Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Hrana i piće za probavuHrana i piće za probavu
06. maj
Kada je potrebno da pređete na režim ishrane za probavu, treba da se posavetujete sa specijalistom, ako je zatvor prouzrokovan zapaljenjem slepog creva, pojačanjem bolesti čira, upalom želudca i krvarenja. Ali ako je zatvor...
Krompir: Ukusan i veoma koristanKrompir: Ukusan i veoma koristan
23. mart
Krompir nije samo ukusan, već i jako koristan za zdravlje čoveka. Konzumacijom krompira se organizmu obezbeđuju nezamenljive aminokiseline, mineralne materije i vitamin C. Wvo nekoliko saveta kako možete spremiti...
Đumbir i med protiv rakaĐumbir i med protiv raka
04. mart
Lekovita svojstva meda poznata su hiljadama godina. On je poštovan još od strane drevnih grka i egipćana koji su ga kkoristili kao moćni lek protiv rana i opekotina. U današnje vreme se otkriva sve više primena i koristi...
Nadutost stomaka i krčanje crevaNadutost stomaka i krčanje creva
25. feb.
Nadutost stomaka i krčanje creva su čest problem, a ujedno i veoma neugodan. Posebno neprijatne situacije su kada čovek ne može da uđe u određene komade odeće. Uzorci ovakvih situacija su zadržavanje tečnosti i povećano...
Đumbir i med protiv rakaĐumbir i med protiv raka
14. feb.
Lekovita svojstva meda su poznata već hiljadama godina unazad. Uvažavali su ga stari Grci i Egipćani, koji su ga koristili kao moćan lek protiv rana i opekotina. U današnje vreme otkriva se sve više načina primene i...
Upotreba i primena jabukovog brašnaUpotreba i primena jabukovog brašna
26. jun
Po svojoj suštini jabukovo brašno predstavlja sitno mlevene osušene kriškice jabuke. Za pravljenje brašna su potrebne velike i zrele jabuke koje se iseku na tanke komade kako bi se osušili. Kao što znamo, jabuke su voće...
O zelenom čaju i prostatiO zelenom čaju i prostati
16. jun
Nažalost, jedan od najčešćih uzroka smrti danas su onkološka oboljenja. Kod muškaraca rak prostate uzima sve više i više žrtava, zbog čega je toliko važno nadgledati zdravlje, kao i profilaktički posetiti lekara. Zanimljiva...
Rotkvice - ukusne i veoma korisneRotkvice - ukusne i veoma korisne
12. april
Osim svog unikatnog ukusa tokom proleća, rotkvice nas oduševljavaju i izuzetnim mnoštvom koristi. U sebi rotkvice sadrže vitamine iz grupe B, kao i određenu količinu vitamina C, što ih pretvara u prirodno sredstvo protiv...
Lekovita svojstva i koristi kupusaLekovita svojstva i koristi kupusa
03. april
Beli kupus je najpopularniji kod nas. Ovo ukusno hrskavo povrće međutim ima mnogo više korisnih rođaka - crveni kupus, brokoli, karfiol, kineski kupus, prokelj i dr. Danas ćemo vam ispričati sve o koristima kupusa....
Teflonsko posuđe - za i protivTeflonsko posuđe - za i protiv
27. mart
Skoro svi u kući kuvamo sa teflonskim posuđem. Ono je veoma hvaljeno, zato što ima sloj koji se ne lepi. Međutim, da li je teflonsko posuđe bezopasno za naše zdravlje, da li može da izdrži duže vreme ili nakon godinu, dve...
Mariniranje bifteka i njegova pripremaMariniranje bifteka i njegova priprema
29. januar
Meso je potrebno izvaditi ranije kako bi se zagrejalo do sobne temperature. Računajte da bar sat vremena stoji van frižidera kako biste to postigli. Prvi korak kod pripreme bifteka jeste odrediti pravu debljinu mesa. Ono...
Koristi i upotrebe kore limunaKoristi i upotrebe kore limuna
19. nov.
Limun senalazi među najpopularnijim citrusnim voćem. Sećate se barem nekoliko njegovih upotreba, zar ne? Međutim, kada je pitanje njegove kore, često ne možete da predstavite gde drugde bi mogla da ulazi njegova upotreba...
Zeleni orasi - koristi i primenaZeleni orasi - koristi i primena
15. okt.
