Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Slavsko žitoSlavsko žito
05. dec.
Prvo pripremiti pšenicu, tako što se prvo opere i očisti od nečistoća pa stavi u dublji lonac. Naliti hladu vodu da prekrije pšenicu i još vode koliko ima praznog prostora. Staviti lonac na vatru i ostaviti da vri oko...
Slatko žitoSlatko žito
06. sep.
1. U šerpi sa vodom skuvamo žito, dok ne udvostruči prvobitnu količinu. Sipamo vodu i ostavljamo ga sa strane da se ocedi. 2. Za to vreme uzimamo jednu posudu i mrvimo keks u prah (možete da koristite blender ili da ga...
Žito sa pečurkamaŽito sa pečurkama
13. feb.
Žito operite u cediljci i stavite u veliku šerpu sa vodom i prstohvatom soli. Ostavite da uzavri, nakon toga smanjite temperaturu do minimuma. Pokrijte i kuvajte otprilike 45 minuta na slaboj vatri. Ocedite vodu....
Žito za slavuŽito za slavu
19. nov.
Pšenicu naliti vodom i kuvati oko sat vremena da se potpuno skuva. Kuvanu pšenicu procediti i samleti na mašini za mlevenje mesa. Mlevenoj pšenici dodati šećer, orahe, suvo groždje i aromu ruma, sve dobro promešati...
Slatka spelta (slatko žito)Slatka spelta (slatko žito)
19. januar
* Za bezglutensku varijantu zamenite speltu sa kinoom, prosom, heljdom ili drugim bezglutenskim zrnima Natopite sirova zrna spelte dan ranije. Isplaknite dobro i stavite da se kuva na tihoj vatri. Kuvajte dok ne bude...
Kuvano žito sa orasimaKuvano žito sa orasima
20. nov.
Žito se opere i preliva hladnom vodom, a ona treba da ga pokrije i da ima 3-4 cm iznad žita. Kuva se na slaboj vatri dok zrna ne napuknu i tečnost ne ispari. Zasladi se šećerom i sklanja se sa ringle. Brašno se prepeče...
Slavsko žito sa orasimaSlavsko žito sa orasima
26. dec.
Pšenica se očisti, nalije vodom i ispira nekoliko puta do bistre vode. Prelije se vodom i ostavi preko noći da stoji. Sledećeg dana, voda se ocedi i naliva se svežom vodom. Trebalo bi da bude bar oko 10 cm vode iznad...
Žito sa svežim mlekomŽito sa svežim mlekom
26. dec.
2
Očišćenu i opranu pšenicu prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva dok ne omekša. Nakon toga dolijte sveže mleko i kuvajte dok tečnost ne ispari. Na kraju promešajte sa orasima, dodajući so ili šećer po ukusu....
Kuvano žito sa cimetomKuvano žito sa cimetom
25. dec.
Potopite žito u hladnu vodu oko 2 sata. Operite ga pod tekućom vodom. Skuvajte ga o dogovarajućoj posudi dok se zrnca ne raspuknu. Operite gotovo žito ponovo pod tekućom vodom i rasporedite ga na peškir. Ostavite ga...
Žito sa zeljem i koprivomŽito sa zeljem i koprivom
13. maj
Operite pšenicu beliju nekoliko puta i sipajte ga u vrelu vodu sa himalajskom solju. Operite sveže ubrane listove zelja, koprive i nane. Naseckajte ih sitno i dodajte ih u pšenicu, koja je skoro skuvana. Kada zeleniš...
Žito sa bundevom, cimetom i orasimaŽito sa bundevom, cimetom i orasima
16. okt.
U slučaju da smo natopili žito tokom noći, možemo da ga kuvamo istovremeno sa bundevom isečenom na srednje sitne kocke, a ako ne - prvo stavljamo mrvljenu pšenicu i nakon izvesnog vremena bundevu. Kuvamo dok ne bude gotovo...
Koliko dugo se kuva žito?Koliko dugo se kuva žito?
10. avgust
Žito je jedna od najstarijih poznatih kultura čovečanstva i veoma je korisno za konzumaciju. Žito ili još pšenica može da bude uključeno u raznovrsne obroke poput doručka, ručka ili večere. Prilikom pripremanja ...
Ašure sa šumskim voćemAšure sa šumskim voćem
17. maj
Žito dobro operite. Stavite ga u posudu za kuvanje i sipajte vodu - 1:3 odnos. Kuvajte žito dok ne bude potpuno gotovo. Tokom kuvanja sklanjajte penu i ako je neophodno dodajte još vode. Kada je žito gotovo, dodajte...
Ašure sa karamelizovanim kruškamaAšure sa karamelizovanim kruškama
26. januar
Dobro operite žito i potopite ga na oko jedan sat u hladnu vodu. Obilno ga properite i skuvajte u odgovarajućoj šerpi, pokrijte ga vodom i pazite da ne provri. Žito je gotovo kad se zrna otvore. Rastvorite skrob u malo...
Desert od žita sa jagodama i orasimaDesert od žita sa jagodama i orasima
29. januar
U kipuću vodu sipamo mrvljenu pšenicu, prethodno opranu nekoliko puta. Kuvamo dok žito ne omekša i upije svu vodu. Nakon toga ostavljamo malo da se ohladi, a za to vreme operemo krupne zrele jagode i sečemo na parčiće...
Seoska čorba od pečuraka sa žitomSeoska čorba od pečuraka sa žitom
26. avgust
Operite žito, stavite ga u šerpu, sipajte vodu i skuvajte 25 minuta. Isecite na sitno celer, luk, šargarepu i oljušten krompir. Zapržite ih u šolji zagrejanog maslinovog ulja, dodajte isečene pečurke i sipajte oko litar...
Mlečna supa sa pšenicomMlečna supa sa pšenicom
15. feb.
Pšenica se opere veoma dobro u nekoliko voda i natopi se na nekoliko sati. Procedi se kroz cediljku i stavlja se u šerpu. Doliva se oko litar vode, soli se sa malo soli i stavlja se na ringlu da se kuva. Žito treba da se...
Koja je prava integralna hrana?Koja je prava integralna hrana?
20. jun
Svaka dijeta i zdrav režim ishrane uključuju integralnu hranu. Međutim, kada često čijemo ovu definiciju, ne možemo da se setimo na koju tačno hranu se misli. Da biste iskoristili sve koristi integralne hrane, dobro...
Zimska persijska supa sa pilećim mesomZimska persijska supa sa pilećim mesom
08. mart
Žito se natopi veče ranije da bi se brže skuvalo, ali može i direktno da se kvua. U ekspres linac sipamo žito i 4 šolje vruće vode. Stavljamo poklopac i ostavljamo da se kuva 20 minuta. Oljuštimo luk, šargarepu i beli...
Pržene ćuftice sa žitomPržene ćuftice sa žitom
28. sep.
Žito se opere i skuva u velikoj šerpi dok potpuno ne omekša. Ocedi se dobro. Hlen se natopi u svežem mleku. Luk se narenda u mleveno meso, dodaje se i iseckan peršun, so i začini. U začinjeno mleveno meso se razbije...
Ašure sa cimetomAšure sa cimetom
12. jun
Pšenicu operemo, prelivamo hladnom vodom i kuvamo dok ne omekša i dok se zrna ne raspuknu. Dodajemo šećer, suvo grožđe, ali može i bez njih. Skrob pomešamo sa malo hladne vode i sipamo u žito. Mešamo na tihoj vatri...
Salata od spanaća sa indijskim orahom i jagodamaSalata od spanaća sa indijskim orahom i jagodama
11. april
Skuvajte oljušteno žito dok ne omekšaju zrnca. Sipajte u veliku cediljku i operite pod tekućom hladnom vodom. Ostavite da se ohladi. Na isti način nastavite i ako pravite salatu sa kinoom umesto žita. Operite listove...
Kuvana pšenica sa medom i orasimaKuvana pšenica sa medom i orasima
23. jun
Prelijte pšenicu vodom, koja treba da bude 10 cm iznad nje. Kuvajte na umerenoj vatri dok ne bude gotova. Poklopite dobro šerpu i pokrijte je platnenim čaršafom i ostabite da odstoji 4-6 sati. U žito dodajte med, orahe...
Ašure kao kupovnoAšure kao kupovno
04. avgust
Očišćena i oprana pšenica se kuva u 1250 ml vode, dok ne provri i kuva se 40 minuta. Dodaje se so pre nego što se skloni s vatre. Posuda sa žitom se stavlja na toplo mesto - postoje 2 varijante. 1. Stavlja se u mikrotalasnu...
Koja se hrana za koliko vremena vari?Koja se hrana za koliko vremena vari?
31. dec.
Potrebno je da znate koliko je vremena potrebno da se neka hrana svaki, da biste napravili pravilan režim ishrane. Povezano je u velikoj meri da odvojenom ishranom. Organi, koji su sastavni deo organa za varenje kod...