Krbuljica
Začini

Krbuljica

Krbuljica je blizak rođak peršunu. Krbuljica ima široku primenu u kulinarstvu kao začin za piletinu, ribu, povrće, jela sa jajima. Krbuljica pomaže kod lenjih creva.

1

Začini

Sve o začinima, čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
Začini - Bixa orellanaZačini

Bixa orellana

20.04.2018

Bixa orellana je žbun ili malo drvo, koje pripada porodici Bixaceae. Još od davnina su dokazana brojna korisna svojstva bixa orellane. Seme bixa orellane je korisno kod krvnog pritiska, gljivica, migrene itd.

Začini - KimZačini

Kim

24.12.2017

Kim je specifičan aromatičan začin, koji se koristi za začinjavanje teže hrane i različitih slanih peciva. Po ukusu i aromi kim podseća na anis. Kim je efikasno sredstvo protiv grčeva i stomačnih oboljenja.

Začini - Beli BiberZačini

Beli Biber

22.12.2017

Beli biber su pre mnogo vekova koristili indijski iscelitelji. Beli biber brzo uspeva da se ugnezdi i u narodnu medicinu drugih naroda. Beli biber je začin jedinstvene arome.

Začini - Kokosov ŠećerZačini

Kokosov Šećer

18.12.2017

Kokosov šećer je prirodni zaslađivač, čija boja može biti zlatna ili braon, a struktura kristalna ili blago zrnasta. Kokosov šećer se dugo koristi u Aziji. Kokosov šećer je vredan izvor vitamina i minerala.

Začini - SumakZačini

Sumak

15.12.2017

Sumak je veoma popularan začin u arapskoj kuhinji, koji raste i na Mediteranu. Sumak se koristi za začinjavanje donera, pirinča i različitih vrsta mesa. Sumak blagotvorno delije na varenje hrane.

Začini - Zvezdasti AnisZačini

Zvezdasti Anis

26.09.2017

Zvezdasti anis /ructus Anisi stellai/ ili kineski anis je plod zimzelenog drveta Illicium verum. U narodnoj medicini azijskih naroda ima mnogo lekova koji sadrže zvezdasti anis.

Začini - Kres SalataZačini

Kres Salata

16.09.2017

Kres salata se od davnina koristi kao stimulativno sredstvo, koje povećava tonus i izdržljivost. U srednjem veku su jeli kres u sendvičima, a danas se kres koristi za salate, supe, glavna jela sa mesom i povrćem.

Začini - PimentZačini

Piment

27.07.2017

Piment je začin, koji dolazi sa Jamajke. Kod nas se piment redovno koristi za supe i mesa. Od pimenta ima kako koristi, tako i štete.

Začini - Kajenska PaprikaZačini

Kajenska Paprika

25.07.2017

Kajenska paprika je u stvari popularni čili, koji se smatra najljućom paprikom na svetu. Domovinom kajenske paprike smatra se tropska Amerika. Kajensku papriku ne treba da konzumiraju ljudi sa čirem.

Začini - VanilaZačini

Vanila

11.07.2017

Vanila se smatra jednim od najfinijih i najprijatnijih začina. Veštačka zamena za vanilu se naziva vanilin. Vanila - svojstva, koristi i primena.

Začini - SoZačini

So

11.07.2017

So nije samo začin, već i jedan od najvažnijih sastojaka za svaki živi organizam. So, kuhinjaska so i natrijum hlorid su ista supstanca. Korist i štetnost kuhinjske soli.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne