Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Smokve - hrana i lekNa svetu ima više od 400 vrsta smokava. One rastu u mediteranskoj oblasti, na Bliskom istoku, srednjoj Aziji i Kavkazu. Ponekad smokva nije drvo, nego žbun koji dostiže visinu do 10 metara.
Voće smokve rađa samo na ženskom...
04. feb.
Propolis - koristi i primenaPčele imaju nezamenljivo mesto u ekosistemu. Njihova uloga je da oprašuju cveće da bi proizveli čiste prirodne proizvode kao što su med i proizvodi - derivati od njega.
Jedan od derivata meda je propolis. Propolis...
22. april
Čuvanje i konzerviranje špargleŠpargle su veoma popularno povrće. Bogate su mnogim različitim vitaminima - vitaminom A, vitaminom C, vitaminom E, kao i vitaminima B i raznim mineralima. Imaju vrlo malo kalorija i skoro da nemaju soli.
Na tržištu...
31. januar
Čuvanje mirođije i peršunaDa biste sačuvali aromu i korisna svojstva mirođije i peršuna, morate ih pravilno čuvati. Nakon kupovine peršuna ili mirođije, umotajte ih u novine i stavite novine u plastičnu kesu.
Stavite ovo pakovanje u najniži deo...
02. dec.
Zeleni čaj i mršavljenjeZeleni čaj i mršavljenje je tema koja godinama dobija na zamahu u metodama skidanja kilograma. Čajevi su se pojavili pre mnogo godina kao napitak bogat antioksidansima.
Danas se zeleni čaj sve više koristi u dijetama...
07. okt.
Selen i štitna žlezdaZajedno sa jodom, selen je važan mikromineral za održavanje normalnog rada štitne žlezde. On je od ključnog značaja za ovu žlezdu, jer reguliše proizvodnju hormona štitnjače i uglavnom je odgovoran za hormon T3 koji je...
24. januar
Detoksikacija i čišćenje organizmaDanašnji život je brz i dinamičan, a poštovanje zdravih principa nije uvek dato svima. Međutim, zdrav organizam je samo čist organizam i stoga potreba za detoksikacijom i prečišćavanjem nema alternativu.
Toksini u hrani...
22. dec.
Najkorisnije bilje i začiniSmatra se da se poslednjih decenija kvalitet hrane koju proizvode ljudi širom sveta značajno pogoršao. To je zbog aditiva u industrijskoj proizvodnji hrane, kao i metoda uzgajanja voća, povrća i životinja, a svi imaju za...
17. nov.
So - koristi i šteteNatrijum hlorid, Štetnost Zdravstvene organizacije nas često upozoravaju na opasnosti od soli, koju svi tako često konzumiramo. To je zbog tvrdnje da visok unos soli dovodi do niza zdravstvenih problema, uključujući visok...
16. avgust
Svojstva i primene šafranaOpojna aroma, jedinstven ukus i boja zlatne poluge - sve ovo je začin šafran. Liči na zlato ne samo zbog svoje boje, već i zbog skupe cene.
Od davnina šafran je bio najskuplji začin na svetu. U prošlosti je cena jedne...
05. avgust
Zamrzavanje peršuna i mirođijeMnogi kažu da se sveži začini mogu naći u prodaji tokom cele godine, i da je njihovo čuvanje potpuno besmisleno. Ali nije sasvim tako!
Mnogo puta smo bili u situaciji da kada počnemo da pripremamo nešto nepredviđeno...
13. okt.
Sadnja i gajenje čempresaČempres je zimzelena biljka iz porodice čempresa. Ova vrsta biljke raste u vidu žbuna ili drveta. Može dostići visinu od 5 do 40 metara. Životni vek im nije dug. Danas postoji veliki broj vrsta ove biljke.
Čempres je...
19. mart
Čuvanje i konzerviranje limunaUprkos tome što je kiseli, limun se može pokvariti kao i svako drugo voće. Nabori, meke ili tvrde mrlje i tamna boja su znak da je limun počeo da gubi svoj ukus i sok. Sprečite to tako što ćete naučiti kako da čuvate limun...
