Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Meze uz pivo ili vinoSkuvajte krompir sa korom u šerpi sa vodom. Izvadite, ostavite da se ohladi i oljuštite. Isecite ga na male kocke u stavite u veliku posudu.
Dodajte luk (isečen na sitno), kobasice na male parčiće, lučenu travu i kisele...
01. sep.
Kuvano vino sa Božićnom aromomZagrejte vino u dubokoj posudi na ringli. Dodajte med, a zatim i štapić cimeta, zvezdasti anis i zrna karanfilića.
Isecite pomorandžu i jabuke na polumesece. Kada vino proključa sa začinima, dodajte sajder i voće. Promešajte...
01. maj
Rusko domaće vino od ribizleRibizla se opere i osuši. Izgnječi se blago i stavlja se u bocu ili flašu sa širokim grlom. Preliva se sa dve litre vode, pokriva se gazom i ostavlja se pet dana na toplom tamnom mestu.
Sok se procedi. Sipa se u bocu....
10. okt.
Letnje vino (Tinto de Verano)Uzmite bokal i napunite ga ledom. Sipajte gaziranu vodu. Dodajte crno vino.
Stavite martini. Promešajte drvenom kašikom. Dodajte kriške limuna i pomorandžu.
Sačekajte da se malo ohladi i servirajte....
29. mart
Slatko domaće vino od kupinaIzgnječene kupine preliju se rastvorom kilograma šećera po kilogramu voća i 3, 5 litara vode po kilogramu voća.
Mešajte smesu svaki dan nedelju dana, držeći posudu sa smesom na hladnom mestu.
Posle nedelju dana...
03. nov.
Vino sa citrusima i borovnicamaOperite dobro koru citrusnog voća, osušite i podelite svaku voćku na dve polovine. Od jedne polovine iscedite sok.
U duboku posudu sipajte belo vino koje ste prethodno ohladili. Dodajte borovnice, sok od pola limuna, sok...
11. sep.
Kako da otvorimo vino bez vadičepaNema tužnije stvari na svetu nego da kupite flašu dobrog vina, da dođete kući sa ogromnom željom da popijete jednu čašu vina i da shvatite da nemate vadičep.
Ili ste pozvali specijalnog gosta, vadite flašu odstalajog...
15. mart
Sazrevanje vina i kako vino stariVino je jedan od onih proizvoda, koji vremenom dobijaju sve bolje kvalitete. Koji je razlog što čuvanje vina njegovo sazrevanje vremenom čini ukus boljim?
Vino je jedan od najstarijih proizvoda koje čovek dobija preradom...
10. okt.
Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjacMožete zadiviti svoje prijatelje tako što ćete pokazati da ste pravi degustator i pokazati da razumete vino ništa manje od profesionalnih somelijera.
Najvažnije je pogledati vino. Pogledajte ga odozgo da vidite koliko...
22. mart
Kuvano vino sa medom i začinimaSipajte vino u veću šerpu.
Dodajte med i vodu, karanfilić, rendani muskatni oraščić, cimet i đumbir rendani.
pomoranđu iseći na pola, pa na kolutove, pa kolutove na 6 delova. Dodajte vino.
Promešajte da se sve sjedini...
06. feb.
1
Kuvano vino sa medom i pomorandžom Jednu od pomorandži isecite na kolutove zajedno sa korom i rasporedite u čaše.
Iscedite sok od druge dve pomorandže. Stavite vino, sok od pomorandže i začine u malu šerpu.
Zagrevamo na 70-80 stepeni. Tečnost ne bi trebalo...
20. januar
Italijansko vino od borovnica sa mentomŠećer se pomeša sa tri litra vode i skuva se šećerni sirup uz neprestano mešanje na laganoj vatri. Jednom trećinom sirupa se prelivaju listovi mente.
Kora limuna se narenda i dodaje se u mentu sa sirupom. Poklapa se poklopcem...
04. nov.
Pečurke punjene kačkavaljem za belo vinoPečurke očistite i poređajte u pleh.
U posudi pomešajte rendani kačkavalj, pavlaku i začine.
Pečurke napunite smesom.
Stavite po malo od maslaca na svaku pečurku.
Pecite na 200 stepeni....
09. dec.
Seosko kuvano vino po posebnoj recepturiSipajte vino u kaserolu ili šerpicu.
Dodajte sve sastojke, plus kriške narandže i jabuke. Zagrejte na šporetu 20 minuta.
Kuvano vino ne sme da proključa, inače će biti gorko.
Popijte kuvano vino dok je toplo....
14. dec.
Punjene pečurke za meze uz vinoPečurke operemo i izdubimo po sredini.
Kobasicu i kisele krastavčiće isečemo na male kocke.
Pomešamo ih u posudi sa pavlakom i začinima - ja sam koristila so, biber i beli luk u prahu.
Punimo pečurke i stavljamo...
15. okt.
Domaće vino od šipuraka sa limuntusomOperite šipurke i osušite ih.
Ubacite ih u kesu i prekrijte krpom.
Dobro iz izudarajte drvenim čekićem i ubacite ih u staklenu posudu od 3 litra.
Dodajte šećer i limuntus i sve prelijte vodom.
Dobro promućkajte...
06. januar
Koje vino kada i uz šta se servira?Belo vino
Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
24. nov.
Zašto se vino gazira?Kada se vino gazira, a da to nije željeni efekat, to se smatra njegovim "defektom". Šta uzrokuje ovaj ne nužno neprijatan gas?
Zašto se vino gazira
Ovo je obično incident sekundarne fermentacije u boci ili drugom sudu...
01. mart
Šta znači suvo vino?Sigurno se mnogi od vas pitaju šta je to takozvano suvo vino. U ovom savetu ćete saznati sve što treba da znate o ovoj vrsti vina.
Suvo vino označava vino koje ne sadrži ostatak šećera. Kada vinari prave takvo vino,...
29. nov.
Koje vino se poklanja?Vino je klasično piće poznato od antičkih vremena i povezano sa vojnim podvizima i verskim ritualima. Smatra se pićem bogova, vino čuva i prenosi svoju vrednost tokom vremena.
Zbog svoje sofisticirane prirode, vino je...
26. nov.
Koje je vino jače?Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%.
Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
24. januar
Odgovarajuće vino uz škampeVino se proizvodi od toliko različitih sorti grožđa i kombinacija derivata i tehnologija. Ono nalazi svoje mesto u kuhinji za vreme kuvanja - prilikom pečenja, dinstanja, mariniranja, a čak i kod prženja.
Kvalitete vina...
14. avgust
Kako se dekantira vino?Ljubitelji vina znaju da ponekad neka od vina postaju bolja ako se ostave malo da dišu. Mnogi su čuli da bez obzira na to koje vino piju, ono treba da se ostavi da diše malo nakon što se naspe.
Zapravo proces "disanja...
24. april
Svinjski zalogaji sa pivom i lukom (Jednostavno meze uz vino)Meso se iseče na zalogaje. Zagreva se ulje u tiganju, zaprži se meso dok ne postane zlatasto i izvadi se u tanjir.
U istu masnoću se sipa očišćen i iselen na polumesece luk i zaprži se dok ne omekša.
Dodaje se meso,...
29. nov.
Kako se pravi drugo vino?Postoji mnogo različitih recepata za pripremu takozvanog drugog vina.
Ovo drugo vino se dobija nakon oceđivanja taloga nakon fermentacije. Dodajte vodu i šećer u komine koje su ostale u buretu.
Da biste napravili...
20. jul