Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šećerna PalmaŠećera palma u kulinarstvu
Sveže semenke šećerne palme se takođe koriste u kulinarstvu. One imaju želatinastu strukturu i veoma prijatan ukus. Mogu se jesti sirove ili se mogu peći i kuvati....
27. dec.
Palmin šećerPalmin šećer je prirodni zaslađivač, koji se dobija od cvetova šećerne palme....
30. nov.
Rojal ajsing (šećerna glazura) za dekoracijuKada se radi sa rojal ajsingom (šećerna glazura, glazura od belanaca), nakon što je špric napunjen, preostali deo u posudi treba odmah pokriti vlažnom krpom ili folijom, jer se veoma brzo suši na površini....
11. jun
Šećerna RepaKorenje šećerne repe se dostavlja šećeranama.
Šećerna repa je osnovni izvor šećera u zonama s umerenom klimom....
21. jun
Šećerna trskaPrimena šećerne trske
U prošlosti šećerna trska se pre svega gajila kao sirovina za proizvodnju šećera, ali sada već nije osnovni proizvod za dobijanje šećera....
11. okt.
Šećerna jabukaŠećerna jabuka u kulinarstvu
Plodovi se koriste u kolačima sa testom, sokovima, sorbeima, desertima, vinu i sladoledu....
05. januar
Šećer od trske: Zdrava alternativa belog šećera- Ako ipak ne možete da izbacite šećer, koristite šećer od šećerne trske kao alternativu belog šećera....
13. jul
Primena natrijum benzoata u kulinarstvuOn je sadržan u borovnicama, suvom grožđu i dr. u svom prirodnom obliku;
- U kulinarstvu natrijum benzoat se koristi za najrazličitije ciljeve....
10. dec.
Upotreba majčine dušice u kulinarstvuU kulinarstvu se koriste i sveži i sušeni listovi majčine dušice, a takođe i vrhovi sa još uvek neprocvetalim cvetovima. Vrhovi imaju istančan ukus i aromu i menjaju aromu i ukus različitim jelima....
11. avgust
Mitovi u kulinarstvu koji su srušeni!Za ljude koji nemaju mnogo vremena i strpljenja za ovu procedutu, postoji dobra vest: Samo so, najmanji molekuli šećera i neke kiseline mogu da prodru u meso tek 2-3 milimetra....
03. april
Misija moguća: Šećerna vuna!Kako se kuva šećer
Jedna tajna uspešnog pravljenja šećerne vune jeste da šećer ima neophodnu temperaturu, zbog toga je neophodan šećerni termometar....
01. feb.
Brašno od amaranta - upotreba u kulinarstvu i koristiZdrava ishrana, koja je nova svetska moda, u prvom planu ističe potrebu za novim namirnicama. U stvari, ispostavilo se da su to dobre, zaboravljene stare namirnice koje se vraćaju na trpezu zbog potebe za raznolikošću među...
01. jul
Namirnice koje su prava šećerna bombaMed, melasa, javorov sirup i zaslađeni napici - 100% rafinisanog šećera
Bezalkoholni napici - 95% rafinisanog šećera;
Bombone, nugat - 93% rafinisanog šećera;
Sušeno voće - 81% rafinisanog šećera...
06. april
Napravite džem bez šećeraSlatko ili džem mogu biti napravljeni od različitih vrsta voća, a po Vašem izboru - sa belim ili smeđim šećerom, čak i sa zaslađivačima, ali i bez takvih....
03. jul
Nutritivne vrednosti kokosovog šećeraSmatra se da kokosov šećer ima funkciju da reguliše nivo insulina u krvi i štiti od razvoja dijabetesa.
U kulinarstvu kokosov šećer je dragocen i jednak šećeru na koji smo navikli....
23. avgust
Česte greške u kulinarstvu: Kako da ih popravimo?Naravno, pripremajući hranu kod kuće možemo da pratimo količinu masti, ugljenih hidrata i šećera koje će sadržati ovo ili ono jelo, i ukoliko je potrebno, da regulišemo njihovu količinu....
27. dec.
ŠećerProizvodnja šećera
Šećer se dobija od šećerne repe ili šećerne trske. U prodavnicama se može naći beli i smeđi šećer....
23. avgust
Umesto šećera - sirup od agaveSirup od agave je nova alternativa šećera, nakon šećerne trske, javorovog sirupa i stevije. On predstavlja prirodni zaslađivač, koji se potpuno usvaja od strane ljudskog organizma....
08. jun
Voda iz Lurdesa u kulinarstvu - šta je i kako da je napravimo?Poznata voda iz Lurdesa je obična voda za koju se smatra da poseduje čudotvorna i lekovita svojstva. Ona izvire u Santuario De Lourdes u Francuskoj, kopleks religioznih zgrada sa nekoliko bazilika posvećenih kultu Djeve...
06. dec.
Koje su koristi od smeđeg šećera?Običan šećer je rafinisan tehnologijom, čiji je cilj maksimalno približavanje do čiste saharoze. Rafinisani beli šećer sadrži preko 99% saharoze, dok je u smeđi izračunato 92%....
23. dec.
O smeđem šećeruSmeđi šećer je prvi, neobrađeni šećer. Što je šećer tamniji, toliko više ima organskih primesa od soka šećerne trske ima u njemu. Što je belji, on je više rafinisan....
19. mart
Smeđi ŠećerIstorija smeđeg šećera
Smeđi šećer ima dugu istoriju i predstavlja prvi oblik šećera koji je imao kulinarsku svrhu....
31. jul
Kokosov ŠećerKokosovim šećer u kulinarstvu
Iako je relativno nov proizvod kod nas, kokosov šećer se već dugo koristi u kuhinjama drugih naroda....
18. dec.
Kaster šećerKaster šećer ili Ricinusov šećer je veoma fin granuliran šećer, nešto između običnog i šećera u prahu....
30. dec.
Šećer TurbinadoTurbinado šećer je prirodni smeđi šećer, a naziv Turbinado potiče iz činjenice da se postupak sušenja kristala izvodi u centrifugi (turbini). Delimično je obrađen i uklonjen je mali deo melase. Njegova boja je boja ćilibara...
16. avgust