Zvezdasti Anis
Začini

Zvezdasti Anis

Zvezdasti anis /ructus Anisi stellai/ ili kineski anis je plod zimzelenog drveta Illicium verum. U narodnoj medicini azijskih naroda ima mnogo lekova koji sadrže zvezdasti anis.

1

Začini

Sve o začinima, čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
Začini - Kres SalataZačini

Kres Salata

16.09.2017

Kres salata se od davnina koristi kao stimulativno sredstvo, koje povećava tonus i izdržljivost. U srednjem veku su jeli kres u sendvičima, a danas se kres koristi za salate, supe, glavna jela sa mesom i povrćem.

Začini - PimentZačini

Piment

27.07.2017

Piment je začin, koji dolazi sa Jamajke. Kod nas se piment redovno koristi za supe i mesa. Od pimenta ima kako koristi, tako i štete.

Začini - Kajenska PaprikaZačini

Kajenska Paprika

25.07.2017

Kajenska paprika je u stvari popularni čili, koji se smatra najljućom paprikom na svetu. Domovinom kajenske paprike smatra se tropska Amerika. Kajensku papriku ne treba da konzumiraju ljudi sa čirem.

Začini - VanilaZačini

Vanila

11.07.2017

Vanila se smatra jednim od najfinijih i najprijatnijih začina. Veštačka zamena za vanilu se naziva vanilin. Vanila - svojstva, koristi i primena.

Začini - SoZačini

So

11.07.2017

So nije samo začin, već i jedan od najvažnijih sastojaka za svaki živi organizam. So, kuhinjaska so i natrijum hlorid su ista supstanca. Korist i štetnost kuhinjske soli.

Začini - KariZačini

Kari

05.07.2017

Kari je smesa aromatičnih začina, koja je tradicionalna za indijsku, kinesku, japansku i latinoameričku kuhinju. Kari može da čuva od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti, kao i da sagori masti. Sastojci karija pomažu kod primanja hemoterapije.

Začini - GlutaminatZačini

Glutaminat

30.06.2017

Glutaminat se koristi za poboljšanje kvaliteta ukusa namirnica, i poznatiji je kao E-621. Glutaminatska kiselina je jedna od dvadeset aminokiselina. Mononatrijum glutaminat ima brojna štetna delovanja na organizam. Dnevne doze glutaminata.

Začini - KaparZačini

Kapar

30.06.2017

Kapar su cvetni pupoljci, koji su bili poznati još drevnim Grcima i Rimljanima. Kapar ima lagano pikantan ukus i koristi se kao začin za sosove, mesa, ribu, salate, testeninu. Kapar pomaže kod zubobolje.

Začini - Limunska TravaZačini

Limunska Trava

29.06.2017

Limunska trava (je jedan od najpoznatijih začina u tajlandskoj kuhinji. Limunska trava ima prijatnu aromu i neodoljiv ukus. Limunska trava se koristi i u kozmetici.

Začini - Makovo SemeZačini

Makovo Seme

28.06.2017

Makovo seme se dobija od uljanog maka. Makovo seme ima fini ukus orašatog voća. Razlikuje se od opijumskog maka, od koga se pravi opijum. Eterično ulje od makovog semena leči. Makovo seme se koristi za peciva, slatkiše i sosove.

Začini - MisoZačini

Miso

27.06.2017

Miso (Miso) je tradicionalni japanski začin koje se smatra za jedan od najkorisnijih na celom svetu. Miso se koristi za pripremu istoimene supe. Miso ojačava imuni sistem i čuva od nekih vrsta raka.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne