Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
OksalatiŠtetnost oksalata
Kada se oksalati nagomilaju u ćelijama čoveka, to može dovesti do smanjenja nivoa glutationa - materija, koja potpomaže detoksikaciju organizma....
29. avgust
Hrana koja sadrži oksalate Oksalati su soli i estri oksalne kiseline sa bazama. Ova kiselina je najjednostavnija dvobazna kiselina i zapravo je bezbojni kristal. Oksalati su takođe bezbojni po izgledu....
28. nov.
Štetanost gaziranih pićaMnogi stručnjaci tvrde da je zloupotreba gaziranim pićima opasna za zdravlje. Po količini kalorija gazirana pića se nalaze ispred belog hleba, s obzirom na to da sadrže mnogo šećera.
Gazirana pića se smatraju jednim od...
29. januar
Oksalna KiselinaAko u prehrambenim proizvodima postoji sadržaj oksalne kiseline, njeno delovanje je prilično štetno, ovi proizvodi se ne preporučuju kod određenih oboljenja....
12. dec.
Koristi i štetnost paleo dijete- Međutim, s druge strane, postoje potencijalne štetnosti u paleo dijeti, zato što se iz ishrane uklanjaju mnoge važne hranljive materije....
05. avgust
O štetnosti suvih supaU sezoni virusa gripa, prehlade, hladnih zimskih dana, topla pileća supa učinila bi čuda. Od nedavno na tržištu postoje gotove instant supe, takozvane suve supe. Ovo je laka i brza opcija za dobijanje potrebnih hranljivih...
31. okt.
6 ozbiljnih štetnosti margarinaDo nedavno verovatno nije bilo domaćinstva bez kutije margarina, smeštene na nekoj polici frižidera. Jeftin proizvod, koji nije potrebno da se prethodno izvadi, za razliku od maslaca, da bi omekšao, može se lako namazati...
11. jun
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
U cvekli se kriju neočekivane štetnosti po vaše zdravlje! Pogledajte ihCrvena cvekla je bogata oksalatom koji može da izazove pojavu kamena u bubrezima. Iako retko, konzumacija cvekle može da izazove alergiju....
04. mart
Da li je pivo štetno kod dijabetesa?Pivo je jedan od napitaka koji se najviše konzumira u celom svetu. Prema statističkom istraživanju, nalazi se na trećem mestu, odmah iza vode i čaja.
Smatra se jednim od najstarijih napitaka, dobijenih procesom fermentacije...
28. jul
Da li je palmino ulje korisno ili štetno?Palmino ulje je izuzetno rasprostrnjeno po celom svetu i njegova potrošnja nastavlja da narste. Međutim, pojavljuju se rasprave o njegovom uticaju na ljudsko zdravlje.
Neki tvrde da je palmino ulje zdravo, ali drugi navode...
23. feb.
Nikada nemojte jesti ovu hranu sa jajima! Štetno je!Jaja su nesumnjivo među najkorisnijim namirnicama koje možemo da konzumiramo u bilo koje doba dana. Ona nas daruju energijom i osećajem sitosti.
Osim toga, jaja su navedena kao savršena proteinska hrana zbog koje ih...
16. dec.
Zbog čega je prženje štetno?Krofnice, mekike, ćuftice, pomfrit, uštipci – sve to je ukusno, ali i štetno. Ovo je tako, jer pri zagrevanju masnoća u kojoj pržimo, postiže veoma visoku temperaturu – iznad 200 stepeni....
10. nov.
Da li je jabukovo sirće štetno?Visoka koselost može da povredi i tkiva u usnoj duplji;
- Nerazređeno sirće može da bude štetno i zakožu....
20. avgust
Da li je nedopečeno meso štetno?Nedopečeno meso je štetno, jer sadrži veliki broj živih bakterija, koje su otporne na kratku termičku obradu. Ove bakterije normalno postoje u sirovom mesu i neophodne su za očuvanje strukture i kvaliteta mesa....
29. avgust
Da li je užeglo ulje štetno?Užeglo ulje je izuzetno štetno i nikako ga ne treba konzumirati. Postoje naučni dokazi, da su masne kiseline koje ulje sadrži izuzetno podložne oksidaciji i razgradnji u prisustvu kiseonika....
07. april
Da li je pivo korisno ili štetno?Da li je pivo korisno ili štetno?
Korisna svojstva piva
1. Pivo je izvor vitamina, minerala i flavonoida. Pivo sadrži vitamine B, kao i minerale kao što su magnezijum, selen, kalijum, fosfor....
22. dec.
Da li cimet utiče štetno na žuč?Cimet je veoma aromatičan začin. Ima lagan i prijatan ukus. On je pored toga i veoma koristan, jer sadrži kalcijum i vlakna. Ove supstance su korisne i za želudac i za žuč, ali i za naše kosti i srce i pored toga spuštaju...
19. mart
Da li je ljuto štetno za prostatu?Uprkos tome što kapsacin - ljuta materija u paprikama, ima izraženo dejstvo protiv raka, pokazalo se da sa njim ne treba preterivati, jer prilično nadražuje prostatu.
Mnogi lekari upozoravaju, da popularne ne samo na...
30. maj
Da li je sveži spanać koristan?Krivac za to je oksalatna kiselina, koja se nalazi u spanaću....
15. mart
Koji čaj treba da pijemo kod kamena u bubrezima?Većina kamena u bubregu sadrži kalcijum, a najčešći tip kamena je kalcijum oksalat....
21. feb.
Kora limuna - zašto je korisna i kako da je koristimoOna treba umereno da se konzumira, s obzirom na to da sadrži i oksalate. Ne sme da se uzima više od 80 mg oksalata (RDA), a jedna kašičica kore limuna sadrži 25 mg oksalata....
29. avgust
PatlidžanŠtetnost patlidžana
Patlidžani su među malobrojnim namirnicama koje sadrže oksalate - prirodne supstance koje se nalaze u biljkama, životinjama i ljudima....
23. jun
ZaslađivačiŠtetnost zaslađivača
Koristi za zdravlje od veštačkih zaslađivača nema, ali zato je sipsak mogućih loših uticaja dug....
18. jul
5 razloga da NE PIJETE kafuMnogo se diskusija vodi o tome da li je više štetno ili korisno najpopularnije osvežavajuće piće na svetu - kafa. Izbrojaćemo najpopularnije prednosti ovog gorkog napitka....
04. mart