Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
CistinŠtetnost cistina
Iako je cistin bitna kiselina i odgovorna je za pravilan razvoj našeg tela, velika količina ove aminokiseline u urinu može biti znak za prisustvo nekih bolesti....
30. avgust
CisteinNedostatak cisteina
Nedostatak cisteina se može primetiti kod vegetarijanaca, koji unose biljne namirnice sa niskim sadržajem metionina i cisteina....
18. jul
Štetanost gaziranih pićaMnogi stručnjaci tvrde da je zloupotreba gaziranim pićima opasna za zdravlje. Po količini kalorija gazirana pića se nalaze ispred belog hleba, s obzirom na to da sadrže mnogo šećera.
Gazirana pića se smatraju jednim od...
29. januar
Koristi i štetnost paleo dijete- Međutim, s druge strane, postoje potencijalne štetnosti u paleo dijeti, zato što se iz ishrane uklanjaju mnoge važne hranljive materije....
05. avgust
O štetnosti suvih supaU sezoni virusa gripa, prehlade, hladnih zimskih dana, topla pileća supa učinila bi čuda. Od nedavno na tržištu postoje gotove instant supe, takozvane suve supe. Ovo je laka i brza opcija za dobijanje potrebnih hranljivih...
31. okt.
6 ozbiljnih štetnosti margarinaDo nedavno verovatno nije bilo domaćinstva bez kutije margarina, smeštene na nekoj polici frižidera. Jeftin proizvod, koji nije potrebno da se prethodno izvadi, za razliku od maslaca, da bi omekšao, može se lako namazati...
11. jun
Namirnice koje su izvori cisteinaSuština cisteina
Aminokiselina cistein je kategorisana kao neesencijalna i ona sadrži sumpor. Međutim, cistein je veoma važan za odojčad, sportiste, starije osobe i one koji su pretrpeli ozbiljne povrede....
08. mart
Deficit aminokiseline cisteinTreba napomenuti da vitamin C treba uzimati 2-3 puta više od cisteina.
Dnevnu dozu cisteina treba prilagoditi, uzimajući u obzir potrošnju cisteinskih proizvoda koji ga sadrže u prirodnom obliku....
19. mart
Napitak za otklanjanje cistiListove aloe isečemo sitno.
Pomešamo zajedno sa medom, vinom i betonikom.
Svu smesu kuvamo na pari oko 30-40 minuta.
Napitak držimo u staklenoj flaši u frižideru.
Jedan sat pre jela uzimamo po 1 supenu kašiku....
01. avgust
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
U cvekli se kriju neočekivane štetnosti po vaše zdravlje! Pogledajte ihCvekla, pored toga što je ukusna je izuzetno korisna. Biljka se još od Srednjeg veka koristi kao lek i primenu nalazi u lečenju brojnih bolesti. Ali nažalost i to nosi neke neprijatne neželjene efekte na naše zdravlje...
04. mart
Da li je pivo štetno kod dijabetesa?Pivo je jedan od napitaka koji se najviše konzumira u celom svetu. Prema statističkom istraživanju, nalazi se na trećem mestu, odmah iza vode i čaja.
Smatra se jednim od najstarijih napitaka, dobijenih procesom fermentacije...
28. jul
Da li je palmino ulje korisno ili štetno?Palmino ulje je izuzetno rasprostrnjeno po celom svetu i njegova potrošnja nastavlja da narste. Međutim, pojavljuju se rasprave o njegovom uticaju na ljudsko zdravlje.
Neki tvrde da je palmino ulje zdravo, ali drugi navode...
23. feb.
Nikada nemojte jesti ovu hranu sa jajima! Štetno je!Jaja su nesumnjivo među najkorisnijim namirnicama koje možemo da konzumiramo u bilo koje doba dana. Ona nas daruju energijom i osećajem sitosti.
Osim toga, jaja su navedena kao savršena proteinska hrana zbog koje ih...
16. dec.
Zbog čega je prženje štetno?Krofnice, mekike, ćuftice, pomfrit, uštipci – sve to je ukusno, ali i štetno. Ovo je tako, jer pri zagrevanju masnoća u kojoj pržimo, postiže veoma visoku temperaturu – iznad 200 stepeni....
10. nov.
Da li je nedopečeno meso štetno?Nedopečeno meso je štetno, jer sadrži veliki broj živih bakterija, koje su otporne na kratku termičku obradu. Ove bakterije normalno postoje u sirovom mesu i neophodne su za očuvanje strukture i kvaliteta mesa....
29. avgust
Da li je užeglo ulje štetno?Užeglo ulje je izuzetno štetno i nikako ga ne treba konzumirati. Postoje naučni dokazi, da su masne kiseline koje ulje sadrži izuzetno podložne oksidaciji i razgradnji u prisustvu kiseonika....
07. april
Da li je jabukovo sirće štetno?Visoka koselost može da povredi i tkiva u usnoj duplji;
- Nerazređeno sirće može da bude štetno i zakožu....
20. avgust
Da li cimet utiče štetno na žuč?Cimet je veoma aromatičan začin. Ima lagan i prijatan ukus. On je pored toga i veoma koristan, jer sadrži kalcijum i vlakna. Ove supstance su korisne i za želudac i za žuč, ali i za naše kosti i srce i pored toga spuštaju...
19. mart
Da li je ljuto štetno za prostatu?Uprkos tome što kapsacin - ljuta materija u paprikama, ima izraženo dejstvo protiv raka, pokazalo se da sa njim ne treba preterivati, jer prilično nadražuje prostatu.
Mnogi lekari upozoravaju, da popularne ne samo na...
30. maj
Da li je pivo korisno ili štetno?Da li je pivo korisno ili štetno?
Korisna svojstva piva
1. Pivo je izvor vitamina, minerala i flavonoida. Pivo sadrži vitamine B, kao i minerale kao što su magnezijum, selen, kalijum, fosfor....
22. dec.
Hrana sa cisteinomOrašasti plodovi
Mnogi orašasti plodovi sadrže cistein, ali najbogatije su suncokretovo seme i orasi....
11. nov.
MetioninOn se u organizmu može pretvoriti u minokiselinu cistein, koja je preteča glutationa....
07. sep.
ZaslađivačiŠtetnost zaslađivača
Koristi za zdravlje od veštačkih zaslađivača nema, ali zato je sipsak mogućih loših uticaja dug....
18. jul
GlutationJedan od najefikasnijih je N - acetil cistein (NAC). NAC predstavlja acetilni oblik aminokiseline cistein, koja je karakteristična po tom što je lako usvojiva....
10. avgust