Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Najkorisnije ribeNajkorisnije ribe
30. nov.
Kategorija „najkorisnija“ se pripisuje mnogim namirnicama, najčešće povrću i voću, tu i tamo mlečnim proizvodima i mesu, ali izgleda da riba ostaje pomalo u drugom planu i nekako je zanemarena, bar u našoj tradicionalnoj...
Konzervisanje ribeKonzervisanje ribe
17. januar
Ako vam je iz nekog razloga ostao višak ribe, nije obavezno da je sušite ili da je solite. Možete je konzervisati i duže vreme uživati u njenom ukusu. Za konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz...
Usoljavanje ribeUsoljavanje ribe
22. nov.
Prilikom usoljavanja ribe cilj je da ona bude ukusna, a da pri tome ne izgubi svoje kvalitete ukusa, da ima očuvanu strukturu, da bude blago masna i elastična. Usoljavanje ribe je tradicionalan i jednostavan način za njeno...
Čuvanje bamijeČuvanje bamije
05. feb.
Sušena bamija - Drugi metod za čuvanje bamij eje sušenje. Niže se na uzicu i stavlja se na provetrivo mesto, dobro ogrejano suncem....
Čuvanje cvekleČuvanje cvekle
06. januar
Najvažniji faktori koji utiču na proces čuvanja povrća i na njegovo trajanje su temperatura i vlažnost vazduha....
Čuvanje borovnicaČuvanje borovnica
12. sep.
Pre nego pripremite borovnice za čuvanje, morate ukloniti one koje su udarene ili imaju pokvarene delove, jer će one brzo pokvariti u frižideru. Borovnice možete sačuvati i čuvanjem u tegli....
Salata od ribeSalata od ribe
15. okt.
Dimljena skuša se odvaja od kostiju, seče se na tanke ivice i pomeša se sa sitno isečenim lukom, ksielim krastavčićima isečenim na kocke, zelenom salatom i majonezom. Sve se promeša i oblikuje u posudi. Gotova salata...
Bujon od ribeBujon od ribe
04. jul
Glava, peraja i kosti ribe se dobro operu vodom. Pre kuvanja glave, vade se škrge i oči. Glava i kosti se preseku na pola. Isečen na šajbne celer, koren od peršuna, lovorov list, so, biber i na krupno isečen luk i začini...
Predjelo od ribePredjelo od ribe
23. maj
U posudi izgnječite skuvae i oljušten krompir, dodajemo ribu. Dodajemo i mekani maslac i iseckane krastavce i sve pomešamo veoma dobro viljuškom, i izgnječimo. Serviramo predjelo posuto sa iseckanim masinama i prepečenim...
Tajna pohovane ribeTajna pohovane ribe
31. januar
Zna se da je riba spremljena na roštilju, u rerni ili na pari posebno korisna za naše zdravlje. Ali mnogo ukusna i voljena je i pržena ili pohovana riba. Istina, kaloričnija je, ali riba je riba i samo da nemate alergiju...
Najukusnije morske ribeNajukusnije morske ribe
25. januar
Ako treba da navedemo najdragoceniju u korisnu hranu na našoj trpezi, to je riba. Savet svim nutricionistiam je da ona prisustvuje u našem meniju najmnje dva puta sedmično. Kada biramo šta da jedemo, uvek se rukovodimo...
Pravilno čuvanje jajaPravilno čuvanje jaja
18. mart
Pravilno čuvanje jaja je izuzetno važno, posebno u danima nakon Uskrsa, kada ostaje mnogo jaja. Pitanje čuvanje je od velike važnosti za naše zdravlje. U svežim jajima se nalazi salmonela....
Čuvanje suvog voćaČuvanje suvog voća
15. feb.
Da bi se sačuvali korisni sastojci suvog voća, treba da se čuvaju pravilno. Osnova za dobro čuvanje je njihova vlažnost i pakovanje. Suvo voće se najbolje čuva ako je sušeno do optimalne vlažnosti - 17-24 %....
