Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kako se karamelizuje meso?Kako se karamelizuje meso?
. mart
Kulinarstvo je izuzetna umetnost, zajedno sa posluživanjem i aranžiranjem hrane. Istinski dobar kuvar je onaj koji ume da na najbolji način kombinuje ove strane kulinarstva. Francuzi imaju prvenstvo u pogledu veština...
Kako da odmrznemo mesoKako da odmrznemo meso
08. jun
Pravilno odmrzavanje mesa je veoma važno. To je zato što meso sadrži mnogo važnih sastojaka za organizam, koji bi se izgubili ako se ne odmrzne na pravilan način. Poštijte jedno od najvažnijih pravila, jednom odmrznuto...
Najpopularniji sosevi za mesoNajpopularniji sosevi za meso
11. januar
Sakupili smo nekoliko recepata sa kojima ćete moći da pripremite neke od najrasprostranjenijih soseva, odgovarajućih za meso. Sos od pečuraka Potrebni sastojci: 250 g pečuraka, 4-5 supenih kašika maslaca, 1...
Začini za jagnjeće mesoZačini za jagnjeće meso
14. mart
Prema tradiciji, tokom aprila i maja se povećava potražnja za jagnjećim mesom. Kada se ono spremi na pravilan način, onda mu je ukus i više nego božanstven. Perfektno spremljeno jagnjeće meso krije u sebi pojedine trikove...
Sosevi za pečeno mesoSosevi za pečeno meso
01. mart
Za pileće meso, ribu i ćufte je najbolji paradajz sos. Potrebni sastojci: 1/2 kg paradajza, 2 glavice luka, 3 šargarepe, struk celera, 1/2 šolje maslaca, voda, 1 lovorov list, bosiljak, 2 kašike...
Začini za pačje mesoZačini za pačje meso
19. mart
Jela napravljena od pačjeg mesa nisu baš popularna na našem stolu. Međutim, svako ko želi da diverzifikuje svoj meni i ceni čaroliju pravilno odabranih začina može da krene na kulinarsko putovanje i uporedi recepte iz različitih...
Začini za mleveno mesoZačini za mleveno meso
11. dec.
Začinjeno mleveno meso može da se nađe u svakoj prodavnici. Međutim, često ono ne odgovara našim očekivanjima i moramo da ga dodatno začinjavamo. Ovo se u većini slučajeva završava katastrofalno, s obzirom na to da se ne...
Svinjsko meso sa zeljemSvinjsko meso sa zeljem
12. jul
Svinjsko meso od buta bez kosti, iseckano na komade prokuvamo u ključaloj vodi. Dinstam na ulju iseckani mladi luk i čenove belog luka. Dodajem meso, alevu papriku, zalivam vrućom vodom i ostavljam da se krčka dok ne bude...
Domaće svinjsko sušeno mesoDomaće svinjsko sušeno meso
03. mart
Svinjski kontra file očistimo od masnoća i žila, isečemo ga na parčiće po željenoj veličini. U posudu stavljamo so, nakon toga file, so i tako ređamo završavajući solju. Meso ostavljamo sa solju 48 sati. Operemo meso...
Teleće meso sa leblebijamaTeleće meso sa leblebijama
08. dec.
Zagrevamo ulje i zapržimo isečeno meso. Nakon toga dodajemo sitno isečen luk, isečene šargarepe i sve ostavljamo da se izdinsta. Nakon toga dodajemo i paradajz pire, alevu papriku i leblebije (prethodno natopljene u vodi...
Domaće konzervisano svinjsko mesoDomaće konzervisano svinjsko meso
06. dec.
Zatvaranje svinjskog mesa u tegle je često sretana praksa kod bugara. Za tu svrhu vam je potrebno sveže meso od tek zaklanog praseta. Meso, u ovom slučaju svinjski but, se seče na kocke, soli se i ostavlja se bar jednu...
Ovčije meso sa graškomOvčije meso sa graškom
12. okt.
Isečemo meso na srednje parčiće. Luk sečemo na kriške. U šerpi sa zagrejanim uljem pržimo meso i luk. Začinjavamo solju i alevom paprikom, sipamo vodu i kuvamo dok meso ne omekša. Dodajemo grašak. Od maslaca i brašna...
Klasično juneće suvo mesoKlasično juneće suvo meso
11. okt.
