Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koje namirnice su korisne za jetru?U ubrzanom načinu života često opterećujemo jetru ne samo lošim raspoloženjem i negativnim emocijama, već i svim vrstama štetnih namirnica i alkoholom.
Ali kako da se brinemo o jetri i koje namirnice su dobre za našu...
09. mart
Tajna ukusnog prženog šaranaŠaran je jedna od najukusnijih riba koja se najčešće pravi za Nikoljdan. Međutim, ako želite da pripremite prženog šarana, ovaj članak je za vas.
U principu, šaran pripada porodici crnoglavih, karakuda i skobalja...
24. feb.
Gubitak težine uz pomoć proteinske dijetePrema nutricionistima, proteinske dijete su jedne od najuspešnijih. Mnoge holivudske zvezde drže proteinske dijete i nije iznenađujuće, jer su veoma efikasne posebno ako se kombinuju sa fizičkim vežbama.
Glavni princip...
31. januar
Riblja čorba sa ikromSkuvati cele ribe u 4 l vode. Nemojte prekuvati ribu. Ocediti ribu kroz sito, pa onda je polako očistiti od kostiju.
Iseckati crni luk, narendanu šargarepu i iseckati sitno kockice krompira.
Dodavati vodu u kojoj se...
16. mart
Pastrmka sa koricom od parmezana i mladim krompiromRiba se očisti. Posoli se dobro. U stomak gurnite kriške limuna.
Mladi krompir se opere i ako je potrebno oljušti se. Iseče se na kolutove i poređa se u posudu za pečenje oko ribe.
Prelijte maslinovim uljem i dinstajte...
09. okt.
Riblja čorba od morske ribeSvo prvrće osim paradajza prodinstati. Nakon toga dosuti vode i staviti i paradajz, biber i ruzmarin.
U posebnom sudu kuvati ribu 10 minuta. Ostaviti da se ohladi i očistiti od kosti.
Supa od povrća se ocedi, a povrće...
03. dec.
Brancin na roštilju sa lovorovim listomRibu dobro operite i očistite.
Napravite proreze po telu sa obe strane. Posolite i pospite biberom.
Isecite limun na pola. Jedan deo iscedite, a drugi odvojite.
OPerite lovorov list i stavite u unutrašnjost brancina...
18. januar
Cela orada sa čeri paradajzomZačinjavamo očišćenu ribu solju i biberom.
Stavljamo oradu na papir za pečenje. Dodajemo maslinovo ulje, čenove belog luka i listove bosiljka.
Na kraju stavljamo čeri paradajz.
Pri pečenju on se karamelizuje i satkoća...
26. mart
Plakija od skuše sa mladim krompiromOperite očišćenu skušu i rasecite po leđima, pospite sa malo soli.
Oljuštite mladi krompir i isecite ga kao za prženje.
Luk krupnije isecite i sipajte u pleh, zajedno sa krompirom.
Prelijte uljem, sipajte i paradajz...
28. jul
Da li je štetna kombinacija lososa i svežeg mleka?Kombinacija lososa sa svežim mlekom stvara asocijaciju na ribu sa mlekom, što je štetno zbog kombinacije dve namirnice koje su bogate proteinima.
Zbog visokog sadržaja proteina u svakoj od njih, poželjno je jesti ih...
16. april
Šta da grickamo uz džin?Kao piće, džin je poznat već nekoliko stotina godina. Još u 16. veku, holandski doktor i naučnik, Francisk Silvius, profesor medicine na unevrzitetu u Lajdenu je počeo da destiliše kleku i da joj dodaje alkohol.
Dugo...
27. mart
Skuša punjena povrćemOdlična i brza varijanta za zauzete domaćice. Recept je jednostavan, ne traži mnogo vremena, a kuhinja je čista.
Uzmemo skušu iz prodavnice, očišćenu. Pospemo krupnom soli i biberom. Stavljamo je u pleh, nagnut, na hladnom...
06. dec.
