Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

ČiliČili
15. avgust
Aleva paprika je tradicionalni začin, a domaća aleva paprika je ekvivalent svetski poznatom čiliju - mlevena ljuta paprika koja se dodaje mnogim jelima, kako slanim, tako i slatkim. Čili često podrazumeva i ljuti čili...
Teleći čiliTeleći čili
13. jun
Teleće meso se samelje na mlinu za meso. Crveni pasulj se ostavi u vodi preko noći. Sledećeg dana se zagreju ulje i maslac u velikoj šerpi i stavi se mleveno meso da se isprži, uz neprekidno mešanje. Nakon što se teleće...
Slatki čili sosSlatki čili sos
19. avgust
Nakon što smo očistili ljute paprike stavljamo ih u odgovarajuću šerpu. Sipamo vodu i 100 ml jabukovog sirćeta. Poklopimo šerpu i stavljamo na vatru da provri. Kad počne da se kuva, smanjujemo ringlu i ostavljamo...
Crveni čili sosCrveni čili sos
17. avgust
Paradajz oljuštimo i samljemo. U gotov paradajz pire dodati očišćene i seckane ljute papričice i beli luk koji smo prethodno oljuštili. U smesu dodajte sirće, ulje, šećer, biber i so. Skuvajte mešavinu čili sosa...
Čili pileća krilcaČili pileća krilca
29. maj
Pomešajte sve sastojke za marinadu osim pilećih krilaca. U tako napravljenoj marinadi natopite krilca, dobro ih mažući ravnomerno. Ostavite da se mariniraju 2 sata u pokrivenoj posudi. Nakon toga ih ispecite na roštilju...
Čili-dog pogačaČili-dog pogača
09. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Svako parče kobasice isecite na tri dela. Na brašnom posutu radnu površinu stavite listove lisnatog testa i razvucite oklagijom po horizonstali i jednom po dijagonali. Isecite na male trouglove...
Marokanski čili sosMarokanski čili sos
28. avgust
Iseckajte obe vrste paprika i prebacite ih u blender. Dodajte beli luk, limunov sok i mentu, zalijte maslinovim uljem i začinite začinima. Pasirajte smesu otprilike minutu na maksimalnoj snazi. Prebacite gotov ljuti...
Čili kon KarneČili kon Karne
16. januar
Crni, beli luk i paprike sitno iseckajte i propržite ih u dubokoj posudi. Dodajte mleveno meso, kumin i promešajte, dok se sve ne proprži, a onda dodajte pasulj i sos od paradajza. Sipajte vino i malo vruće vode, poklopite...
Domaći čili sosDomaći čili sos
24. sep.
Očistite od drški i semenki ljute paprike. Pomešajte ih sa maslinovim uljem, sirćetom i solju po ukusu u blenderu ili multipraktiku. Pasirajte sve u homogenu smesu. Po želji možete da povećate neke sastojke, da domaći...
Čili sa mesomČili sa mesom
03. avgust
Isecite luk i beli luk na sitno. U dubokom tiganju ili šerpi ( ja sam koristila šerpu) zagrejte masnoću i propržite ih sa prstohvatom soli. Dodajte mleveno meso i često mešajte. Mleveno meso treba da se blago zacrveni, a...
Čili verde sa svinjetinomČili verde sa svinjetinom
12. avgust
Prvo napravite sos verde, tako što ćete ispeći paprike i oljuštiti ih. Sitno iseckajte luk, beli luk i ljutu papriku (čili). Zagrejte ulje i pržite luk, beli luk i ljutu papriku oko 5 minuta. Kada omekšaju, dodajte seckane...
Klasičan Čili kon KarneKlasičan Čili kon Karne
25. feb.
Ugrejte ulje u dobokom tiganju i stavite mleveno meso da se zaprži. Mešajte dok se mleveno meso ne izdrobi i dok ne promeni boju. Isecite na kockice luk, celer, crvenu, zelenu papriku i šargarepu. Dodajte sve u tiganj...
Čili sa telećim mesomČili sa telećim mesom
01. jul
Isecite meso na kocke debljine 2-3 cm. Očistite povrće i isecite paprike i luk na stino, a beli luk izgnječite i narendajte. Stavite duboki tiganj na ringlu, sipajte maslinovo ulje i stavite luk i paprike da se zaprže...
