Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pečene dunje na grčki načinOperite dunje i isecite na dva dela. Očistite pažljivo sredinu. Stavite ih u pleh.
Pospite šećerom, cimetom, anisom i karanfilićem.
Sipajte vodu i prelijte dinje rumom. Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite na donjem...
20. mart
Punjene paprike na grčki načinPatldižan oljuštimo i sečemo na srednje parčiče, koje potapamo u slanu vodu, da otklonimo gorčinu.
Luk i čen belog luka sečemo na sitno i zapržimo ih u zagrejanoj masnoći. Nakon 5-6 minuta dodajemo im oceđene kocke patlidžana...
27. nov.
Pileći pilav na grčki načinSkuvamo pile u oko 600 ml vode.
Izvadimo, odvojimo od kostiju i isečemo na tanke ivice.
Skuvamo opran pirinač u šerpi sa vodom u odnosu jedna prema dva i po. Ocedimo.
Pržimo dok ne postane prozračan luk i šargarepa...
04. okt.
Pečeni sir na grčki načinUzmite parče aluminijumske folije i stavite sir u sredinu.
Operite paradajz i isecite ga na kolutove. Poređajte ga preko sira.
Stavite list bosiljka i pospite sa malo maslinovog ulja.
Uvijte dobro i stavite u posudu...
13. okt.
Jagnjeću but na grčki načinZa pripremu Jagnjećeg buta na grčki način su vam potrebne dve velike najlonske kese - 2 komada.
Za marinadu, u velikoj zdeli pomešajte sve proizvode, na dno zdele prvo sipajte kiselo mleko, zatim druge začine, odozgo koru...
17. okt.
Ovčiji ragu na grčki načinIspržite u ulju meso isečeno na kocke i sitno isečen luk.
Dodajte istucan beli luk i prelijte vinom, tako da meso bude potopljeno.
Raskuvajte, dodajte paradajz pire, so, začine i dinstajte dok ne omekša pod poklopcem...
14. sep.
Jagnjeći kotleti na grčki načinPrvo pripremite marinadu za jagnjeće kotlete.
Da biste to uradili, isecite mladi beli luk u posudu i izgnječite ga sa malo soli u kašu. U to dodajte seckane sveže listiće majčine dušice i ruzmarina.
Dodajte suvi origano...
26. jun
Riblja čorba na grčki načinFile bakalara se stavlja u litar i po hladne vode i ostavlja se na ringli na provri. Povrće sečemo na komadiće.
Čim riba provri, zapenimo i dodajemo strukove celera. Kuvamo na slaboj vatri otprilike 20 minuta.
U tiganju...
13. januar
Riba tilapija na grčki načinUlje se zagreva u tiganju, a tilapija se začinjava solju i biberom. Riba se prži dok ne uhvati prijatnu boju - oko 2-3 minuta sa svake strane. Dok se prži po želji se dodaje iseckan beli luk.
Jaja se umute u posudi na...
19. dec.
Punjeni paradajz na grčki načinOperemo paradajz, isečemo poklopce, izdubimo i pasiramo unutrašnjost.
U zagrejanom maslacu zapržimo sitno isečen luk i dodajemo mleveno meso, mešamo, dok mleveno meso ne posivi i dodajemo opran i prethodno poparen pirinač...
23. nov.
1
Pileći bataci na grčki načinKrompir ogulite i stavite da se kuva u posoljenu vodu 5 minuta. Batake stavite u činiju, dodajte papriku iseckanu na trake, luk na polumesece i krupno iseckan beli luk.
Dodajte polukuvane krompire, posipajte ih začinima...
09. mart
Punjene lignje na grčki načinOčistite lignje, odvojite glavu i pipke, sitno ish iseckajte. Luk se sitno isecka, a paradajz se oljušti i izrenda.
Ugrejte 4-5 supenih kašika maslinovog ulja i u njenu izdinstajte luk, iseckane pipke i glavu lignje, iseckan...
21. avgust
Jagnjeće ćuftice na grčki načinPomešamo mleveno meso sa svim sastojcima, uključujući i prezle, dobro promešamo i stavljamo u frižider na 24 sata, uvijamo u providnu foliju.