27. feb.
Za i protiv rerneVećina ljudi u kući ima veliki šporet, a li to nije uvek preka potreba. Zbog toga se dosta ljudi misli da li da uzme mini rernu. Evo i razlika među ova dva tipa rerni i sami odlučite koja rerna je pogodnija za vaš dom...
21. feb.
Čuvanje i konzerviranje sočivaSočivo može biti važan deo zdrave ishrane kod osoba koje su na vegetarijanskom režimu ishrane, žele da smršaju, da snize holesterol ili ako imaju dijabetes. Sočivo ima visok sadržaj vlakana i proteina, dobar...
22. januar
Čuvanje jagoda i trešanjaJagode i trešne spadaju u najukusnije voće. Njihova konzumacija je praznik za čula, a uz to nose sa sobom i bezbroj koristi. Kako možemo da sačuvamo ovo neverovatno voće?
Jagode su veoma ukusne, ali, nažalost, veoma...
27. sep.
Konzerviranje i čuvanje tikvicaTikvice su rano prolećno povrće koje je omiljeno tokom celog leta zbog svog dobrog ukusa i veoma pristupačne cene. Od tikvica može da se napravi toliko mnogo jela - dodaju se u đuveč, supu, pirinač, a predivne su i...
27. jul
Kurkuma leči i prolepšavaZačini ne služe samo da jelima daju specifičan ukus i aromu, već imaju i mnoga lekovita svojstva. Osušeni koren kurkume se koristi za pripremu ukusnih i pikantnih specijaliteta.
Ova biljka slobodno raste u Indiji, a gaji...
29. april
Deficit i unos gvožđaStudija navodi da 30% populacije pati od nedostatka gvožđa. Sadržaj gvožđa u telu odrasle osobe je oko 4-5 g, a dnevni gubitak je oko 1 mg. Ovo nastaje kroz ljuštenje kože i sluzokože. Kod žena, dnevni gubitak može dostići...
13. mart
Prednosti i mane kikirikijaMalo ljudi zna da kikiriki ne spada u orašaste plodove, već da pripada porodici mahunarki. On je veoma kaloričan, u svega 100 g sadrži oko 550 kalorija i zato bi trebalo da budemo obazrivi kada je konzumacija kikirikija u...
19. mart
Sađenje i gajenje rukoleRukola je biljka koja se veoma lako gaji i koja nimalo nije zahtevna. Da biste mogli da konzumirate ovu biljku, potrebno je da prođu oko 4 sedmice od samog zasađivanja.
Rukola se gaji u isto vreme kao i spanać i zelena...
13. mart
Krompir za zdravlje i lepotu - ne samo hrana, nego i lek!Korisna svojstva krompira su danas poznata svima. Krompir se široko koristi u kulinarstvu i narodnoj medicini zbog njegovog hranljivog i lekovitog svojstva.
Sastav krompira
Približno 20-25 % težine su ugljeni...
04. dec.
Dijeta sa bananama i mlekom za brzo i efikasno skidanje kilogramaŠiroko je rasprostranjeno mišljenje, da se od banana dobija na kilaži. Čak i da ima logike u ovoj tvrdnji, istina je da zahvaljujući njima možemo da se otarasimo viška kilograma. To se dešava, kada primenjujemo poseban...
19. feb.
Korisno i dijetetsko: 14 vrsta povrća za tanak struk i odlično zdravljePovrće je veoma važan izvor raznih korisnih materija. U galeriji iznad smo vam predstavili 14 neverovatno korisnih vrsta povrća, koje je, takođe, i niskokalorično. Na primer, rotkvice su veoma korisne za osobe koje imaju...
18. feb.
Priprema i začinjavanje mlevene junetineBez sumnje, mleveno meso zauzima jedno od prvih mesta u kategoriji omiljenih mesnih specijaliteta. Uostalom, ko ne voli musaku ili pržene ćuftice? Mleveno meso je najčešće korišćena mešavina mesa, jer se može dodati...
11. jul