Koji prilog ide uz lososa?Losos je jedna od najukusnijih i najkorisnijih riba. On se priprema na pari, na tiganju ili na roštilju, i uvek je pravi užitak čulima. Međutim, kako god da je pripremate, za ovu ukusnu ribu neophodan je odgovarajući...
26. mart
Losos sa mariniranim paradajzomLosos se namaže dobro maslinovim uljem, solju i belim biberom. Ispeče se na gril tiganju.
U posudu se naseku marinirani pradajz, masline i luk, a od njega se ostavlja nekoliko pera za ukras.
Dodaje se kapar i sve se...
02. jun
Ruska ribarska salataRiba se očisti, odvoji se od kostiju i seče se na parčiće. Zaprži se zajedno sa šargarepom isečenom na krupno i ostavlja se da se ohladi.
Luk i peršun se seku na sitno.
File se pomeša u posudi sa lukom, peršunom i šargarepama...
23. avgust
Marinirani losos u rerniU posudu stavljamo sve sastojke za marinadu i dobro promešamo.
Dodajemo gotovog, na parčiće isečenog lososa, i ostavljamo taako oko sat-dva da odstoji.
Tako marinirana riba može da se ispeče na roštilju, ali ja više...
25. nov.
Šaran punjen pirinčem i pečurkamaIsečemo luk na sitno, zapržimo ga i dodajemo mleveno meso, orahe, suvo grožđe, pečurke i na kraju pirinač.
Operemo šarana i punimo ga nadevom, zašivamo da nadev ne može da izađe i pečemo 50 minuta na 200 stepeni, dok s...
28. sep.
Pečena skuša sa šargarepom i maslinamaSkušu očistimo i lepo operemo.
Šargarepu izrendamo i propržimo u maslinovom ulju zajedno sa iseckanim belim lukom i maslinama, isečenim na krugove. Dodajemo so i biber.
U pleh stavljamo skuše i punimo gotovom smesom...
03. april
Prženi iverakOčistite ribu od unutrašnjosti i krljušti. Operite obilno tekućom vodom, nakon toga ocedite i osušite.
Ugrejte ulje za prženje u odgovarajućoj posudi. Količina da bude dovoljna da pokriva ribu.
Uvaljajte svaku ribu...
22. mart
Orada na roštilju s belim i crnim pirinčemOčistimo i skuvamo dve vrste pirinča posebno.
Dok kuvamo pirinač pravimo plitke proreze od škrga do repa ribe i punimo je kriškama limuna, začinimo soja sosom i stavljamo da se pečen na roštilju ako je moguće (može i na...
27. mart
Pečena haringa sa cveklomHaringu dobro očistimo i prepolovimo po sredini.
Limun iscedimo u posudicu i svaku ribu potopimo u sok od limuna.
Natrljamo solju i oraščićem. Mažemo maslinovim uljem.
Cveklu oljuštmo i isečemo na kolutove. Namažemo...
14. mart
Salata sa dimljenom skušomDimljena riba se čisti od kože i kostiju. Isecite je na komade i stavite u posudu za salatu.
U posudu dodajte krompir srednje veličine, kisele krastavčiće isečene na kockice, kuvani kukuruz i sitno seckani crveni luk....
28. nov.
Skuša na pločiSkuša se očisti, opere i osuši.
Pospite je sveže ceđenim sokom od limuna.
Pospite mlevenim biberom i po mogućnosti listićima sveže majčine dušice i origana.
Začinjena riba se stavi na nauljenu zagrejanu ploču sa...
18. okt.
Štuka u air fryer-uOčišćenu i opranu štuku sam stavila u veliku posudu.
U nju sam dodala umućena jaja, so, biber, mirođiju, brašno i dobro sam promešala.
Namazala sam posudu uređaja, poređala ribu, prelila blago odozgo masnoćom i uključila...
15. jun
Jesetra u pikantnom paradajz sosuJesetru dobro operemo, isečemo na odreske i stavimo u tiganj sa uljem.
Pripremamo sos od paradajz soka, bibera u zrnu i seckane ljute paprike, selena i aleve paprike.
Sipajte sos preko ribe u plehu. Poređajte tanke...
28. avgust