Drugog dana vadimo mleveno meso iz folije, stavljamo u posudu i razbijemo unutra...
25. jun
Kiseli krastavčići na grčki načinNatopite očišćene kornišone 2-3 sata u vodi. Odsecite im pažljivo krajeve i spremite tegle. Na dno svake stavite po jedan list smokve.
Poređajte krastavčiće u tegle što je moguće gušće. Na svaku teglu se stavlja 1 kašika...
14. dec.
1
Pržene tikvice na grčki načinTikvice se operu, iseku i ostave da se malo ocede. Pomešamo brašno i začine, dodajemo vodu u njih da se dobije kaša.
Ugrevamo ulje i tikvice se potope u brašno, nakon toga se prže.
Kad se izvade iz ulja, lepo je da...
12. avgust
Pileća supa na grčki načinStavite pileće grudi u 1.4 l vode, zajedno sa lukom, celerom, šargarepom, biberom, korom od limuna i vezom mirođije. Zagrejte na umerenoj vatri.
Kuvajte oko 15 minuta. Izvadite meso i procedite bujon.
Pogrejte bujon...
15. jul
Punjene svinjske grudi na grčki načinPotopite hleb u mlaku vodu, a zatim ocedite višak tečnosti. Pomešajte ga sa mlevenim mesom, jajetom, sitno seckaom paprikom i seckanim zelenim začinima. Posolite i pobiberite i umesite mleveno meso koje ostavite na 30 minuta...
29. jul
Magerica - jagnjeća čorba na grčki načinJagnjeće meso isečemo na zalogaje. Ponovo sitno iseckamo luk koji dinstamo u maslacu. U njega dodajemo meso i takođe ostavljamo da se dinsta.
Posolimo i posipamo crnim biberom. Sve ovo zalivamo s 8 šolja vruće vode. Ostavljamo...
23. april
Dinstane pileće džigerice na grčki načinPrvo operemo džigerice, ocedimo u cediljki i osušimo kuhinjskim ubrusom.
Zagrevamo ulje ili maslinovo ulje u dubokom tiganju i zapržimo očišćene i isečene čenove belog luka oko 20 sekundi ili da se blago aromatizuje ulje...
15. april
Salata sa tikvicama na grčki načinOljuštimo tikvice i isečemo ih na kocke. Sipamo ih u teflonski tiganj, dodajemo ulje i zapržimo ih 4-5 minuta dok blago ne omekšaju. Sipamo pržene tikvice u posudu i ostavljamo ih da se ohlade.
Oljuštimo paradajz i isečemo...
16. jul
Pečeno ovčije meso na grčki načinJedan recept koji sam naučila dok sam radila kao kuvar u Grčkoj.
Kada ste oprali ovčije meso (može i kozje), na krupne komade iseckate ili ostavite celo. Zalivate ga gaziranom vodom, dodajete jedno za drugim šećer, limuntus...
21. okt.
Supa od sočiva na grčki načinOčistite i operite i isecite oštrim nožem šargarepu i luk. Izdinstajte povrće 5 minuta.
Kada omekša, dodajte čenove belog luka, nemojte ih seći. Ostavite dva minuta.
Operite i očistite crveno sočivo. Sipajte ga u povrće...
15. sep.
Ćufte od tikvica na grčki načinPripremite veliku posudu u koju ćete staviti tanku kuhinjsku krpu.
Izrendajte tikvice na krpu u posudi, koristeći velike oštrice rende.
Pospite bogatom količinom soli kako biste pomogli tikvicama da odvoje više vlage...
14. maj
Čips od tikvica na grčki način1. Počnite sa spremanjem sos za tikvice. To će biti klasičan caciki, ali malo ređi nego obično, da bi zaista ličio na sos. Ako pak želite da bude gušći, koristite ceđeno mleko.
2. Narendajte ili ubacite da se samelju u...
14. sep.
Ražnjići sa limunom na grčki načinU posudi pomešamo sok od limuna, so, kari, uzo, maslinovo ulje, biber, origano, đumbir i beli luk. Promešamo dobro.
Sečemo pileći file na male parčiće i sipamo ga u smesu. Promešam i pokrivamo folijom.
Stavljamo u frižider...
29. avgust