Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

CistinCistin
30. avgust
Štetnost cistina Iako je cistin bitna kiselina i odgovorna je za pravilan razvoj našeg tela, velika količina ove aminokiseline u urinu može biti znak za prisustvo nekih bolesti....
CisteinCistein
18. jul
Nedostatak cisteina Nedostatak cisteina se može primetiti kod vegetarijanaca, koji unose biljne namirnice sa niskim sadržajem metionina i cisteina....
Štetanost gaziranih pićaŠtetanost gaziranih pića
29. januar
Mnogi stručnjaci tvrde da je zloupotreba gaziranim pićima opasna za zdravlje. Po količini kalorija gazirana pića se nalaze ispred belog hleba, s obzirom na to da sadrže mnogo šećera. Gazirana pića se smatraju jednim od...
Koristi i štetnost paleo dijeteKoristi i štetnost paleo dijete
05. avgust
- Međutim, s druge strane, postoje potencijalne štetnosti u paleo dijeti, zato što se iz ishrane uklanjaju mnoge važne hranljive materije....
O štetnosti suvih supaO štetnosti suvih supa
31. okt.
U sezoni virusa gripa, prehlade, hladnih zimskih dana, topla pileća supa učinila bi čuda. Od nedavno na tržištu postoje gotove instant supe, takozvane suve supe. Ovo je laka i brza opcija za dobijanje potrebnih hranljivih...
6 ozbiljnih štetnosti margarina6 ozbiljnih štetnosti margarina
11. jun
Do nedavno verovatno nije bilo domaćinstva bez kutije margarina, smeštene na nekoj polici frižidera. Jeftin proizvod, koji nije potrebno da se prethodno izvadi, za razliku od maslaca, da bi omekšao, može se lako namazati...
Namirnice koje su izvori cisteinaNamirnice koje su izvori cisteina
08. mart
Suština cisteina Aminokiselina cistein je kategorisana kao neesencijalna i ona sadrži sumpor. Međutim, cistein je veoma važan za odojčad, sportiste, starije osobe i one koji su pretrpeli ozbiljne povrede....
Deficit aminokiseline cisteinDeficit aminokiseline cistein
19. mart
Treba napomenuti da vitamin C treba uzimati 2-3 puta više od cisteina. Dnevnu dozu cisteina treba prilagoditi, uzimajući u obzir potrošnju cisteinskih proizvoda koji ga sadrže u prirodnom obliku....
Napitak za otklanjanje cistiNapitak za otklanjanje cisti
01. avgust
Listove aloe isečemo sitno. Pomešamo zajedno sa medom, vinom i betonikom. Svu smesu kuvamo na pari oko 30-40 minuta. Napitak držimo u staklenoj flaši u frižideru. Jedan sat pre jela uzimamo po 1 supenu kašiku....
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
U cvekli se kriju neočekivane štetnosti po vaše zdravlje! Pogledajte ihU cvekli se kriju neočekivane štetnosti po vaše zdravlje! Pogledajte ih
04. mart
Cvekla, pored toga što je ukusna je izuzetno korisna. Biljka se još od Srednjeg veka koristi kao lek i primenu nalazi u lečenju brojnih bolesti. Ali nažalost i to nosi neke neprijatne neželjene efekte na naše zdravlje...
Da li je pivo štetno kod dijabetesa?Da li je pivo štetno kod dijabetesa?
28. jul
Pivo je jedan od napitaka koji se najviše konzumira u celom svetu. Prema statističkom istraživanju, nalazi se na trećem mestu, odmah iza vode i čaja. Smatra se jednim od najstarijih napitaka, dobijenih procesom fermentacije...
Da li je palmino ulje korisno ili štetno?Da li je palmino ulje korisno ili štetno?
23. feb.
Palmino ulje je izuzetno rasprostrnjeno po celom svetu i njegova potrošnja nastavlja da narste. Međutim, pojavljuju se rasprave o njegovom uticaju na ljudsko zdravlje. Neki tvrde da je palmino ulje zdravo, ali drugi navode...
Nikada nemojte jesti ovu hranu sa jajima! Štetno je!Nikada nemojte jesti ovu hranu sa jajima! Štetno je!
16. dec.
Jaja su nesumnjivo među najkorisnijim namirnicama koje možemo da konzumiramo u bilo koje doba dana. Ona nas daruju energijom i osećajem sitosti. Osim toga, jaja su navedena kao savršena proteinska hrana zbog koje ih...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
10. nov.
Krofnice, mekike, ćuftice, pomfrit, uštipci – sve to je ukusno, ali i štetno. Ovo je tako, jer pri zagrevanju masnoća u kojoj pržimo, postiže veoma visoku temperaturu – iznad 200 stepeni....
Da li je nedopečeno meso štetno?Da li je nedopečeno meso štetno?
29. avgust
Nedopečeno meso je štetno, jer sadrži veliki broj živih bakterija, koje su otporne na kratku termičku obradu. Ove bakterije normalno postoje u sirovom mesu i neophodne su za očuvanje strukture i kvaliteta mesa....
Da li je užeglo ulje štetno?Da li je užeglo ulje štetno?
07. april
Užeglo ulje je izuzetno štetno i nikako ga ne treba konzumirati. Postoje naučni dokazi, da su masne kiseline koje ulje sadrži izuzetno podložne oksidaciji i razgradnji u prisustvu kiseonika....
Da li je jabukovo sirće štetno?Da li je jabukovo sirće štetno?
20. avgust
Visoka koselost može da povredi i tkiva u usnoj duplji; - Nerazređeno sirće može da bude štetno i zakožu....
Da li cimet utiče štetno na žuč?Da li cimet utiče štetno na žuč?
19. mart
Cimet je veoma aromatičan začin. Ima lagan i prijatan ukus. On je pored toga i veoma koristan, jer sadrži kalcijum i vlakna. Ove supstance su korisne i za želudac i za žuč, ali i za naše kosti i srce i pored toga spuštaju...
Da li je ljuto štetno za prostatu?Da li je ljuto štetno za prostatu?
30. maj
Uprkos tome što kapsacin - ljuta materija u paprikama, ima izraženo dejstvo protiv raka, pokazalo se da sa njim ne treba preterivati, jer prilično nadražuje prostatu. Mnogi lekari upozoravaju, da popularne ne samo na...
Da li je pivo korisno ili štetno?Da li je pivo korisno ili štetno?
22. dec.
Da li je pivo korisno ili štetno? Korisna svojstva piva 1. Pivo je izvor vitamina, minerala i flavonoida. Pivo sadrži vitamine B, kao i minerale kao što su magnezijum, selen, kalijum, fosfor....
Hrana sa cisteinomHrana sa cisteinom
11. nov.
Orašasti plodovi Mnogi orašasti plodovi sadrže cistein, ali najbogatije su suncokretovo seme i orasi....
MetioninMetionin
07. sep.
On se u organizmu može pretvoriti u minokiselinu cistein, koja je preteča glutationa....
ZaslađivačiZaslađivači
18. jul
Štetnost zaslađivača Koristi za zdravlje od veštačkih zaslađivača nema, ali zato je sipsak mogućih loših uticaja dug....
GlutationGlutation
10. avgust
Jedan od najefikasnijih je N - acetil cistein (NAC). NAC predstavlja acetilni oblik aminokiseline cistein, koja je karakteristična po tom što je lako usvojiva....