Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

ŠeriŠeri
27. jun
Šeri (heres) je likerno vino, koje se destiluje u blizini grada Heres de la Frontera, u Španiji. Na španskom se ovo vino naziva vino de Jerez i prema zakonodavstvu Španije, pića koja nose naziv "šeri" dolaze iz trougla...
Koktel Golden FlipKoktel Golden Flip
24. avgust
1
Šeri i liker od badema su osnova ovog koktela. Miksujemo u šejkeru sa ledom votku, sladak šeri, amareto liker, žumance i šećer u prahu. Mutimo dobro i čekamo da se dobro ohladi. Presipamo u malu ohlađenu vinsku čašu...
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Najpopularnija likerska vinaNajpopularnija likerska vina
11. april
U Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj. Francuski sotern, španski šeri,...
Paprike sa belim lukom i peršunomPaprike sa belim lukom i peršunom
15. okt.
Zagrejte roštilj i zapecite paprike. Stavite ih u najlon kesu na 5-10 minuta, nako toga ih oljuštite. Isecite ih na lente i stavite u malu posudu. Pomešajte beli luk, peršun, šeri i maslinovo ulje, nakon toga prelijte...
Orada sa sosomOrada sa sosom
15. sep.
Zagrejte maslinovo ulje i zapecite zeleni biber jedan minut, ocedite ulje i dodajte konjak. Čim ispari, dodajte luk, paradajz, šeri, vino i šećer, dinstajte dok se ne dobije konzistencija sirupa. Zapecite filete na...
Hladna supa od paradajzaHladna supa od paradajza
03. dec.
Stavite sok od paradajza i pavlaku u odgovarajuću posudu i dobro promešajte. Kada se pavlaka potpuno rastvori u sok od paradajza dodajte i ostale začine - šeri i šećer. Stavite so i biber po ukusu. Tako napravljena...
Pohovani tofuPohovani tofu
12. jul
Kriške sojinog sira se uvaljaju u brašno, nakon čega se potapaju u jaje. Prže se u 2 kašike maslinovog ulja dok se ne dobije zlatasto braon boja. So, šeri, susamovo ulje i bujon se pomešaju. Tofu se posipa mladim lukom...
Teleća supa sa kukuruzomTeleća supa sa kukuruzom
23. okt.
Pomešamo u odgovarajućoj posudi soja sos, šeri i šećer. Meso očistimo od masnoće i isečemo na srednje kocke. Stavljamo ih u marinadu na 1 sat. Nakon toga izlivamo marinadu u drugu posudu (ne bacamo je). Zagrevamo...
Medenjaci sa cimetom i belom čokoladomMedenjaci sa cimetom i belom čokoladom
02. januar
Umutite jaja sa maslacem i medom. Dodajte cimet, sodu i malo soli. Uz neprestano mešanje dodajte brašno. Uz pomoć kašike dobijenu smesu rasporedite u nepravine lopte na papiru za pečenje u odgovarajući pleh. Pecite...
Tofu sa đumbiromTofu sa đumbirom
28. jun
Maslinovo ulje ugrevamo na umerenoj temepraturi. Tofu propržimo sa polovinom mladog luka, 1 čenom belog luka i đumbira 3 minuta. Dodajemo ljute paprike i držimo na vatri još 1 minut. Dodajemo šeri, soja sos, vodu i so...
Špargle sa mesom od rakovaŠpargle sa mesom od rakova
24. okt.
Prokuvajte vodu u šerpi, posolite i blanširajte špargle na 5 minuta. Ocedite ih i poređajte ih u tanjir za posluženje. Ugrejte ulje i u njemu prodinstajte đumbir na jedan minut, a zatim ga izvadite iz masnoće. U ulje...
Prepelica sa smokvamaPrepelica sa smokvama
22. okt.
/undefined Začinite očišćene prepelice solju i biberom. Isecite smokve na četvrtine i napunite prepelice delom njih, vežite im noge koncem. Istopite maslac u tiganju i ispržite prepelice 5-6 minuta okrećući ih. Dodajte...
Pileća krilca na kantonski načinPileća krilca na kantonski način
15. sep.
Zagrejte rernu na 220 stepeni nekoliko minuta pre pečenja. Pomešajte hojsin sos, soja sos, susamovo ulje, beli luk i đumbir. Dodajte šeri, čili sos od pasulja, sirće i šećer u malu šerpu sa 6 kašika vode. Stavite smesu...
Zapečene špagete sa ćuretinomZapečene špagete sa ćuretinom
09. januar
Špagete skuvati prema uputstvu na pakovanju, da budu al dente. Procediti. U šerpi na šporetu na maslacu propržiti crni luk, izgnječen beli luk i na listove naseckane šampinjone - dok povrće ne omekša. Umešati brašno...
Čokoladni trajfl sa borovnicamaČokoladni trajfl sa borovnicama
12. nov.
Stavite namrvljen keks u posudu, ostavljajući sasvim malo za ukras. Sipajte šeri i promešajte sa slatkom. Sipajte mleko u šerpu, sipajte vanilu i stavite da provri. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi pet minuta....
Čorba sa bundevom i dimljenim bakalaromČorba sa bundevom i dimljenim bakalarom
26. nov.
Zagrejte ulje u šerpi i izdinstajte beli luk, luk i celer 10 minuta. Dodajte isečenu bundevu i krompir. Sipajte bujon, poklopite i kuvajte oko 25 minuta. Sipajte šeri, sklonite s ringle i ostavite čorbu da se ohladi 5-10...
Vino MalagaVino Malaga
04. dec.
Vino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
Poširane riblje ćuftice sa sosomPoširane riblje ćuftice sa sosom
04. nov.
Pasirajte file sa soja sosom, kukuruznim brašnom i žumancem. Začinite solju i biberom. Dodajte korijander i umutite još jednom. Prebacite dobijeno mleveno meso u posudu i ohladite 30 minuta u frižideru. Oformite male...
Pile na katalonski načinPile na katalonski način
06. jul
Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju i ravnomerno pržite pileće filee oko 10 minuta. Izvadite ih u tanjir. U tiganju propržite iseckan luk, beli luk i papriku. Dodajte iseckan paradajz, šeri, šafran i sipajte malo...
Pravi dresing za sveže salatePravi dresing za sveže salate
24. sep.
Teško da postoje specijalisti zdrave ishrane koji vam neće preporučiti svakodnevno konzumiranje svežih salata. One su izuzetno bogate vitaminima i drugim korisnim sredstvima, a osim toga su i veoma dijetične. Nezavisno...
Bubrezi u šerijuBubrezi u šeriju
19. jun
Prepolovite bubrege i očistite od kože. Nakon toga isecite na kockice. Ugrejte polovinu maslinovog ulja u dubokom tiganju i ispržite unutra slaninu. Dodajte luk i beli luk i pržite dok ne omekša. Nakon toga premestite...
Koji začini su pogodni za čorbu od pečuraka?Koji začini su pogodni za čorbu od pečuraka?
02. dec.
Najbolje začinsko bilje, koje može da dopuni neverovatnu ukusnu čorbu od pečuraka je kombinacija majčine dušice i peršuna. Naravno, ako ih ne volite, možete koristiti i začine poput ruzmarina, origana, estragona, vlašca...
Koje je vino jače?Koje je vino jače?
24. januar
Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%. Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...