Burito Čili Kon KarneBurito Čili Kon Karne
11. mart
1. naseckajte luk, beli luk i papriku na sitne kockice i zapržite sve u maslacu sa malo maslinovog ulja. Dodajte prstohvat soli i ostavite da sve omekša i pusti vodu. 2. Dodajte mleveno meso i mešajte, dok meso ne bude...
Gnezda Čili kon karneGnezda Čili kon karne
28. april
Gnezda od mlevenog mesa: Mleveno meso omesite sa jajetom, prezlama, čubrom, biberom, alevom papikom i solju. Kada ga dobro omesite, podelite ga 4 jednaka dela. Zagrejte rernu i spremite malu tavu, koju ćete dobro nauljati...
Čili jaja sa paradajzomČili jaja sa paradajzom
08. mart
Na ulju propržiti luk, paradajz i papriku. Začiniti solju, biberom, kimom i slatkom paprikom. Pred kraj staviti cele čili papričice. Razbiti jaja i kad je skoro ispečeno posuti peršunom....
Pikantan čili kon karnePikantan čili kon karne
01. jul
Nasecite luk i paprike (prethodno ispečene, oljuštene i očišćene od semenki) na sitne kockice. Beli luk usitnite. U dubokom tiganju ili šerpi ugrejte maslinovo ulje na srednju temperaturu. Upržite luk i kada omekša dodajte...
Čili pasulj na meksički načinČili pasulj na meksički način
04. jun
Luk se zaprži u maslinovom ulju na umerenoj temperaturi. Dodaje se čili, kumin, so i biber. Meša se minut dok začini ne ispuste svoju aromu. Dodaje se beli luk, paradajz i sok od limuna i ostavlja se da se krčka na tihoj...
Čili sa pasuljem i batatomČili sa pasuljem i batatom
15. januar
U šerpu na šporetu sipati ulje, pa dodati sitno naseckan luk i batat naseckan na kockice. Dinstati oko 5 minuta, pa dodati izgnječen beli luk, začine, so i biber, doliti 600 ml vode i kuvati poklopljeno 15-tak minuta....
Najukusniji klasičan Čili kon karneNajukusniji klasičan Čili kon karne
02. april
Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju i dinstajte u njemu usitnjeni luk, malo nakon toga dodajte i beli luk. Nakon što omekšaju dodajte isečene paprike - ljuti, žutu i crvenu. Nakon kratkog dinstanja dodajte i teleće...
Čili bolonjez sos za špageteČili bolonjez sos za špagete
08. mart
U tiganj staviti ulje i propržiti iseckan luk, beli luk i praziluk. Iseckati slaninicu i propržiti na luku. Dodati i mleveno meso i maslac da se krčka i nakon par minuta nasuti paradajz pire, sok od paradajza, ljuti kečap...
Slatko ljuti čili sos ThaiSlatko ljuti čili sos Thai
11. feb.
U jednu šerpu staviti vodu, sirće i šećer i staviti da se kuva dok ne proključa. U vodu dodajte izrendani đumbir i samleveni beli luk i papriku, paradajz pire, soja sos i riblji sos. U vodi rastopite gustin. Dodati...
Pohovani čili karfiol iz rernePohovani čili karfiol iz rerne
24. maj
Iskidajte karfiol na ružice. U posudi pomešajte brašno, so, vodu i žumance - treba da dobijete gustu kašu. Potopite i namažite ružite sa njom, nakon toga ih poređajte ui pleh, obložen papirom ua pečenje. Pecite karfiol...
Taljatele sa škampima i čili sosomTaljatele sa škampima i čili sosom
15. mart
Skuvamo taljatele u posolenoj vodi u kaseroli. Paralelno rendamo luk i čenove belog luka. Propržimo ih u tiganju gde je prethodno zagrejano maslinovo ulje. Dodajemo i oljuštene škampe. Nakon par minuta sipamo i čili...
Domaći čili sos sa maslinovim uljemDomaći čili sos sa maslinovim uljem
30. nov.
Pripremam ovaj domaći čili sos svakog leta i imam ga tokom cele godine. Jednostavan, ekonomičan i mnogo ljut. Za recept koristim domaće napravljene sitne crvene ljute papričice, koje prethodno sušim na plehu sa pirinčanim...