Meso očistite od opni i žilica, isecite ga na oko 4 cm debljine i obilno posolite. Stavite u cediljku da se ocedi 24 sata. Pomešajte sve začine i dobro uvaljajte da prekrijete meso. Probušite ga i sušite na provetrivom...
Teleće meso sa pavlakomTeleće meso sa pavlakom
20. jul
Teleći file se iseče na porcione parčiće, posipa se solju i biberom. Zaprži se sa uljem na umerenoj vatri, na kraju se dodaje i luk, isečen na sitnije. Treba često da se meša da ne zagori. Na kraju se dodaje brašno,...
Pikantna marinada za mesoPikantna marinada za meso
13. jun
U duboku posudu isecdite sok od dva limuna. Oljuštite beli luk i provucite ga kroz presu za beli luk. Promešajte dobro. Dodajte i ostale sastojke. Ponovo promešajte. Marinirajte meso bar dva sata. *Ova marinada može...
Marinada za jareće mesoMarinada za jareće meso
14. maj
U posudu se sipa ulje. U njega se dodaje brašno, so, aleva paprika i biber. Smesa se meša u kašicu. Dodaju se namrvljena suva nana i gnječeni čenovi belog luka. Sipa se voda i marinada za ukusnu jaretinu je gotova....
Konzervirano meso za kuvanjeKonzervirano meso za kuvanje
13. dec.
U ovom slučaju se konzervira svinjetina, ali možete da koristite i druge vrste mesa. Isecite svinjski but na jednake komade. Prvo isecite meso po dužini, a zatim popreko da dobijete zalogaje iste veličine. Meso začinite...
Sušeno meso bez konzervansaSušeno meso bez konzervansa
28. januar
Za pravljenje ovog sušenog mesa bez konzervansa operite file i osušite ga. Uzmite posudu za pečenje i pokrijte dono polovinom pakovanja soli. Stavite odozgo svinjski file i pokrijte ga čvrsto preostalom polovinom soli....
Indijski sos za mesoIndijski sos za meso
23. jun
U tiganj ili drugu posudu s odgovarajućim dubokim zidovima stavite vodu i paradajz pire. Luk očistite, operite i narendajte na krupno rende. Ljutu papriku iseckajte na veoma sitno i takođe dodajte, a ako ne volite mnogo...
Domaće kajzer sušeno mesoDomaće kajzer sušeno meso
19. jun
Isecite meso na cele parčiće dužine oko 30-40 cm. Stavite ih da se posole u obilnoj količini morske soli nekoliko dana, do nedelju dana, nakon toga natopite pod blago tekućom vodom 1-2 dana. Probajte za ukus, da bi bilo slano...
Kuvano špikovano svinjsko mesoKuvano špikovano svinjsko meso
26. april
Operemo meso i špikujemo ga sa slaninom, šargarepama i zrnima bibera. Stavljamo ga u odgovarajuću posudu i prelivamo vrelom posoljenom vodom. Stavljamo da se kuva. Kada provri dodajemo na sitno isečen luk, šargarepe...
Mleveno meso sa leblebijomMleveno meso sa leblebijom
12. april
Prvi korak pri spremanju ovog fantastičnog jela je da praziluk isečemo na tanke kolutove, ulje stavimo u dublji tiganj ili šerpu, pa kad se ugreje dodamo praziluk. Iseckati slaninu na kockice pa spojiti sa prazilukom....
Domaće svinjsko suvo mesoDomaće svinjsko suvo meso
06. april
Suvo meso je možda najstariji način konzervisanja mesa. Prednost je što se pravi lako, dugotrajno je i na visokim temperaturama. Nedostaci su slaninet i dugi period sazrevanja. Tako da ako ste odlučili da napravite...
Hladno sušeno goveđe mesoHladno sušeno goveđe meso
12. mart
Teleći šol isecite na trake debljine do 7 cm. Potopite ga u salamuru, koja se priprema dodavanjem 80 g soli u 1 litar vode. Ostavite ga da odstoji 7 dana na hladnom mestu, na temperaturi do 8 stepeni. Posle 7 dana izvadite...
Suvo meso od ribeSuvo meso od ribe
05. mart
Odaberite lepu krupnu ribu, kao tolstolobik da spremite filete. Dobro ih natrljajte morskom solju i ostavite dva dana i noći na hladnom i pritisnute težinom. Ponovo ih natrljajte morskom solju, nakon toga ih ostavite...