Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

SaharinSaharin
19. jul
Po pravilu, jedna tableta saharina je jednaka 1 kašičici. Štetnost saharina Slično aspartamu, i saharina može da prouzrokuje neželjene reakcije, od kojih je najbezazlenija konstantna glavobolja....
Sataraš sa harisa pastom i batakomSataraš sa harisa pastom i batakom
01. dec.
Prodinstati luk i paradajz, dok se bataci kuvaju na drugoj ringli. Dodati u tiganj sa lukom i paprike sa harisa pastom i začinima. Raskomadati kuvane batake i prodinstati zajedno sa povrćem. Sataraš sa harisa pastom...
Domaće slatko sa saharinomDomaće slatko sa saharinom
23. okt.
Uzmite veliki lonac i dodajte 1 litar vode, dodajte tablete saharina i dobro promešajte da se rastvore....
Štetanost gaziranih pićaŠtetanost gaziranih pića
29. januar
Mnogi stručnjaci tvrde da je zloupotreba gaziranim pićima opasna za zdravlje. Po količini kalorija gazirana pića se nalaze ispred belog hleba, s obzirom na to da sadrže mnogo šećera. Gazirana pića se smatraju jednim od...
Koristi i štetnost paleo dijeteKoristi i štetnost paleo dijete
05. avgust
- Međutim, s druge strane, postoje potencijalne štetnosti u paleo dijeti, zato što se iz ishrane uklanjaju mnoge važne hranljive materije....
O štetnosti suvih supaO štetnosti suvih supa
31. okt.
U sezoni virusa gripa, prehlade, hladnih zimskih dana, topla pileća supa učinila bi čuda. Od nedavno na tržištu postoje gotove instant supe, takozvane suve supe. Ovo je laka i brza opcija za dobijanje potrebnih hranljivih...
6 ozbiljnih štetnosti margarina6 ozbiljnih štetnosti margarina
11. jun
Do nedavno verovatno nije bilo domaćinstva bez kutije margarina, smeštene na nekoj polici frižidera. Jeftin proizvod, koji nije potrebno da se prethodno izvadi, za razliku od maslaca, da bi omekšao, može se lako namazati...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
U cvekli se kriju neočekivane štetnosti po vaše zdravlje! Pogledajte ihU cvekli se kriju neočekivane štetnosti po vaše zdravlje! Pogledajte ih
04. mart
Cvekla, pored toga što je ukusna je izuzetno korisna. Biljka se još od Srednjeg veka koristi kao lek i primenu nalazi u lečenju brojnih bolesti. Ali nažalost i to nosi neke neprijatne neželjene efekte na naše zdravlje...
ZaslađivačiZaslađivači
18. jul
Štetnost po ljudski organizam je minimalna, ali zato su i veoma kalorični. Sintetički zaslađivači su saharin, ciklamat, aspartam, acesulfam kalijum, sukrazit....
Da li je pivo štetno kod dijabetesa?Da li je pivo štetno kod dijabetesa?
28. jul
Pivo je jedan od napitaka koji se najviše konzumira u celom svetu. Prema statističkom istraživanju, nalazi se na trećem mestu, odmah iza vode i čaja. Smatra se jednim od najstarijih napitaka, dobijenih procesom fermentacije...
Da li je palmino ulje korisno ili štetno?Da li je palmino ulje korisno ili štetno?
23. feb.
Palmino ulje je izuzetno rasprostrnjeno po celom svetu i njegova potrošnja nastavlja da narste. Međutim, pojavljuju se rasprave o njegovom uticaju na ljudsko zdravlje. Neki tvrde da je palmino ulje zdravo, ali drugi navode...
Nikada nemojte jesti ovu hranu sa jajima! Štetno je!Nikada nemojte jesti ovu hranu sa jajima! Štetno je!
16. dec.
Jaja su nesumnjivo među najkorisnijim namirnicama koje možemo da konzumiramo u bilo koje doba dana. Ona nas daruju energijom i osećajem sitosti. Osim toga, jaja su navedena kao savršena proteinska hrana zbog koje ih...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
10. nov.
Krofnice, mekike, ćuftice, pomfrit, uštipci – sve to je ukusno, ali i štetno. Ovo je tako, jer pri zagrevanju masnoća u kojoj pržimo, postiže veoma visoku temperaturu – iznad 200 stepeni....
Da li je nedopečeno meso štetno?Da li je nedopečeno meso štetno?
29. avgust
Nedopečeno meso je štetno, jer sadrži veliki broj živih bakterija, koje su otporne na kratku termičku obradu. Ove bakterije normalno postoje u sirovom mesu i neophodne su za očuvanje strukture i kvaliteta mesa....
Da li je užeglo ulje štetno?Da li je užeglo ulje štetno?
07. april
Užeglo ulje je izuzetno štetno i nikako ga ne treba konzumirati. Postoje naučni dokazi, da su masne kiseline koje ulje sadrži izuzetno podložne oksidaciji i razgradnji u prisustvu kiseonika....
Da li je jabukovo sirće štetno?Da li je jabukovo sirće štetno?
20. avgust
Visoka koselost može da povredi i tkiva u usnoj duplji; - Nerazređeno sirće može da bude štetno i zakožu....
Da li cimet utiče štetno na žuč?Da li cimet utiče štetno na žuč?
19. mart
Cimet je veoma aromatičan začin. Ima lagan i prijatan ukus. On je pored toga i veoma koristan, jer sadrži kalcijum i vlakna. Ove supstance su korisne i za želudac i za žuč, ali i za naše kosti i srce i pored toga spuštaju...
Da li je pivo korisno ili štetno?Da li je pivo korisno ili štetno?
22. dec.
Da li je pivo korisno ili štetno? Korisna svojstva piva 1. Pivo je izvor vitamina, minerala i flavonoida. Pivo sadrži vitamine B, kao i minerale kao što su magnezijum, selen, kalijum, fosfor....
Da li je ljuto štetno za prostatu?Da li je ljuto štetno za prostatu?
30. maj
Uprkos tome što kapsacin - ljuta materija u paprikama, ima izraženo dejstvo protiv raka, pokazalo se da sa njim ne treba preterivati, jer prilično nadražuje prostatu. Mnogi lekari upozoravaju, da popularne ne samo na...
CiklamatCiklamat
06. mart
Zar štetno dejstvo ciklamata nije konstantno svuda i ne krije potencijalnu opasnost od pojave strašnih bolesti posle izvesnog vremena?...
Koliko su bezopasni veštački zaslađivačiKoliko su bezopasni veštački zaslađivači
11. dec.
Saharin Saharin je jedna od najstarijih i najistraživanijih veštačkih boja. Otkriven je još 1879. godine....
Acesulfam KAcesulfam K
15. januar
Štetnost acesulfama K Smatra se da je acesulfam K jedan od najbližih rođaka aspartamu, a štetne posledice nakon njegove konzumacije su dosta....
Pečena bundeva za dijabetičarePečena bundeva za dijabetičare
28. nov.
Uzimamo 5 komada saharina i rastvaramo ih u dve šolje vode i prelivamo parčiće violine i pečemo u rerni oko dva sata na 170 stepeni. Izvadimo pečenu bundevu iz rerne....
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?
09. jun
Korisna svojstva ljute aleve paprike Sadrži saharide, vlakna, malo organskih kiselina, pektine, dosta vitamina C (oko 250 g), vitamine B, E, A, PP: Od hemijskih elemanata sadrži kalijum, natrijum, magnezijum,...