Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Punjeni luk sa pirinčem i povrćemPet glavica luka oljuštimo i kuvamo u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Izvadimo glavice luka da se ohlade, a bujon sačuvamo za pripremu nadeva.
1 luk sitno iseckamo, šargarepu i pečurke takođe i propržimo na umerneoj vatri...
17. mart
Marinirani beli luk sa aromatičnim začinimaStavite beli luk u posudu sa vodom i na ringlu. Kada voda proključa, isipajte je i sipajte novu. Postupak ponovite najmanje 5 puta, kako bi uklonili jak ukus belog luka.
U tiganju na ringli napravite marinadu, tao što...
02. maj
Luk punjen pirinčem i mlevenim mesomDinstamo mleveno meso sa malo maslaca i maslinovog ulja. Izmrvimo ga i kad ostane na masti dodajemo pirinač.
Pržimo dok ne postane providan i sipamo 750 ml tople vode, so, biber i prstohvat kurkume.
Kuvamo 10 minuta...
16. mart
Tikvice i mladi luk preliveni jajimaIsečemo tikvice na četvrtine, posolimo ih i propržimo sa maslinovim uljem u namazanom teflonskom tiganju. 2-3 minuta ksnije, kad tikvice omekšaju dodajemo iseckan luk.
Umutimo jaja sa mlekom i sirom, rendanim. Dodajemo...
26. mart
Marinirani beli luk na hladan načinUkoliko imate više belog luka, a volite da eksperimentišete sa zimnicom i mariniranim paprikama, sterilizovanim pečurkama, isprobajte i Marinirani beli luk na hladan način.
Mladi beli luk se očisti od bradice, odseče se...
05. jul
Luk punjen mlevenim mesom i kačkavaljemOčistite i oljuštite luk, svaku glavicu isecite na 3 jednaka dela. Dobijene krugove napunite mlevenim mesom, u sredinu stavite komade kačkavalja.
Kad napunite sav luk, ostavite ga 30 minuta u frižideru da se stegne. Za...
20. dec.
Pečeni beli luk u foliji - lagan receptSvi znamo za koristi po zdravlje od konzumiranja belog luka, ali pečeni beli luk čuva svoja korisna svojstva, ima i prijatniji ukus i znčajno slabiji miris, što ga čini odgovarajućim za konzumiranje u svako doba, čak ga mogu...
18. januar
Zapečen luk sa nadevom od mlevenog mesaLuk očistite, oljuštite i izdubite. Pečurke operite, očistite i sitno iseckajte.
Dinstajte zajedno sa izdubljenim delom luka i mlevenim mesom.
Hleb, samo sredinu, potopite u mleko i ocedite. Kačkavalj sitno narendajte...
13. maj
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Luk Šalot - koristi i primeneIako luk Šalot više nije nikakvo egzotično povrće za nas i možemo da ga sretnemo u nizu većih prodavnica ili tržišta, mi retko posežemo ka njemu, zato što nas zaprepasti njegova veća cena u poređenju sa našim crnim lukom...
16. sep.
Limun, beli luk i đumbir kod visokog holesterolaAko imate visok loš holesterol, potreban vam je detoks i imate potrebu da ojačate imunitet, ovo je vaš recept. Limun se opere i natopi u toploj vodi sa 1 kašičicom sode bikarbone.
Dobro ih operite pod mlazom vode, isecite...
05. mart
Punjeni luk sa mlevenim mesom, uvijen u slaninuOčistimo luk i odvajamo najveće ljuskeč. Ono što smo odvojili stavljamo na jednu stranu, a preostalo isečemo sitno. Dodajemo ga u mleveno meso.
Stavljamo i ostale sastojke - so, biber, prezle, soja sos, čili sos, braon...
26. feb.
Punjeni crveni luk sa mlevenim mesom i pirinčemOljuštimo luk i blanširamo tako kako su cele glavice, u vreloj vodi na 2-3 minuta. Izvadimo glavice i ostavljamo da se dobro ohladi.
Nakon toga pravimo vertikalne proreze i vadimo unutrašnjost luka. Odvajamo spoljašnje...
12. maj
Luk i rotkvice protiv prolećnog umoraNastupajućim prolećem dolazi i period u kome se mnogo ljudi žali na prolećni umor. Oni se osećaju nemoćno, neprestano im se spava, ali u isto vreme imaju probleme sa snom.
Prolećni umor se takođe dopunjava gubitkom apetita...
31. mart
Crveni luk - zašto je toliko koristan?U biljnom carstvu rod Allium je zadržao solidno mesto. Svi njegovi predstavnici - luk, beli luk, luk šalot, praziluk, kineski luk su široko poznati i masovno se koriste. Od svog ovog povrća najviše se kultiviše luk...
04. mart
Za šta nam pomaže beli luk?Teško da postoji osoba koja ne zna koje su koristi od konzumacije belog luka i koja su njegova korisna svojstva. Beli luk se naziva i superhranom, i to nije slučajno. U ovom članku ćemo razmotriti neke od najvećih koristi...
28. maj
Šta sadrži luk?Svi znamo da ukusno jelo ne može nastati bez glavice luka. Međutim, šta sadrži luk i po čemu je ovo povrće korisno, saznaćemo u narednim redovima. Luk, kao i beli luk, pripada porodici luka. Divlji luk i praziluk...
13. dec.
Kako da ne mirišemo na beli lukBeli luk je ukusan i koristan začin, ali ponekada njegova aroma može stvoriti osećaj neprijatnosti, posebno ako trebate sresti i biti u društvu ljudi.
Kako biste izbegli ovu neprijatnu posledicu konzumiranja belog luka...
29. april
Kako pravilno da čuvamo luk kod kućeLuk je jedan od najpotrebnijih sastojaka u kuhinji. Postoji mnogo vrsta luka. On se nudi u različitim oblicima, veličinama, bojama i svaki od njih ima svoj vlastiti specifičan ukus, doprinoseći unikalnosti određenog jela...
30. nov.
Kako da sami napravite domaći sušeni lukLuk nas oduševljava svojim nebrojenim korisnim svojstvima. Ali ne možemo ga jesti svež u svakom trenutku. To je obavezna namirnica u svakoj kuhinji, jer je deo pripreme gotovo svih jela. Zbog toga i zbog obnavljanja rezervi...
17. okt.
Kako da pravilno sečemo luk, bez suza?Suzenje očiju prilikom sečenja luka je dosta neprijatno stanje i prouzrokuje negativne emocije. Zašto se mi zapravo rasplačemo dok sečemo luk? To se dešava zato što luk oslobađa supstancu alinazu koja ispušta iritirajući...
30. april
Nekoliko razloga da jedete sveži beli lukBeli luk vam može pravti probleme da ostavite dobar utisak na prvom sastanku, ali i da doživite neuspeh u ljubavi, biće vam lakše, jer ako jedete ovo povrće, imaćete dobro zdravlje direktno iz prirode.
Šalu na stranu...
26. feb.
Beli luk i mleko - obavezni u jelovnikuKoja je najkorisnija hrana za naše zdravlje? Naučnici i istraživači su stigli do opšteg rezultata da savremeni čovek treba najveći naglasak da stavi da mleko i na beli luk.
Mleko i mlečni proizvodi su bogati belančevinama...
30. sep.
Zašto su proklijali beli luk i krompir štetniAko je krompir koji čuvate kod kuće priklijao, najbolje da ga izbacite. Proklijao krompir može da izazove oštru reakciju opasnu po zdravlje.
Krompir koji se čuva na svetlosti, ne samo da proklija, nego i pozeleni. U njemu...
07. sep.
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaDivlji luk je poznat i kao sibirski luk i vlašac. To je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela.
Ova biljka ima zdravstvene koristi i...
26. sep.