Zeleni orasi su jedna od omiljenih poslastica mnogih ljudi, budući da su tada dosta ukusniji od starih. Pored toga, nalaze široku primenu u narodnoj medicini, obzirom na to da imaju veoma korisna svojstva. Izuzetno su...
Blitva - koristi, svojstva i primenaBlitva - koristi, svojstva i primena
13. okt.
Blitva je lisnato povrće, često sretano u mediteranskoj kuhinji. Posebno je popularna njegova primena u italijanskoj hrani, uključujući rižoto i picu. Švajcarska blitva je možda najpoznatija, ali se sreću njegove sorte...
Za i protiv biljnog mlekaZa i protiv biljnog mleka
03. okt.
Zdrava ishrana nije prosto manifestacija savremene mode. To je filosofija, usmerena na čistoću tela i duha. Ima za cilj izbegavanje otrova, koji se nagomilavaju u sistemu organa za varenje kod čoveka zbog preterane količine...
Voće i povrće bogato kalijumomVoće i povrće bogato kalijumom
29. avgust
Proizvodi koje konzumiramo važni su za naš organizam na različite načine. Svi oni sadrže različite materije koje su dragocene za naše telo. Pogledaćemo u kojim proizvodima ima najviše kalijuma. Međutim, pre nego što se...
Vanila smiruje nerve i gladVanila smiruje nerve i glad
03. avgust
Mnogo ljudi, prezežno žena su navikli sa tim da se stres može prevazići sa nečim slatkim i svaki put jedu nešto slatko kada treba da se smire. Pošto je stres naš stalni saputnik, na taj način ne samo da možete da dobijete...
Poslastičarske boje i veštačke bojePoslastičarske boje i veštačke boje
10. jul
Prilikom pripremanja torti, keksića i kremova se koriste razne vrste boja i veštačkih boja koje nisu štetne. Postoji mnogo poslastičarskih boja koje se nalaze oko nas i imaju zasićene jarke boje. Uprkos što nisu...
Maldonska so - suština i prednostiMaldonska so - suština i prednosti
08. jul
Kada preterujete sa konzumacijom soli vi nanosite ogromnu štetu svom organizmu. Ovo sigurno znate. Ali da li znate da je so istovremeno i izuzetno neophodna za ljudsko telo. Ona doprinosi njegovoj ravnoteži i bez nje u...
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž sir - sastav i primena
04. jun
Kotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka. Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
Proizvodnja i čuvanje aleve paprikeProizvodnja i čuvanje aleve paprike
09. maj
Aleva paprika - ovaj omiljeni i veoma korišćen začin, je jedna od zapaženih marki naše kuhinje. U tradicionalnoj kulinarskoj tradiciji, skoro pa ne postoji jelo u koje se ne dodaje aleva paprika. Ona je toliko popularna...
Čuvanje oraha i orašastih plodovaČuvanje oraha i orašastih plodova
08. feb.
Kada kupujete orašaste plodove, ne uspevate uvek da odjednom iskoristite celu količinu. Orašasti plodovi sadrže mnogo masti, koje se pri visokoj temperaturi i u dodiru sa vazduhom pretvaraju u veoma gorkak delikates....
Idealna temperatura zamrzivača i frižideraIdealna temperatura zamrzivača i frižidera
05. januar
Čuvanje namirnica je čitava nauka - šta sme na hladno, šta mora da da bude na tamnom, kako treba da bude složeno, na koju policu u frižideru itd. Ali da bismo imali dobre namirnice duže vreme, treba da se pridržavamo ovih...
Suvi kvasac - činjenice i primenaSuvi kvasac - činjenice i primena
02. april
Kvasac je prirodna namirnica. On sadrži tzv. ćelije kvasca, koje se brzo razmnožavaju, posebno kada u toploj sredini. Kada se kvascu doda šećer, onda on međusobno deluje sa ćelijama kvasca i tada se dobija alkohol. Dobijeni...
Kurkumom protiv gastritisa i kolitisaKurkumom protiv gastritisa i kolitisa
15. mart
Kurkuma je začin, koji se koristi već hiljadama godina unazad. Ona ima i dosta lekovitih svojstava. Ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo. Takođe, poseduje i antibakterijska svojstva i preporučljivo je da se konzumira...