Pravilno čuvanje dunjaPravilno čuvanje dunja
07. okt.
Ako imate mnogo dunja, onda ćete morati da pokušate da pronađete najpogodnije mesto i stvorite posebne uslove za čuvanje ovog voća....
Čuvanje pečenih paprikaČuvanje pečenih paprika
27. dec.
Pečene paprike za zimu možete staviti u zamrzivač ili u teglice, ako tako više volite. Za zamrzavanje paprika u zamrzivaču sve što vam je potrebno jesu kesice u koje ih ređate. Ako više volite neke kutije, i to je takođe...
Pržene ćuftice od ribePržene ćuftice od ribe
13. okt.
Riba se samelje u mleveno meso. Dodaju mi se sitno isečen luk i peršun, prethodno u mleku natopljen hleb, jaja, svinjska mast i ostali sastojci. Od tako napravljene smese se oforme ćufitce koje se uvaljaju u brašno i prže...
Čorba od pečene ribeČorba od pečene ribe
03. mart
Ne bacajte glavu i kosti od pečene ribe, sa njima možete da napravite sjajnu čorbu. Uzmite glavu i kosti od pečene ribe, stavite ih u gazu i zavežite. Sipajte vodu u šerpu i stavite je da provri, dodajte so, potopite gazu...
Pečeni fileti bele ribePečeni fileti bele ribe
13. maj
U posudu za pečenje na dno stavite aluminijumsku foliju. Stavite dva fileta bele ribe i začinite ih. Jedan limun se iscedi preko ribe, a drugi se iseče i stavljaa se preko nje. Luk, peršun i paprika se poređaju oko...
Salata od kuvane ribeSalata od kuvane ribe
21. sep.
Očišćena i oprana riba se kuva u posoljenoj vodi 10 minuta. Skuvana riba se odvaja od kostiju i seče se. Dodaju joj se zelena salata, grašak, pavlaka, majonez, biber i so. Smesa se promeša dobro i po želji se ukrašava...
Pohovani fileti bele ribePohovani fileti bele ribe
04. dec.
Operite, osušite i isecite riblji file. U velikoj posudi pomešajte sastojke za marinadu i mešajte dok ne dobijete kašu. Dodajte u smesu filete ribe i ostavite da odstoje 1 sat. Pohujte ih tako što ih prvo uvaljate u brašno...
Pohovani file bele ribePohovani file bele ribe
26. nov.
File posolimo i pobiberimo, po želji možemo iseći na sitnije komade. Umutimo jaja sa brašno, pivom i soli. Svako parče potapamo prvo u brašno i posle u smesu za pohovanje, pržimo sa obe strane dok ne bude gotovo. Posipamo...
Seckana šnicla od ribeSeckana šnicla od ribe
06. jun
Pažljivo očistimo riblje filete od ostataka kože ili kostiju. Isečemo ih na parčiće i pomešamo sa sitno isečenim lukom. Ostavljamo ribu 30 minuta u frižideru da se začini. Ohlađeni sastojci se samelju u mašini za meso ili...
Ćuftice od ribe pangasijusĆuftice od ribe pangasijus
18. dec.
/undefined Skuvamo krompir, šargarepu i ribu i izgnječimo ih. Sečemo na sitno ili pasiramo peršun, mirođiju, beli luk, sok od pola limuna. Mešamo sve i ostavljamo da malo odstoji, da se dobro osete začini. Nakon toga pravimo...
Salata od ribe FantazijaSalata od ribe Fantazija
23. feb.
Kisele krastavčiće narendajte i ostavite ih da se ocede. Skušu očistite i ispecite u rerni. Nakon toga, veoma pažljivo, očistite kožu i kosti. Meso iskidajte na veoma male komade. Skuvajte krompir i zajedno sa maslacem...
Salata od usoljene ribeSalata od usoljene ribe
22. nov.
Koža ribe se oljušti. Očisti se od kostiju i iseče se na krupne parčiće. Posipa se sitno isečenim lukom, mirođijom i peršunom. Začinjava se isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem....