Izbor i čuvanje bibera.

Začini - Muskatni oraščićZačini

Muskatni oraščić

16.06.20170

Slava muskatnog oraščića kao začina počinje još od antičkih vremena i traje do današnjih dana. Eterično ulje od muskatnog oraščića se koristi čak i u proizvodnji Koka-Kole. Predoziranje muskatnim oraščićem ima veoma neprijatne posledice.

Začini - Crni kuminZačini

Crni kumin

15.06.20170

Crni kumin je vredna biljka, koja se koristi od pre 8000 godina. Crni kumin je moćan imunostimulans, koji se koristi kod različitih zdravstvenih problema. Crni kumin ima preko 100 aktivnih sastojaka.

Začini - ŠafranZačini

Šafran

11.06.20170

Smatra se da je šafran jedan od najstarijih korišćenih začina. Jak karakterističan miris šafrana i sposobnost da boji jela obezbeđuju njegovu široku primenu. Šafran ima i brojne koristi za zdravlje.

Začini - SelenZačini

Selen

07.06.20170

Selen je nezamenjiv začin za riblju čorbu i jagnjetinu. Osim što koristi kao začin, on sadrži mnogo eteričnih ulja i pomaže kod kašlja. Selen stimuliše sistem za izlučivanje, kardio-vaskularni i nervni sistem.

Začini - KaranfilićZačini

Karanfilić

02.06.20170

Karanfilić kao začin potiče od neotvorenih pupoljaka roze boje zimzelenog drveta karanfilića. Karanfilić sadrži flavonoide, koji takođe doprinose njegovom protivupalnom delovanju. Karanfilić poboljšava varenje.

Začini - KuminZačini

Kumin

02.06.20170

Kumin je jedan od najpopularnijih začina u svetu i kod nas. Kumin se redovno dodaje različitim kobasicama od mlevenog i seckanog mesa, kao i domaćim kobasicama i sudžuku. Kumin deluje protiv gasova, umiruje žuč i smiruje nerve.

Začini - Divlji luk - SremušZačini

Divlji luk - Sremuš

31.05.20170

Divlji luk (Allium Ursinum), poznat i kao sremuš ili medveđi luk, je višegošnja zeljasta biljka iz porodice lukova. Sremuš se koristi kao začin u brojnim jelima. Sremuš širi krvne sudove.

Začini - MajoranZačini

Majoran

22.05.20170

Majoran je klasičan začin za prženu džigericu. Majoran se smatra srodnim origanu. Sve o majoranu na jednom mestu.

Začini - SusamZačini

Susam

15.05.20170

Susam nije samo odličan izvor bakra i mangana, već sadrži i dva jedinstvena sastojka - sezamin i sezamolin. Seme susama je najstariji poznati začin. Istorij

Začini - Menta (nana)Začini

Menta (nana)

12.05.20170

Menta je bogat izvor tradicionalnih nutrijenata. Menta je neverovatan izvor mangana, vitamina C i A, od kojih je poslednji koncentrisan u kartenoidima, uključujući i beta-karoten. U narodnoj medicini menta se koristi za lečenje nesanice.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne