Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se karamelizuje meso?Kulinarstvo je izuzetna umetnost, zajedno sa posluživanjem i aranžiranjem hrane. Istinski dobar kuvar je onaj koji ume da na najbolji način kombinuje ove strane kulinarstva.
Francuzi imaju prvenstvo u pogledu veština...
. mart
Kako da odmrznemo mesoPravilno odmrzavanje mesa je veoma važno. To je zato što meso sadrži mnogo važnih sastojaka za organizam, koji bi se izgubili ako se ne odmrzne na pravilan način.
Poštijte jedno od najvažnijih pravila, jednom odmrznuto...
08. jun
Najpopularniji sosevi za mesoSakupili smo nekoliko recepata sa kojima ćete moći da pripremite neke od najrasprostranjenijih soseva, odgovarajućih za meso.
Sos od pečuraka
Potrebni sastojci: 250 g pečuraka, 4-5 supenih kašika maslaca, 1...
11. januar
Začini za jagnjeće mesoPrema tradiciji, tokom aprila i maja se povećava potražnja za jagnjećim mesom. Kada se ono spremi na pravilan način, onda mu je ukus i više nego božanstven. Perfektno spremljeno jagnjeće meso krije u sebi pojedine trikove...
14. mart
Sosevi za pečeno mesoZa pileće meso, ribu i ćufte je najbolji paradajz sos.
Potrebni sastojci:
1/2 kg paradajza, 2 glavice luka, 3 šargarepe, struk celera, 1/2 šolje maslaca, voda, 1 lovorov list, bosiljak, 2 kašike...
01. mart
Začini za pačje mesoJela napravljena od pačjeg mesa nisu baš popularna na našem stolu. Međutim, svako ko želi da diverzifikuje svoj meni i ceni čaroliju pravilno odabranih začina može da krene na kulinarsko putovanje i uporedi recepte iz različitih...
19. mart
Začini za mleveno mesoZačinjeno mleveno meso može da se nađe u svakoj prodavnici. Međutim, često ono ne odgovara našim očekivanjima i moramo da ga dodatno začinjavamo. Ovo se u većini slučajeva završava katastrofalno, s obzirom na to da se ne...
11. dec.
Svinjsko meso sa zeljemSvinjsko meso od buta bez kosti, iseckano na komade prokuvamo u ključaloj vodi. Dinstam na ulju iseckani mladi luk i čenove belog luka.
Dodajem meso, alevu papriku, zalivam vrućom vodom i ostavljam da se krčka dok ne bude...
12. jul
Domaće svinjsko sušeno mesoSvinjski kontra file očistimo od masnoća i žila, isečemo ga na parčiće po željenoj veličini.
U posudu stavljamo so, nakon toga file, so i tako ređamo završavajući solju. Meso ostavljamo sa solju 48 sati.
Operemo meso...
03. mart
Teleće meso sa leblebijamaZagrevamo ulje i zapržimo isečeno meso. Nakon toga dodajemo sitno isečen luk, isečene šargarepe i sve ostavljamo da se izdinsta.
Nakon toga dodajemo i paradajz pire, alevu papriku i leblebije (prethodno natopljene u vodi...
08. dec.
Domaće konzervisano svinjsko mesoZatvaranje svinjskog mesa u tegle je često sretana praksa kod bugara. Za tu svrhu vam je potrebno sveže meso od tek zaklanog praseta.
Meso, u ovom slučaju svinjski but, se seče na kocke, soli se i ostavlja se bar jednu...
06. dec.
Ovčije meso sa graškomIsečemo meso na srednje parčiće. Luk sečemo na kriške. U šerpi sa zagrejanim uljem pržimo meso i luk.
Začinjavamo solju i alevom paprikom, sipamo vodu i kuvamo dok meso ne omekša. Dodajemo grašak.
Od maslaca i brašna...
12. okt.
Klasično juneće suvo mesoMeso očistite od opni i žilica, isecite ga na oko 4 cm debljine i obilno posolite.
Stavite u cediljku da se ocedi 24 sata.
Pomešajte sve začine i dobro uvaljajte da prekrijete meso.
Probušite ga i sušite na provetrivom...
11. okt.
Teleće meso sa pavlakomTeleći file se iseče na porcione parčiće, posipa se solju i biberom.
Zaprži se sa uljem na umerenoj vatri, na kraju se dodaje i luk, isečen na sitnije.
Treba često da se meša da ne zagori. Na kraju se dodaje brašno,...
20. jul
Pikantna marinada za mesoU duboku posudu isecdite sok od dva limuna.
Oljuštite beli luk i provucite ga kroz presu za beli luk. Promešajte dobro. Dodajte i ostale sastojke. Ponovo promešajte.
Marinirajte meso bar dva sata.
*Ova marinada može...
13. jun
Marinada za jareće mesoU posudu se sipa ulje. U njega se dodaje brašno, so, aleva paprika i biber. Smesa se meša u kašicu.
Dodaju se namrvljena suva nana i gnječeni čenovi belog luka. Sipa se voda i marinada za ukusnu jaretinu je gotova....
14. maj
Konzervirano meso za kuvanjeU ovom slučaju se konzervira svinjetina, ali možete da koristite i druge vrste mesa.
Isecite svinjski but na jednake komade.
Prvo isecite meso po dužini, a zatim popreko da dobijete zalogaje iste veličine.
Meso začinite...
13. dec.
Sušeno meso bez konzervansaZa pravljenje ovog sušenog mesa bez konzervansa operite file i osušite ga. Uzmite posudu za pečenje i pokrijte dono polovinom pakovanja soli. Stavite odozgo svinjski file i pokrijte ga čvrsto preostalom polovinom soli....
28. januar
Indijski sos za mesoU tiganj ili drugu posudu s odgovarajućim dubokim zidovima stavite vodu i paradajz pire.
Luk očistite, operite i narendajte na krupno rende.
Ljutu papriku iseckajte na veoma sitno i takođe dodajte, a ako ne volite mnogo...
23. jun
Domaće kajzer sušeno mesoIsecite meso na cele parčiće dužine oko 30-40 cm. Stavite ih da se posole u obilnoj količini morske soli nekoliko dana, do nedelju dana, nakon toga natopite pod blago tekućom vodom 1-2 dana. Probajte za ukus, da bi bilo slano...
19. jun
Kuvano špikovano svinjsko mesoOperemo meso i špikujemo ga sa slaninom, šargarepama i zrnima bibera.
Stavljamo ga u odgovarajuću posudu i prelivamo vrelom posoljenom vodom. Stavljamo da se kuva.
Kada provri dodajemo na sitno isečen luk, šargarepe...
26. april
Mleveno meso sa leblebijomPrvi korak pri spremanju ovog fantastičnog jela je da praziluk isečemo na tanke kolutove, ulje stavimo u dublji tiganj ili šerpu, pa kad se ugreje dodamo praziluk.
Iseckati slaninu na kockice pa spojiti sa prazilukom....
12. april
Domaće svinjsko suvo mesoSuvo meso je možda najstariji način konzervisanja mesa. Prednost je što se pravi lako, dugotrajno je i na visokim temperaturama.
Nedostaci su slaninet i dugi period sazrevanja.
Tako da ako ste odlučili da napravite...
06. april
Hladno sušeno goveđe mesoTeleći šol isecite na trake debljine do 7 cm. Potopite ga u salamuru, koja se priprema dodavanjem 80 g soli u 1 litar vode. Ostavite ga da odstoji 7 dana na hladnom mestu, na temperaturi do 8 stepeni. Posle 7 dana izvadite...
12. mart
Suvo meso od ribeOdaberite lepu krupnu ribu, kao tolstolobik da spremite filete.
Dobro ih natrljajte morskom solju i ostavite dva dana i noći na hladnom i pritisnute težinom.
Ponovo ih natrljajte morskom solju, nakon toga ih ostavite...
05. mart